Hlavní navigace

Intel uvádí Thunderbolt 4: nadstavba USB4, nové schopnosti a zlepšená bezpečnost

9. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Přichází nová generace výkonného externího rozhraní Thunderbolt. Má lepší bezpečnost a flexibilitu a Intel ho prezentuje jako univerzálnější nadstavbu USB4.

Je to už skoro těžko uvěřitelných pět let, co Intel na Computex 2015 oznámil Thunderbolt 3 – poměrně úspěšné vysokorychlostní rozhraní pro externí periférie používající fyzicky port USB-C. Letos přichází jeho následník nazvaný Thunderbolt 4. Ten je současně příbuzný (a kompatibilní i se standardem USB4).

Intel teď oznámil specifikace a detaily toho, co bude Tunderbolt 4 nabízet, až se letos dostane na trh – jako první by ho měly umět 10nm+ procesory Tiger Lake.

Jak už asi víte, Thunderboltu 4 předcházelo oznámení USB4, což je cosi jako svobodná a už ne jen na jednu firmu navázaná verze Thunderboltu 3, která ovšem možná nebude 100% kompatibilní. Thunderbolt 4 je zjednodušeně jakýsi superset vlastností, který zahrnuje jak kompatibilitu s USB4, tak i s Thunderboltem 3. Je to tedy o trošku širší specifikace, v níž Intel bude nabízet něco málo navíc proti „běžnému USB4.

Intel bude nicméně nabízet certifikaci, takže teoreticky by logo a podporu Thunderboltu 4 mohly dostat i řadiče ostatních dodavatelů. Otázka je, jestli o to bude zájem (mohl by ho možná mít Apple pro počítače s ARMem).

Rychlost se nezvedne, stále 40 Gb/s

Jaké schopnosti bude Thunderbolt 4 mít? Maximální rychlost přenosu se nezmění – stejně jako USB4 i jako Thunderbolt 3 má běžet až na 40 Gb/s (Intel v následující tabulce podporu 40 Gb/s u USB4 neuvádí, ale nenechte se plést). Porty budou ze stejného řadiče vyvádět volitelně také běžné 10Gb/s USB 3.2. Konektivita PCI Express přenášená po tomto rozhraní bude moci použít PCIe 3.0 ×4 s celkovou rychlostí 32 Gb/s (4 GB/s).

Rozdíl by asi mohl být v displejích připojených přes toto rozhraní. Thunderbolt 4 má garantovat možnost připojit dvě 4K obrazovky, zatímco Thunderbolt 3 zřejmě jen jednu. Není ovšem uvedeno, jaké bitové hloubky a snímkové frekvence jsou garantovány a zda není nutná komprese. Podporován je alternativně také jeden 8K monitor.

Intel bude dále garantovat, že alespoň jedním portem se bude dát počítač napájet (až 100 W), periferie budou mít garantováno napájení příkonem alespoň 15 W (u USB4 bude podle Intelu zaručeno jen 7,5 W). Zajímavé je, že Intel bude také podporovat probuzení notebooku ze spánku pomocí externí klávesnice, která by byla k řadiči TB4 připojená.

Ochrana před DMA útoky

Jedno zajímavé zlepšení se týká bezpečnosti. Řadič od Intelu (a certifikace případných dalších) budou povinně vyžadovat ochranu proti DMA útokům pomocí virtualizace VT-d. Kvůli tomu, že exponuje interní sběrnici PCI Express s přístupem do paměti, jsou porty Thunderbolt proti běžnému USB bezpečnostní riziko (viz bezpečnostní problém Thunderclap). Tato novinka má částečně počítač chránit.

Budou i doky s rozbočovačem

Thunderbolt jste asi měli spojený s poněkud zvláštní architekturou, kdy se zařízení zapojovala za sebe stylem tzv. „daisy chain“ (česky by se dalo říct vláček). Například dok, monitor nebo box na disky byly průchozí a měly i port pro zapojení další periférie.

Toto bude u Thunderboltu 4 změněno. Intel uvede řadič s funkcí hubu, které bude umožňovat rozbočit jeden port z počítače na tři porty Thunderbolt 4. Tento řadič by typicky byl přítomný v dokovací stanici, která se připojí jedním kabelem k notebooku a k ní už budou další thunderboltí periférie moci být připojené paralelně (ale uplink budou samozřejmě sdílet).

Delší kabely

Ještě jedno praktické zlepšení by měl Thunderbolt 4 přinést. Intel slibuje univerzální kabely, které budou podporovat rychlost 40 Gb/s s délkou 2 metry. Kromě toho také údajně pracuje na kabelech, které by mohly pracovat na vzdálenost až 5–50 metrů, což ale asi bude pomocí většího množství nějaké aktivní elektroniky a nebude to asi nic levného (aktivní jsou i běžné kabely pro Thunderbolt, takže ani ty nebudou nejlevnější).

Kromě nových dvoumetrových kabelů budou existovat také staré 80cm a 20cm. Kabely pro Thunderbolt 4 by měla od starších odlišovat čtyřka vytištěná na koncovce.

Řadiče až koncem roku

Intel chystá dva samostatné řadiče, kódově označené Maple Ridge. Čipy mají označení JHL8540 a JHL8340, první by snad měl být dvouportový a druhý jednoportový. Pro zařízení pak bude jako klientský řadič určen řadič JHL8440 („Goshen Ridge“). Spotřeba a velikosti čipů mají být zřejmě stejné nebo obdobné, jako u řadičů Thunderboltu 3.

Intel Maple Ridge řadič pro Thunderbolt 4 Intel Maple Ridge, řadič pro Thunderbolt 4 (Zdroj: Intel)

Tyto řadiče mají být dostupné koncem roku. Ještě před nimi a jako úplně první implementace bude dostupný onen už zmíněný řadič integrovaný v procesorech Tiger Lake. Ze začátku ale asi bude možné s nimi používat jen zařízení na bázi Thunderboltu 3, pokud platí, že klientský řadič pro periférie bude také až koncem roku.

Galerie: Intel Thunderbolt 4: funkce a specifikace

Intel láká na nefragmentovanost

Intel jako výhodu tohoto rozhraní proti USB4 prezentuje hlavně to, že pokročilé vlastnosti jsou u něj vždy garantované, zatímco u USB mohou být některé věci volitelné. Jak fragmentovaná bude technologie okolo USB4 ale teprve uvidíme.

Tip: Jeden konektor (bohužel) vládne všem. Konektorové peklo se jmenuje USB-C

Naproti tomu je celkem jisté, že Thunderbolt 4 bude sice univerzální, ale za cenu toho, že řadiče, všechny kabely a všechny zařízení bude budou dražší než u generického USB4. A to, že Thunderbolt 4 přináší nové kabely, byť je tato generace kompatibilní s TB3, ukazuje, že zcela bez fragmentace to také není.

Má podle vás Thunderbolt 4 nadále význam, když bude existovat standardizované USB4?

Zdroje: Intel, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?