Hlavní navigace

Intel se spojil s výrobcem čipů ARM. Atomy SoFIA pro něj bude dělat Rockchip

27. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny prosákla na čínském VR-Zone zvěst, že společnost Intel údajně hodlá investovat do čínského Rockchipu, který vyrábí procesory architektury ARM. Možnost, že by se Intel byť i jen zprostředkovaně přimkl k táboru ARM by byla senzací, nakonec se však z věci vyklubalo něco ještě jiného a také překvapivého. Ono přimykání totiž půjde opačným směrem: Rockchip ve spolupráci s Intelem bude vyrábět čipy Atom s architekturou x86.

Strategické partnerství mezi Intelem a Rockchipem bylo oznámeno včera. Rockchip je jedním z největších dodavatelů procesorů pro zejména levné tablety a minipočítače na bázi licenčních jader ARM. Skrze spolupráci s Intelem by ale nyní měl pro stejné tržní segmenty vyrábět i levné čipy s instrukční sadou x86, založené na procesorové architektuře Silvermont. Pro Intel tak bude externě zajišťovat lowendové produkty, které se sice budou jmenovat Intel, ale hlavní práci na nich bude zřejmě odvádět Rockchip. Rockchip bude také (stejně jako Intel) tyto čipy nabízet svému okruhu zákazníků.

Prvním takovým produktem bude SoC označený Atom SoFIA, který má mít čtyři jádra architektury Silvermont a integrovaný komunikační modem Intelu třídy 3G. Od partnerství si Intel slibuje, že vzniklé procesory budou levnější a více konkurenceschopné v oblasti tabletů a dalších zařízení se systémem Android, než produkty, na kterých by Intel pracoval sám. Rockchip vedle bloků od Intelu bude moci zahrnou také své vlastní a další licenční technologie – tyto Atomy by tak mohly mít například GPU licencované od Vivante či Imagination (teoreticky i od ARMu). Intel také očekává, že agilní čínské firmě půjde vývoj rychleji, což je v rychle postupujícím odvětví kritické. První čip SoFIA vzešlý z této spolupráce má skutečně přijít na trh velmi brzo: již v prvním čtvrtletí příštího roku.

Atomy SoFIA (IDF 2014)

Ne všechny Atomy SoFIA nicméně budou dílem Rockchipu. Tuto značku (písmena FIA by měla znamenat „foundry Intel architecture“) Intel původně vytvořil pro své vlastní lowendové Atomy, které hodlá vyrábět v továrnách nezávislých firem. Zatím Intel oznámil dva modely, které zřejmě vyvíjí sám: dvoujádrový čip s 3G modemem a vyšší model s čtyřmi jádry a LTE. Zdá se, že SoFIA vyrobená Rockchipem bude jakýmsi prostředním modelem, levnějším než čip s LTE, ale výkonnějším než dvoujádro, které plánoval Intel.

 

 

Outsourcing a licencování x86. Intel je pod tlakem

Na tomto kontraktu je revoluční, že Intel de facto licencuje instrukční sadu x86 dalšímu výrobci, a dokonce mu dává k dispozici svou pokročilou procesorovou architekturu Silvermont. Procesory SoFIA budou asi prodávány pod značkou Intelu, takže můžeme spolupráci také chápat jako jakýsi velký outsourcing. I tak by ale šlo o velkou novinku, historicky se totiž Intel snažil hrát co nejvíce „na vlastní triko“ a maximálně využívat vlastní kapacity, duševní vlastnictví a továrny.

Důvodem, proč Intel nyní činí jinak, je zřejmě neochota pouštět se do odvětví s nízkými maržemi. Většinu s tím spojených rizik a obtíží zřejmě přenese na Rockchip, což je firma, která má laciné SoCy a tablety pro Android takříkajíc v krvi, umí se v tomto prostředí pohybovat a zároveň má silnou síť klientů (která Intelu na platformě Android chybí). Kromě toho je ale faktem, že čipy x86 si ve světě Androidu dosud nezískaly popularitu a Intel by tento trend potřeboval co nejrychleji zvrátit – zřejmě i za cenu toho, že bude muset pomoci externí čínský partner.

Jeden ze starších procesorů značky Rockchip
Jeden ze starších procesorů značky Rockchip

Dostupné informace se zatím zmiňují jen o jednom konkrétním čipu SoFIA, tedy o onom čtyřjádrovém Atomu s 3G modemem. Nicméně to, že Intel učinil takto „velký“ krok, navíc prezentovaný jako strategické partnerství, nejspíš nasvědčuje, že spolupráce bude dlouhodobá a s Rockchipem Intel splodí i další produkty. Tato iniciativa by také mohla časem jít hlouběji (Intel by si ve firmě mohl postupně koupit vyšší podíl a učinit z ní filiálku). Případně by mohla být rozšířena o další externí firmy, kterým by Intel licencoval svá procesorová jádra podobně jako to nyní dělá ARM.

Zdroj: Intel, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?