Hlavní navigace

Procesory Intel Tiger Lake možná vyjdou i ve 45W verzi H. Bude nakonec i 10nm desktop?

21. 2. 2020

Sdílet

Procesory Intel s 10nm čipy jsou jak už je notoricky známo dlouho opožděné a loňské Ice Lake se nakonec objevilo jen v čtyřjádrové verzi U a Y pro notebooky s TDP do 15–28 W. Dlouho to vypadalo, že stejně dopadne i 10nm+ následník Tiger Lake (to přitom původně měla být už třetí a snad poslední generace 10nm procesorů), jenž vyjde letos. Ovšem vypadá to, že Intelu se možná podařilo zvrátit trend a možná by mohl vydat i nějaké další varianty těchto procesorů, které už mezitím z jeho plánů zmizely. Mohly by možná vyjít i 45W procesory řady H. Ta je navíc příbuzná desktopovým procesorům, takže vyvstává otázka, zda by třeba nemohly být vzkříšené i ty.  

Výkonnější 45W Tiger Lake pro notebooky možná nakonec bude

Před týdnem jsme psali o tom, že mezi NDA dokumenty pro partnery na webu Intelu se objevily informace o platformě Alder Lake-S, což by podle značení měly být 10nm++ desktopové procesory do socketu (12. generace Core, tedy následující po Tiger Lake/Rocket Lake). Objevení se těchto dokumentů by mělo signalizovat, že Intel takové procesory hodlá nakonec reálně vydat. A stejně se teď mezi těmito dokumenty objevily informace pro další platformu, která „neměla existovat“, Tiger Lake-H.

Tento úkaz by tedy mohl ukazovat, že Intel nakonec nezrušil ostatní varianty Tiger Lake mimo čtyřjádrové čipy řady U a Y a že se do roadmapy možná zase vrátí či se už vrátily. Řada H jsou procesory se 45W TDP pro výkonnější notebooky (a na rozdíl od řady U a Y používají samostatný čipset, i když to by se teoreticky mohlo změnit).

Intel Tiger Lake H v dokumentech na webu Intelu Intel Tiger Lake-H v materiálech na webu Intelu

Podle twitteristy Komachi_Ensaka, který na tento únik upozornil, budou procesory Tiger Lake-H mít pouzdro BGA1787. Jde tedy stále o čipy pájené na desku, ale procesory řady H doposud vždy používaly odlišný křemík než řada U/Y. Oživení Tiger Lake-H by tedy logicky mělo znamenat, že Intel vytvoří druhý 10nm+ čip.

Tiger Lake na LGA 1200?

Potom by Tiger Lake-H mohlo (nebo spíš mělo) mít více jader než jen čtyři, které Intel použil v Tiger Lake-Y/U a mohlo by tedy přinést o hodně zajímavější výkony. Pokud by ale opravdu tento větší a výkonnější čip Tiger Lake přišel na svět, mělo by to ještě významnější implikaci: doposud totiž řada H používala stejný čip, jako desktopové procesory. A pokud se tedy háčková CPU začnou vyrábět, mělo by to znamenat, že Intel může vydat i desktopovou verzi do socketu (Tiger Lake-S). Ta byla doposud považována za zrušenou, Intel ji v roadmapě nahradil 14nm procesory Rocket Lake, které budou mít stejnou architekturu, portovanou na starší proces.

https://twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1230484407724601344

Zatím je třeba tyto známky brát trochu s rezervou, publikace dokumentů nemusí nutně znamenat, že produkt bude existovat, případě by třeba mohl jít do nějaké okrajové oblasti jako je sektor embedded, ale na běžném trhu PC se neukázat. Nebo by teoreticky Tiger Lake-H mohlo být jenom přeznačené Tiger Lake-U s vyšším TDP (doufejme, že tato možnost se nevyplní).

Ale ukazuje to, že alespoň nějaká šance na příchod 10nm procesorů do těchto oblastní přece jenom existuje. Desktopový Tiger Lake, pokud by se skutečně zrodil, by možná měl problém dostat se na stejně vysoké frekvence jako 5,3 GHz Comet Lake-S, ale technologicky by šlo o hodně zajímavé CPU. A to díky nové architektuře s vyšším IPC, podpoře nových instrukcí jako je AVX-512, ale také díky novému GPU Intel Xe, které také přinese řadu novinek, mimo vyššího výkonu.

Intel na CES 2020: procesor Tiger Lake-U, grafika Xe DG1, Project Athena (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku