Hlavní navigace

Intel odhalil 10nm+ procesory Tiger Lake. Máme snímek a detaily k 10nm čipům Ice Lake

10. 5. 2019

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera jsme informovali o plánech Intelu na 10nm a 7nm čipy, jak je společnost detailně odhalila 8. května na dni pro finanční analytiky. V několik prezentacích se ale nakonec objevily ještě další zajímavé věci – odhalení dvou následujících generací 10nm procesorů, Ice Lake a zejména Tiger Lake, které Intel poprvé odhalil a sdělil k němu podrobnosti.

Detaily k Ice Lake, prvním 10nm procesorům

K Ice Lake toho už hodně víme: že bude mít čtyři jádra, integrovanou grafiku s až 64 EU a výkonem přes 1 TFLOPS a unikly už i údajné frekvence jader CPU. Intel nyní zopakoval, že s těmito čipy po čtyřech letech přijde nová architektura jádra Sunny Cove (vedle nové grafické architektury Gen11), který by měla přinést zvýšení IPC. Teď máme potvrzeno i to, že Ice Lake bude mít nové instrukce pro akceleraci neuronových sítí DL Boost (které přinesly v serverech procesory Cascade Lake).

2× rychlejší GPU, video, AI

Ice Lake-U má v AI úlohách díky tomu mít 2,5–3,0× lepší výkon (jde o srovnání mezi 15W čipem dnešní generace Whiskey Lake-U, modelem Core i7-8565U, a 15W čtyřjádrem Ice Lake-U, v toolkitu OpenVINO). Intel zároveň slibuje „zhruba“ dvakrát vyšší výkon GPU, to je podle poznámek založeno na výsledku v 3DMarku11 se stejnými procesory. Ice Lake bude mít údajně také 2× výkon v transkódování HEVC videa, zde jde o číslo integrovaný hardwarový dekodér a enkodér, a má jít o překódování 4k HEVC na 4K HEVC (8bitový profil Main).

Galerie: Slajdy k procesorům Intel Ice Lake a Tiger Lake (květen 2019)
Ice Lake U Ice Lake-U: první snímek čipu s vyznačenými bloky

První pohled na čip Ice Lake-U

Intel také v prezentaci poprvé ukázal obrázek (nevíme, zda jde o fotku, nebo vizualizaci) čipu ICL-U. Ten ukazuje zhruba čtvercový čip, v němž zdá se GPU zabírá větší plochu, než čtyři jádra CPU (L2 a L3 cache se v nich také docela ztrácejí). Schéma bloků ukazuje, že jádra mají prstencovou sběrnici, takže zde Intel nenasadil mesh topologii ze Skylake-X/SP (což by ovšem ani nedávalo smysl).

Galerie: 10nm procesory Intel Ice Lake: fotografie, architektura, úniky

Zajímavé je, že na snímku zabírají obrovskou plochu (větší než jedno jádro Sunny Cove) některé další bloky. IPU je jednotka (DSP) pro zpracování obrazu z kamery, což ukazuje na použití Ice Lake v mobilní oblasti. Display by snad měl být výstupní modul, ale zde nedává velká plocha smysl. Je možné, že je zde započítáno něco dalšího (GPU nebo části multimediálního bloku).

Ice Lake U poznamky Informace k procesorům Ice Lake-U v poznámkách na konci prezentace

Podobně nedává moc smysl obří blok „Type C“. Tímto se ale asi myslí nejen řadič USB-C. Připomeňme, že Ice Lake-U má integrovaný Thunderbolt 3. Dosud jsme si mysleli, že bude v čipsetu, ale mohl by být i v 10nm hlavním křemíku. Blok „Type C“ by pak byl jeho řadič a kromě USB-C obstarával i muxování s PCI Expressem, obrazem z GPU a také napájecí funkce.

Článek pokračuje na další straně informacemi o procesorech Intel Tiger Lake, která přijdou v roce 2020.

Odhalení Tiger Lake: druhá generace na 10 nm s novou architekturou

Bližší parametry Ice Lake-U se nejspíš dozvíme už na Computexu, takže se s ním asi není třeba tolik zabývat. Ovšem Intel úplně poprvé odhalil i následníka, čip Tiger Lake, který by také měl mít čtyři jádra s SMT, tentokrát na vylepšeném 10nm+ procesu. Vyjít by měl v roce 2020.

