Hlavní navigace

První samostatná grafika Intel Xe DG1 má 96 EU, stejně jako integrované GPU v Tiger Lake

26. 12. 2019

Sdílet

Po blížícím se Silvestru se překlopíme do roku 2020, což bude čas příchodu samostatných grafických karet Xe od Intelu, který tuto ambici ohlásil koncem roku 2017 (to to letí…). První generace těchto GPU je zatím dost obestřená tajemstvím, ale už dříve prosáklo pracovní označení zřejmě prvního produktu, který v této linii Intelů vyjde: grafika DG1 (Discrete Graphics 1). Teď na sklonku roku zdá se prosákly hrubé parametry tohoto GPU, které by mohl ukazovat, jaký výkon se dá od Intel DG1 čekat: totiž počet výpočetních jednotek, který bude grafika poskytovat.

Počet jednotek grafického čipu/karty DG1 uvádí únik v databázi EEC (ruské „Eurasijské ekonomické komise“), v níž se objevil záznam o vývojovém prototypu či kitu určeném k testování Intel DG1. A v popisu se uvádí, že DG1 má 96 jednotek EU, což je stejná nomenklatura jako u integrovaných Intelů (EU = Execution Unit). Tento údaj se uvádí na dvou místech, jednak se mluví o „DG1 External FRD1 96EU Accesory Kit“, a vedle toho o „Discrere Graphics 96EU DG1“.

EU u Intelu jsou trochu jako bloky CU v grafikách AMD nebo SM u Nvidie, není tedy řeč o jednotlivých shaderech (stream procesorech). V současných integrovaných grafikách Intelu by měla jedna EU obsahovat osm shaderů a je pravděpodobné, že podobně by to mohlo být i u DG1. V takovém případě by tedy první samostatná karta Intelu měla mít zřejmě 768 shaderů a asi by podívala výkon zapadající spíše mezi levnější grafické karty (GeForce GTX 1600), byť pochopitelně tato architektura bude mít odlišný výkon na jeden shader (a jeden MHz) proti architekturám Nvidie nebo AMD.

Grafika Intel DG1 v databazi EEC Grafika Intel DG1 v databázi EEC

Stejný počet shaderů jako integrovaná verze?

Je zajímavé, že stejný počet výpočetních jednotek – 96 EU – by mělo mít také integrované GPU 10nm procesorů Tiger Lake, které mají také jít na trh příští rok. Ostatně i architektura první generace samostatných grafik Intel Xe (do které DG1 patří) má vycházet ze stejné technologie jako integrovaná grafika Tiger Lake – dříve byla označovaná jako architektura Gen12. Z tohoto důvodu si také myslíme, že EU v GPU DG1 pravděpodobně pořád bude mít osm shaderů a nebude se lišit od Gen12.

Tip: Tiger Lake/Gen12 zásadně inovuje architekturu GPU Intel. Největší změna od roku 2006

Je zajímavé, že první samostatné GPU vlastně bude kopírovat konfiguraci integrovaného GPU (jen bude mít svůj vlastní řadič paměti, dejme tomu pro 128bitovou GDDR5 nebo GDDR6). Ovšem je možné, že v roce 2020 stále bude většina notebookových procesorů Intelu stále na 14nm procesu s o poznání méně výkonnými GPU. Takže by v nich pak nevadilo, pokud by samostatné GPU mělo jen výkon grafiky v Tiger Lake.

Integrovaná verze v Tiger Lake by údajně mohla mít až 2× výkon proti integrované grafice Gen11 s 64 EU v procesorech Intel Ice Lake, ale výkon samostatné verze by mohl být navýšen díky vyšší propustnosti pamětí. A také jí pravděpodobně bude přiděleno větší TDP, takže poběží na vyšších taktech. Toto by teoreticky mohlo zvednout výkon třeba až o 50 %, takže kdo ví, možná nakonec DG1 přes svých pouhých 96 EU bude třikrát rychlejší než grafika v Ice Lake (která v průměru konkuruje Radeonům Vega 8 a Vega 11 v AMD Ryzenech 2000G a 3000G).

intel tiger lake 2 Informace k procesorům Tiger Lake. Jehich integrované GPU s rovněž 96 EU architektury Xe/Gen12 má mít 4× vyšší výkon než GPU Gen9 integrované v 14nm procesorech

Vedle DG1 může existovat i výkonnější verze

Je ovšem také možné, že DG1 je jen jeden z modelů, které Intel v roce 2020 vydá. Pak by poněkud nízce působící konfigurace nebyla překvapivá. Podle webu VideoCardz, který na únik v databázi EEC upozornil, se objevují střípky o tom, že by v přípravě mohla být i varianta DG2. Pokud se tím nemyslí už druhá generace GPU Intel, ale jen druhá konfigurace v rámci první generace, pak by asi DG2 mohlo být výkonnější GPU s větším množstvím EU. A takové by pak mohlo ohrožovat i vyšší modely grafika GeForce a Radeon. Snad se o něm dozvíme brzo víc.

Galerie: Odhalení GPU architektury Intel Xe HPC, OneAPI a GPU Ponte Vecchio pro superpočítač Aurora

 

Byl pro vás článek přínosný?