Hlavní navigace

Intel se letos chce zbavit více jak 5000 zaměstnanců. Tlačí ho propad trhu s PC

20. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redukce počtu zaměstnanců, to je něco, co (několikrát) potkalo často ztrátovou společnost AMD. Tentokrát to okusí i větší a úspěšnější Intel. Ekonomická situace a vývoj na trhu podle všeho popohnaly procesorovou jedničku k tomu, aby preventivně omezila stav zaměstnanců po celém světě zhruba o 5 % procent. Společnost tento krok oznámila po té, co zveřejnila své finanční výsledky za uplynulý rok, dle nichž jí klesl obrat a zisk se snížil o celých 13 %.

Stagnující či horší finanční výsledky souvisí s tím, jak že segment osobních počítačů prochází útlumem a Intel přehodnocuje své aktivity, aby získal nová odbytiště a příležitosti k růstu. Ze stejných důvodů zřejmě pramení i plán na redukci snížení stavu zaměstnanců. Těch má Intel momentálně na celém světě přes 107 000. Ačkoliv tedy 5% snížení nevypadá tak drasticky, ve skutečnosti společnost opustí téměř pět a půl tisíce lidí. Redukce počtu zaměstnanců má proběhnout během letošního roku.

Plánované „zeštíhlení“ personálu nicméně nemusí být čistě reakcí na aktuální finanční výsledky. V uplynulém roce se v Intelu změnilo nejvyšší vedení a je logické, že nový šéf Brian Krzanich časem přistupuje ke změnám ve fungování podniku. V rámci takových změn strategie Intel například loni oznámil ukončení výroby základních desek. Další podobné opatření přišlo nedávno, když Intel zakonzervoval novou 14nm továrnu Fab 42. Její výrobní kapacitu by totiž zatím nemohl využít. Vedle omezování počtu zaměstnanců údajně společnost pracuje i na dalších úsporných opatřeních, jejichž podoba ale nebyla specifikována. Ještě v létě se objevila například neoficiální zpráva o reorganizaci oddělení PR.

Zaměstnanci Intelu v tzv. Cleanroomu
Zaměstnanci Intelu v tzv. Cleanroomu

Měli bychom se ale vyvarovat toho, vidět za těmito kroky znaky, že se Intel jako firma nachází v nějakých vážných potížích. Firma za rok 2013 měla čistý zisk téměř deset miliard USD, z toho 2,6 miliardy v posledním čtvrtletí. Její úsporné kroky jsou tedy spíše preventivní či optimalizační a nelze říct, že by k nim firma byla dotlačena bezprostředním ohrožením. Taktéž se nemá jednat o žádné plošné pouštění žilou. Zástupci Intelu se je snaží popisovat spíše jako „přeskupení sil“.

 

Novinářům také sdělili, že přinejmenším z části se firma pokusí snížení stavu realizovat bez nuceného propouštění. Místo toho by se část zaměstnanců mohla odebrat do předčasného důchodu, nebo ve firmě obsadit jiné pozice. S dalšími by se Intel chtěl dohodnout na dobrovolném ukončení pracovního poměru. Poměrně velká část z plánovaných 5400 zrušených míst by se podle zástupců Intelu mohla dokonce uvolnit toliko v důsledku „přirozených ztrát“. Tedy tak, že Intel nebude nabírat nové síly za zaměstnance, kteří sami odejdou do důchodu či do jiné firmy.

Intel pro příští čtvrtletí počítá s vyčleněním zhruba 200 milionů USD na restrukturalizační programy. Část těchto peněz tak již může být určená na vypořádání se s odcházejícími zaměstnanci, ať již půjde o odstupné či jiné kompenzace.

Logo společnosti Intel

Zdroje: Reuters, The Register

Byl pro vás článek přínosný?