Nová architektura GPU i CPU

Tiger Lake má v roadmapě místo „optimalizace“, což by byl čip podobný Kaby Laku, ale vypadá to, že zde nepůjde jen o nějaký refresh a cyklus PAO už neplatí. Tiger Lake má mít novou grafickou architekturu Intel Xᵉ. Asi jde o stejnou, jaká byla dřív označena jako Gen12, a stejnou, jaká bude v prvních samostatných GPU Intelu. CPU architektura bude pojmenovaná Willow Cove (v poznámkách to potvrzuje zkratka „WLC“). Pro tu v roadmapě zveřejněné v prosinci Intel uvádí jako nové vlastnosti „redesign cache“, bezpečnostní funkce a „nové optimalizace tranzistorů“. To poslední může být jen označení pro 10nm+ proces, ale kdo ví.

intel tiger lake 1 Detaily k procesorům Ice Lake, Lakefield (hybriddní SoC Atom + Ice Lake) a Tiger Lake

Kromě toho je pro Tiger Lake uvedeno také, že přinese „nejnovější technologie obrazovek“, což by snad mohlo znamenat podporu vysokých rozlišení a zejména nových obrazových výstupů – je možné, že tyto procesory už umí netrpělivě očekávané HDMI 2.1, ale jistě to nevíme. Současně má čip také uvést „Next Gen I/O“, zde by asi zase mohla být řeč o PCI Expressu 4.0, který by se tím pádem mohl dostat do notebooků. Kromě toho bude Tiger Lake-U mít stejně jako Ice Lake-U integrovanou podporu Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6) a asi i toho Thunderboltu 3 (pokud už ne novější verze).

intel tiger lake 2 Informace k procesorům Tiger Lake

25W a 9W TDP pro řady U a Y?

Intel také netypicky sdělil některá výkonnostní očekávání pro tento procesor, byť je zatím ještě hodně vzdálený, a z těchto údajů se dají vyčíst i některé další podrobnosti. Zajímavé je, že Tiger Lake-U zdá se může mít netypická TDP. Intel například uvádí, že v ultraportable přístrojích bude mít čtyřjádro Tiger Lake-Y s grafikou GT2 s „9W TDP“ mít 2× lepší výkon než dvoujádro Amber Lake s 5W TDP – je to v SYSmarku 2014. Tiger Lake-U by zase mohlo existovat s 25W TDP, i když toto není jasné, v poznámce na konci prezentace se totiž místo toho mluví o 15 W. Zde tak 25W může být chyba, ovšem jinak Intel 25W procesory řady U zdá se chystá.

Tiger Lake má grafiku s 96 EU

Grafický výkon Tiger Lake má údajně být až 4× větší než i dnešních notebookových CPU Intel. Má to prý platit pro 3DMark 11 a Firestrike při porovnání 15W (pokud to nemá být 25W?) Tiger Lake-U a 15W Whiskey Lake-U. A zde je další zajímavý detail. Podle prezentace bude mít GPU v těchto mobilních čtyřjádrech Whiskey Lake už 96 EU, tedy o 50 % víc výpočetních jednotek než Ice Lake. A 4× víc jednotek, než dnešní čipy Skylake/Kaby Lake/Coffee Lake/Whiskey Lake. Přitom to pořád má být značené jako varianta „GT2“.

Výkonnější má v Tiger Lake být také multimediální blok. I u něj Intel uvádí 4× výkon proti 14nm Whiskey Lake. Vysvětleno je to tak, že blok v Tiger Lake má zvládat enkódování 8K videa s 60 snímky za sekundu, zatímco Whiskey Lake umí jen 4K se 60 FPS – rozlišení 8K je čtyřnásobné proti 4K.

intel tiger lake poznamky Informace k procesorům Tiger Lake-U/Tiger Lake-Y v poznámkách na konci prezentace

Tygři se vyvalí z klecí příští rok

Jak už bylo zmíněno, na tyto procesory se můžete těšit napřesrok. Intel je má uvést do notebooků v roce 2020, ovšem už teď údajně má z továren zpátky křemík. Ten bude sice asi ještě raný, ale je již údajně dostatečně funkční na to, aby se na něm daly spustit Windows.

Podle uniklých roadmap ale možná Tiger Lake nebudou plnit celou nabídku Intelu, ale jen její část protože by se současně měly prodávat stále 14nm čipy Rocket Lake. Ty nyní Intel na dni pro analytiky nikde ani nezmínil, ale nemusí to znamenat, že by neexistovaly. Zmínka nepadla ani o čipech Comet Lake, které by měly vyjít prakticky v řádu týdnů a jsou doložené v ovladačích Intelu. Nicméně minimálně by asi mělo být notebooků s Tiger Lake více, než letos vyjde s první generací 10nm Ice Lake (tedy první, pokud se nepočítá sice reálně uvedené, ale v praxi v podstatě zrušené Cannon Lake).

Galerie: Slajdy k procesorům Intel Ice Lake a Tiger Lake (květen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?