Hlavní navigace

Intel Thunderbolt: rozhraní rychlé jako hrom

24. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Superrychlé rozhraní Intel Light Peak, které má soupeřit s USB 3.0, konečně spatřilo světlo světa. Oficiálně se jmenuje Thunderbolt a první stroje, které dostaly tu čest jím být vybaveny, jsou nové MacBooky Pro od Apple. Pokud jste sledovali zprávy, které jsme vám o Light Peaku průběžně přinášeli, asi víte, že Intel alespoň prozatím upustil od optických vodičů a první generace používá měděné vodiče. I tak ale dosahuje teoretické propustnosti 10 Gb/s (1,25 GB/s).

Thunderbolt je vysoce univerzální rozhraní: kromě externích pevných disků (a mnoha dalších zařízení, které ale jeho propustnost zdaleka nevyužijí) lze přes něj připojit i monitor. Thunderbolt na rozdíl od USB nemá vlastní přenosový protokol a na jeho kabelu mohou běžet protokoly dva: DisplayPort nebo PCI Express (v rychlosti odpovídající čtyřem linkám verze 1.1). Pokud jsem následující diagram pochopil správně, pak by mělo být možné, aby oba protokoly běžely naráz:


V každém případě, použití protokolu PCI Express je pro Thunderbolt velké plus. Výrobci, který by chtěl nabídnout externí pevný disk (nebo RAID úložiště) s tímto rozhraním stačí sáhnout po existujícím SATA řadiči pro PCIe. Řadič Thunderboltu pak asi nebude nijak zvlášť složitý, čip i s celým balením je doslova titěrný:

Za zmínku ještě stojí dva údaje. První je, že Thunderbolt poskytne připojeným zařízením až 10 W elektrické energie. Pokud výrobci zařízení dovolí tuto hodnotu chvilkově překročit, pak bude možné napájet i externí pevné disky rozměru 3,5 palce. Za druhé je to možnost spojovat Thunderbolt zařízení do řetězu, takže není třeba mít velký počet portů na základní desce či řadiči, jako v případě USB. Na jednom portu by tak mohl být připojen LCD displej, tiskárna, externí pevný disk… zkrátka cokoliv, co koho napadne vyrobit se zdířkou pro Thunderbolt.

Zařízení, které by z vyšší rychlosti oproti dnes již vcelku rozšířenému USB 3.0 mohly profitovat, ale bohužel mnoho nebude. Bude zbytečná nadčasovost pověstným hřebíkem do jeho rakve? Už jen kvůli konektorům, které jsou tvarovány tak, abyste je trefili správně na první pokus, bych si přál, aby tomu tak nebylo.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?