Hlavní navigace

Intel oficiálně zlevnil procesory řady F/KF bez GPU. Chystá je i pro příští generace CPU

10. 10. 2019

Sdílet

Začátkem tohoto roku začal Intel na platformě LGA 1151, kde procesory vždy měly integrovanou grafiku, nově nabízet modely označené „F“, jejichž specifikem je právě, že GPU je v nich deaktivované. Toto umožňuje využít i křemík, který by měl v GPU defekty. Ovšem ze začátku působilo trochu rozpačitě, že cena modelů F bez grafiky byla oficiálně nesnížená, takže moc neplatilo, že by člověk výměnou za toto omezení něco získal.

Například šestijádro i5-9400F od té doby dost zlevnilo a stalo se skutečně výhodným, ale až nyní Intel toto zakotvuje oficiálně a snížil ceny všech procesorů F tak, aby obětování grafiky bylo odraženo v nákladech na pořízení. Zároveň firma potvrdila, že modely bez GPU nebudou nic přechodného, ale že s nimi počítá i do budoucna.

Třebaže jak už bylo řečeno, reálně v obchodech například Core i5-9400F zlevněné už bylo, dosud měl Intel u všech procesorů varianty „F“ nebo „KF“ (což je totéž, ale od odemčených procesorů řady K) oficiálně pořád stejnou cenu jako u jejich neořezaných protějšků z GPU funkčním. Nyní ale firma cenu konečně snížila. A to zdá se všude stejně o konstantní částku, ne procentuálně. Od čtyřjader po osmijádro je podle nového ceníku rozdíl mezi verzí K a KF, stejně jako mezi obyčejnými a „F“ kousky, přesně 25 $. Při momentálním kurzu dolaru a koňury to s připočítáním DPH znamená momentálně 711 Kč (27,50 € pokud se už nacházíte v eurozóně).

Zatímco Core i9-9900K stojí oficiálně 488 $, například i9-9900KF má nyní v ceníku cedulku 463 $ (13 200 Kč). A zatímco Core i9-9400 má stát 182 $ a i3-9100 122 $, cena Core i5-9400F a i3-9100F má teď oficiálně být 157 $ a 97 $. S DPH by to teď bylo okolo 4460 Kč a 2760 Kč. Ale u nás se už reálně toto šestijádro prodává ve větších e-shopech od 4150 Kč a čtyřjádro od cca 2400 Kč, takže ceny v reálu jsou už dokonce nižší než by ukazovaly tyto zlevněné oficiální sumy.

Slevy procesoru Intel bez GPU Slevy procesorů Intel bez GPU (říjen 2019)

Do značné míry tak tedy o zlevnění píšeme nyní, ale jde hlavně asi o zkorigování papírových cen vůči realitě, která už nějakou chvíli existuje. Vidět to můžete na grafech z Heureky níže. A asi nemusí nutně platit, aby reálné ceny v obchodech přesně kopírovaly ty v papírovém ceníku, byť jsme na to v desktopu byli poměrně zvyklí a slevy procesorů Intel bývaly dříve hodně vzácné.

Nicméně tímto se asi Intel hlásí k tomu, že model bez GPU by měl logicky být o něco levnější či viděno obráceně, integrované GPU dostáváte za určitý příplatek (byť reálně jsou výrobní náklady stejné kvůli použití stejného křemíku, což je motivace k tomu, aby tento rozdíl nebyl příliš velký).

Vývoj ceny Intel Core i9-9900KF

Vývoj ceny Intel Core i7-9700KF

Vývoj ceny Intel Intel Core i5-9600KF

Vývoj ceny Intel Core i5-9400F

Modely s vypnutou grafikou budou v nabídce i v příštích generacích

To zmiňujeme proto, že byť Intel zdá se procesory F s neaktivním GPU začal prodávat kvůli tomu, že během krize s nedostatečnými výrobními kapacitami 14nm procesu v roce 2018 (a v menší míře trvající dodnes) nestíhal dodávat a možnost využít pár defektních CPU navíc přišla vhod, nemá jít o dočasné opatření. Intel sdělil webu AnandTech, že procesory řady F bude vyrábět i v budoucnu a jsou součástí roadmapy příštích generací. Jelikož třeba do herních počítačů se kupuje beztak ještě samostatné GPU, znamená to, že i v budoucnu asi půjde o potenciálně vhodnou volbu pro herní stroj. A pokud i v budoucnu bude platit, že za absentující GPU se bude dát ušetřit nějaká, byť třeba jen tříciferná (v korunách) částka, bude to vítané – tyto peníze lze přesunout na další komponenty.

Galerie: Prezentace Intelu na IFA 2019: Core i9-9900KS, Cascade Lake-X

Byl pro vás článek přínosný?