Hlavní navigace

Intel chystá Thunderbolt 4, je integrovaný v procesorech Tiger Lake. Co to bude?

8. 1. 2020

Sdílet

Na CES 2020 Intel poprvé zmínil novou, čtvrtou generaci rozhraní Thunderbolt. Zřejmě by měla spojovat TB3 a USB4, přenosová rychlost bude až 40 Gb/s.

Intel neodhalil na CES 2020 nové hotové produkty jako AMD a ve své úvodní prezentaci se soustředil na jiná témata jako AI – uvádění nových produktů si v tomto roce nechal na později. Ovšem v prezentaci Intel poprvé oznámil jednu novou technologii: Thunderbolt 4, což by měla být nová generace tohoto rozhraní, navazující na současný Thunderbolt 3. Ten byl oznámen v roce 2015, takže už před drahnou dobou. Thunderbolt 4 zatím Intel přímo neuvedl na trh, jde ještě jen o předběžné oznámení, ale také je to vůbec poprvé, co o něm slyšíme. Tato technologie by ovšem měla přijít na trh letos. Jako první bude řadič s podporou TB4 integrovaný v 10nm+ procesorech Tiger Lake, které ve své notebookové formě vyjdou tento rok (pravděpodobně v jeho druhé polovině). Intel je v prezentaci také zmínil, ovšem nedozvěděli jsme se k nim nic moc nového. Až právě na to, že v něm bude integrovaná podpora pro nový Thunderbolt 4. V čem bude Thunderbolt 4 spočívat, zatím nebylo podrobně sděleno, je ale potvrzeno, že stále bude fungovat přes oboustranné porty USB typu C. Intel uvedl, že Thunderbolt 4 má poskytovat čtyřnásobnou datovou propustnost (přenosovou rychlost) proti USB. Tím bylo však podle pozdějšího upřesnění míněno 4× proti USB 3.1 Gen 2, neboli Superspeed USB 10Gbps a nikoliv nov

Thunderbolt 4 má být spojený s USB4

Tom's Hardware uvádí, že podle zdroje z podhoubí počítačového průmyslu, kterého se na tuto novinku zeptal, bude Thunderbolt 4 patrně spíš evoluční aktualizací nad rámec současného Thunderboltu 3. A také asi nad přicházející technologií USB4, která je vyvinutá právě z Thunderboltu 3 a rychlostí by měla být rovnocenná. Značka Thunderbolt 4 by zřejmě měla znamenat, že zařízení či řadič je certifikováno jak pro kompatibilitu s Thunderboltem, tak už současně podporuje také standard USB4. Periférie se značkou Thunderbolt 4 by patrně povinně procházela testováním a ověřováním u Intelu.

Intel Thunderbolt 4 na CES 2020 Thunderbolt 4 mají jako první podporovat procesory Tiger Lake, s ním zřejmě i USB4

Toto asi ale tedy znamená, že integrovaný řadič v Tiger Lake bude také umět USB4, A notebooky s těmito procesory by tak mohly být jedny z prvních takto vybavených zařízení na trhu, jelikož se mají objevit v druhé polovině tohoto roku.

Intel potvrdil, že Thunderbolt 4 bude zpětně kompatibilní, na těchto řadičích budou tedy fungovat i starší zařízení pro TB3. Proti předchozí generaci by asi mohlo dojít k nějakým drobnějším změnám a vylepšením. Ačkoliv tedy nenaroste celková teoretická propustnost, mohou být změny v tom, jak bude využívána. Takže by se mohlo například zlepšit kooperování více zařízení připojených stejným kabelem, třeba když dokujete notebook a přes kabel jdou současně data, nabíjení a obraz do monitoru, přičemž ten může mít třeba integrovaný i Ethernet nebo je dokonce přes Thunderbolt externě připojené přímo GPU.

Procesory Intel Tiger Lake pro notebooky 1600 Procesory Intel Tiger Lake pro notebooky, předvedené na CES 2020

Intel další detaily k Thunderboltu 4 přislíbil sdělit později, až bude na čase technologii oficiálně uvést. To by asi mohlo být třeba začátkem léta na Computexu 2020, nebo při oficiálním odhalení či vypuštění procesorů Tiger Lake. Zatím tedy hlavně víme, že něco takového to se chystá.

Galerie: Intel Thunderbolt 3 a USB4

Byl pro vás článek přínosný?