Hlavní navigace

Intel Rocket Lake bude mít takty minimálně 5,0 GHz. Ale IPC zvýšené jen o 10 %

27. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: NASA
Procesory Intel Rocket Lake mají nová jádra s vyšším IPC. Báli jsme se, že se sníží takty jako u Ice Lake, ale podle nových úniků bude frekvence minimálně 5,0 GHz.

Jak už delší dobu víme, v první polovině příštího roku (pokud se třeba nerozhodne to udělat dřív) nahradí Intel nyní prodávané procesory Comet Lake (Core 10. generace pro desktop) pro socket LGA 1200 novými čipy Rocket Lake. Ty budou zajímavé tím, že přinesou konečně novou architekturu CPU i GPU a také novou moderní konektivitu jako PCI Express 4.0.

A začíná to vypadat, že by i výkon mohl být dost slušný, ačkoliv půjde stále o 14nm procesy, protože finální frekvence mají být téměř stejně vysoké, jako nyní má Comet Lake. Zde se čekaly možné problémy, protože převod architektur dělaných pro 10nm proces s vyšší hustotou tranzistorů a „drátů“ mohlo znamenat, že čip nedosáhne tak vysokého taktu. Vypadá to ale, že se Intelu podařilo jádro přepracovat tak, aby pořád fungovalo na vysokých taktech.

Minulý měsíc unikl vzorek Rocket Lake s osmi jádry (to bude maximální konfigurace), jehož maximální boost byl jen 4,3 GHz. V Geekbench ale nyní je i záznam po výrazně rychlejší konfiguraci, která ukazuje, že finální modely půjdou o hodně výš. Tento nový vzorek už běží na základním taktu 3,4 GHz a s maximálním turbem 5,0 GHz – magická hranice 5 GHz tedy byla dosažena. Není přitom vyloučeno, aby se finální CPU vyšplhala ještě o kousek výš.

Není jasné, zda je 5,0GHz boost úplně mezní s použitím technik Thermal Velocity Boost (tedy podmínění frekvence nízkou teplotou) a Turbo Boost Max 3.0, kdy je nejvyšší frekvence dosažitelná jen na části jader. Pokud ne, pak by snad mohlo být možné CPU přetaktovat na 5,0 GHz na všech jádrech. Záznam dále o procesoru uvádí opět známé skutečnosti, jako že jsou přítomné zvětšené cache L1 (48 KB pro data) a L2 (512 KB na jádro), ale zachovaná 16MB L3 cache (2 MB/jádro) jako u Skylake.

Vzorek procesoru Intel Rocket Lake s maximálním boostem 50 GHz v Geekbench Vzorek procesoru Intel Rocket Lake s maximálním boostem 5,0 GHz v Geekbench (Zdroj: Geekbench, via: _rogame)

Neznáme TDP, ale procesory by opět měly mít 125W TDP a snad i podobně vysoké maximální spotřeby v turbo boostu jako Comet Lake-S. PL2 osmijádra prý bude 251 W.

Tip: Unikly detaily CPU Intel Rocket Lake: nová jádra, víc linek PCIe, podpora AV1 a další

Výkon udávaný v databázi Geekbench není nijak oslňující, ale toto by teoreticky mohlo být způsobeno neoptimalizovanými ovladači a firmwarem. Geekbench není příliš spolehlivý a pro stejné procesory dokáže dávat hodně odlišná skóre. Na reálný výkon tedy budeme muset počkat.

Objevily se informace, že architektura není přesnou kopií jádra Willow Cove v procesorech Tiger Lake, ale že jde o svébytnou architekturu nazvanou Cypress Cove, která by mohla přebírat jen část zlepšení a tudíž poskytovat nižší IPC. Leaker _rogame například uvádí, že podle jeho informací by nárůst IPC proti Skylake mohl být relativně menší, jen plus minus 10 % (byl by tedy nižší než už Ice Lake, které IPC zvýšilo o 18 % proti Skylake). Nevíme ale, zda je to nějaká speciální zákulisní informace, nebo _rogame jen hádá z uniklých benchmarků, což u GeekBench může být jak bylo řečeno ošidné.

https://twitter.com/_rogame/status/1286983423635197953

I s jen 10% nárůstem IPC by ovšem procesor na 5,0GHz měl překonávat v jednovláknovém a asi i herním výkonu Comet Lake; vícevláknový výkon bude záviset na tom, na jak vysokém taktu bude osm jader schopných běžet pod plnou zátěží. Teoreticky by se tedy mohl i snížit.

Nicméně v této disciplíně beztak už Comet Lake výrazně prohrává s Ryzeny 3000, kdežto v jednojádrovém výkonu je hlavní lákadlo procesorů Intel. Pro ty, kdo budou tato Core (11. generace) kupovat, by tedy měla být lepší alternativou Comet Lake, plus zde bude ona modernější výbava platformy.

Galerie: Uniklé informace k desktopovým procesorům Intel Rocket Lake pro socket LGA 1200

Zdroje: Geekbench, _rogame/Twitter (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?