Hlavní navigace

Intel odhalil SSD 665p, QLC disk druhé generace. Nástupce výhodného 660p zlepší výkon

27. 9. 2019

Sdílet

Po jejím příchodu na trh se na QLC NAND celkem očekávávaně (a po právu) koukalo skrz prsty, protože SSD s vrstvenou TLC NAND, která má lepší výkon a lepší životnost, obvykle nejsou o moc dražší, pokud vůbec. Ovšem jedno QLC SSD celkem zaujalo, a to Intel SSD 660p, jehož 2TB model byl docela výhodný. Toto SSD nyní dostává novějšího nástupce, který by tak mohl otěže převzít a představovat potenciálně zajímavou volbu pro větší kapacity.

Intel SSD 665p má navazovat na předchozí model, ale přitom přinést lepší výkon. SSD bude stále založeno na čtyřkanálovém řadiči Silicon Motion SM2263, v tom tedy nenastane nějaká změna (i když firmware bude asi novější a pokročilejší). Intel ale u disku upgraduje použité paměťové čipy a místo 64vrstvých pamětí budou použity QLC 3D NAND čipy druhé generace, které jsou 96vrstvé. Jejich kapacita je stále 1 Tb (terabit) na jeden kus křemíku (takže na 2TB SSD jich stačí 16) při menší velikosti čipu, takže by výrobně měly být levnější.

Intel SSD 665p Legit Reviews 03 Intel SSD 665p ve srovnání s SSD 660p (Zdroj: Legit Reviews)

Intel představil SSD 665p na konferenci Memory and Storage Day v Jižní Koreji. Jde samozřejmě stále o 80mm moduly M.2 používající technologii NVMe a firma předvedla 1TB variantu – ale opět by měla asi existovat minimálně 2TB a asi také 512GB verze. Intel nesdělil plné výkonnostní parametry, ale ukázal novinku přímo v akci, při demonstraci se dvěma notebooky vybavenými jednou starým SSD 660p a u druhého novým SSD 665p, byť ještě jen s předprodukčním firmwarem – obojí ve stejné kapacitě 1 TB.

Intel SSD 665p Legit Reviews 02 Intel SSD 665p (Zdroj: Legit Reviews)

Intel SSD 665p by podle testu v CrystalDiskMarku 7 Beta, který byl ukázán, mělo být výrazně rychlejší v sekvenčním čtení i zápisu (cca 1800–1900 MB/s proti 1200–1350 MB/s), ale také v náhodném přístupu. Šlo samozřejmě o demo přichystané přímo Intelem, takže je možné, že je tu nějaká selektivnost a v reálu může být pokrok proti předchozímu modelu menší. Tento benchmark by také měl používat relativně málo dat, takže je pravděpodobné, že se tu testuje hlavně pseudoSLC cache disků. I to má svůj význam, ale neřekne nám to, jak se zlepšila rychlost disku tehdy, kdy skutečně zapisuje a čte v režimu QLC.

Benchmark Intel SSD 665p proti disku SSD 660p Legit Reviews 03 Benchmark Intel SSD 665p proti disku SSD 660p (Zdroj: Intel, via Legit Reviews)

Kolik to bude stát, Intel nesdělil, ale asi se dá čekat, že by ceny mohly být podobné jako u poměrně přívětivě nastavených cen Intelu SSD 660p. Zatím také nevíme, kdy bude toto SSD vydáno, toto zatím ještě není jeho oficiální uvedení ani oznámení, ale jen předběžná ukázka. Pravděpodobně by to ale nemuselo trvat příliš dlouho a pokud se na trh tyto NVMe moduly nedostanou už letos, pak asi v první polovině roku 2020.

Galerie: Odhalení a benchmark Intel SSD 665p

Byl pro vás článek přínosný?