Hlavní navigace

Intel vydává první serverové GPU. Karta se čtyřmi čipy má streamovat hry pro Android

16. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel vydává první GPU akcelerátor pro servery. Jde o nezvyklou kartu se čtyřmi čipy Iris Xe, která má sloužit na transkódování videa. Vedle toho Intel hledá její smysl ve streamování nenáročných her pro Android z cloudu.

Tento měsíc vydal Intel svou první samostatnou grafickou kartu, přesněji řečeno samostatné GPU Iris Xe Max pro notebooky (ale příští rok prý ještě nabere formu grafické karty pro desktopy). Krátce poté teď následuje další GPU, ovšem tentokrát pro servery.

A jde o hodně zvláštní kartu. Nepoužívá nějaký další výkonnější čip, jak byste čekali, ale místo toho je složené ze čtyř malých čipů, stejných, jaké jsou použité v onom notebookovém Iris Xe Max. Role této karty je specifická – tahákem možná nejsou ani tak výpočetní jednotky, jako multimediální akcelerátory. Serverové procesory Xeon nemají integrované GPU a proto také nemohou používat hardwarové enkódování a dekódování videa.

Pro serverové služby, kde by se hodilo, ho teď Intel nabízí právě ve formě této přídavné karty. Kromě zpracování videa se ale nějaké hraní konat také bude – v cloudu.

Čtyři Irix Xe

Tato grafika či možná lépe řečeno akcelerátor dostala označení Intel H3C XG310. Jde o kartu do slotu PCI Express 3.0 ×16 téměř plné délky (Intel uvádí ¾ plné délky) a plné výšky, ovšem je jen jednoslotová. Chlazení by mělo být pasivní pomocí silného průvanu v serverovém šasi – s ničím jiným než rackovým osazením se tedy nepočítá. Podle Intel by typicky v serveru měly být tyto karty dvě nebo čtyři.

Karta je osazená čtyřmi čipy s architekturou Intel Xe LP, jde o stejná GPU jako v Iris Xe Max, sakumprásk i s pamětí LPDDR4X na 128bitové sběrnici, ovšem zatímco notebooková verze jí dostala 4 GB, zde má každá instance 8 GB LPDDR4X-4266. Konfigurace je stejná – 768 shaderů (96 EU), 24 ROP.

Na kartě jsou čtyři instance tohoto GPU napojené na můstek PCI Expressu (nejspíš PLX), který rozděluje linky ze slotu mezi čtyři čipy. Celková spotřeba je 150 W a napájení je jedním osmipinem.

Jednu takovouto instanci Intel označuje jako „Intel Server GPU“. Je možné, že čipy bude prodávat i samostatně, takže se mohou objevit i jednočipové serverové karty. Pro toto jednotlivé Server GPU uvádí Intel specifikace. TDP je 23 W a základní frekvence 900 MHz, boostová frekvence je 1,1 Ghz, což je o dost nižší než u notebookové samostatné verze I výkon tedy asi bude horší, tedy na jedno GPU. Specifikace GPU použitých v kartě H3C XG310 by snad měly být stejné.

Cíl je streamování Androidích her

Karta nemá obrazové výstupy, takže v serveru nikdy nebude sloužit k zobrazování a místo toho primárně dvě určení. Tím prvním je použití jejích multimediálních enginů k enkódování, dekódování i transkódování videa, jak už bylo řečeno. Použité čipy dokáží dekódovat H.264, VP9, HEVC a nově i AV1. S výjimkou AV1 umí do těchto formátů i enkódovat. V této roli asi karta nahrazuje starší akcelerátory Intel VCA, které pro tyto účely obsahovaly kompletní Xeony E3 s jejich integrovanými GPU.

Vedle toho je tu ale druhá role, která je nová. Intel se zhlédl v cloudových streamovacích službách, kdy server na svých GPU spouští hru, kterou jejich multimediální enkodéry nahrávají a snímky streamují přes internet do klientských zařízení.

GPU Intel Iris Xe Max nemá asi tak moc výkonu, aby smysluplně mohlo fungovat jako server náročnějších her pro PC, ale podle Intelu se hodí na streamování jednodušších mobilních her platformy Android a pro tuto roli ji jeho marketing nabízí.

Jedna karta H3C XG310 má údajně zvládnout streamovat hru jako Arena of Valor při rozlišení 1280 × 720 snímcích a 30 snímcích za sekundu až 60 uživatelům současně (takže 15 na každé osazené GPU). Typický server s dvěma kartami by měl podle náročnosti hry zvládnout 100 až 160 uživatelů naráz.

Intel po streamování androidích her vyvinul Linuxový stack nazvaný Project Flip Fast, jehož výhodou je například možnost transferů bloků dat v paměti mezi virtualizovaným hostem (Androidem v kontejneru) a hostitelem (Linuxem) bez potřeby data v paměti kopírovat.

Jak populární je cloudové hraní nenáročných her pro Android, nevím. Ale Intel uvádí, že karty H3C XG310 už jsou dodávány zákazníkům, takže nějaké zájemce zřejmě má.

Galerie: Intel Server GPU a karta H3C XG310

Zdroje: Intel (1, 2), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?