Hlavní navigace

Intel ruší propojovací logiku Omni-Path. Plánovaná druhá 200Gb/s generace už nebude

9. 8. 2019

Sdílet

Jednou z novinek na současné serverové platformě Intelu LGA 3647 byla možnost mít přímo na procesorech speciální 100 Gb/s propojovací logiku Intel Omni-Path. Socket má na jedné straně mezeru, takže se dají instalovat CPU se zvláštním výčnělkem, z něhož se pak toto rychlé kabelové propojení dá vyvést. Takto extra vybavené nabízel Intel Xeony Scalable (Skylake-SP), ale i Xeon Phi generace Knights Landing. Jen nedávno se Intel chlubil tím, že jeho portfolio je mnohem širší než konkurentů, a poukazoval při tom právě i na propojovací logiku. Proto je docela překvapivé, že se teď dozvídáme, že technologii Omni-Path zrušil a neuvede ani jejího následníka.

Informace o zrušení projektu Omni-Path se objevily nejdřív z neoficiálních zdrojů, ovšem teď ji Intel potvrdil i oficiálně (například webům CRN nebo The Next Platform). Konkrétně jde o to, že Intel zrušil druhou generaci této technologie (Omni-Path 200), která měla rychlost propojení zvýšit na 200 Gb/s. Podle vyjádření Intelu už tato technologie „není na v roadmapě“. Vývoj byl ukončen a společnost bude používat jiná řešení. Mimochodem, Omni-Path by snad měl být výsledek vývoje technologií, které Intel koupil v roce 2012 od firmy Cray.

Xeon Phi, verze pro socket LGA3647 s integrovanou propojovací logikou Omni-Path

Intel měl v roadmapě celou řadu produktů implementujících Omni-Patch 200 – switche, adaptéry, a původně asi opět měly být nabízené i procesory pro servery, kde by byla tato konektivita integrovaná. Druhá generace také měla zlepšovat škálovatelnost, switche měly umět až 64 portů místo 48 a měl také vzrůst celkový počet podporovaných klietnů. To zřejmě padá. Je to zvláštní, protože tyto technologie by měly být docela důležité například v HPC (superpočítačích). Intel jako náhradu jmenuje síťovou technologii Ethernet (nyní kupuje firmu Barefoot Networks zabývající se Ethernetovými switchi), ale je otázka, zda to skutečně může být dostačující alternativa.

Roadmapa Intelu pro sektor HPC. Kromě procesorů Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP ukazuje i druhou 200Gb/s generace Omni-Path

Současně totiž nastala situace, kdy Mellanox, dodavatele technologie InfiniBand, která by možná spíš mohla být substitut za zrušený Omni-Path, koupila potenciálně konkurenční Nvidia a Intel by tedy měl mít větší zájem mít vlastní řešení. InfiniBand na 200Gb/s rychlosti mimochodem již v nabídce Mellanoxu má být.

Omni-Path 100 zůstává v nabídce, ale už se nikam nevyvine

Zatímco budoucí vývoj a nové produkty v linii Omni-Path byly zrušeny, současná generace 100 je již dlouho na trhu a tu Intel logicky neruší a nadále ji podporuje. Firma dokonce přímo uvádí, že pro ni stále má zákazníky. Ovšem tím, že nebude mít další evoluci, se z ní stává slepá ulička, což by mohlo zájem o nasazení generace 100 v nových projektech (například superpočítačích) utlumit, zájemci asi často upřednostní alternativní technologii, u které je vidět nějaká budoucí „upgrade path“.

Intel prý také podle některých zdrojů změnil dostupnost tohoto produktu a bude komponenty vyrábět jen na požádání. To by znamenalo, že zájemci budou muset objednávat mnohem víc předem, ale také to může být znamení pomalé přípravy na to, že se z produktu stane „end-of-life“ položka.

Zde je vidět zapojená konektivita Omni-Path 100 u Xeonu Phi Knights Landing

Je možné, že Omni-Path 200 je nepřímo obětí průšvihu Intelu s 10nm procesem. Jeho zdržení a možná také špatná použitelnost pro praktické produkty asi přispěly ke zrušení 10nm Xeonů Phi Knights Hill, které chtěl Intel v superpočítačích používat. Omni-Path 200 mohl být cílen na použití s těmito čipy, ale i s 10nm serverovými CPU Xeon Ice Lake, které ale proces také zkomplikoval a odložil. Je možné, že samotná technologie této propojovací logiky počítala s výrobou na 10nm, podobně jako s tímto procesem Intel spojil vývoj nových architektur CPU, GPU, ale třeba i podporu pamětí LPDDR4, což se vymstilo.

Možná tak i pokus o vyvinutí 200Gb/s generace Omni-Path kapituloval právě kvůli stejným problémům, kterým Intel čelil u procesorů Cannon Lake, Ice Lake, a kvůli zpoždění serverových a HPC platforem, které tuto technologii měly implementovat.

Galerie: Intel Xeon Scalable generace Cascade Lake

Byl pro vás článek přínosný?