Hlavní navigace

„Intel TV Box“ Pipo X7: úsporný minidesktop s čtyřjádrovým Atomem a Windows

14. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou ze zajímavých novinek posledních let jsou miniaturní počítače na bázi architektury ARM. Tyto obvykle čínské krabičky většinou běží na Androidu či Linuxu a prodávají se jako multimediální přehrávače a set-top boxy k televizím. Momentálně se ale začínají objevovat i typy založené na čipech Intelu. Tyto stroje lze už bez výhrad označit za malé osobní počítače. To je přesně případ „TV boxu“ Pipo X7, založeného na tabletové platformě Intelu. Ba co víc, tato záležitost má místo Androidu za operační systém Windows 8.1, takže víc než cokoliv jiného představuje malý úsporný desktop.

Firma Pipo tento svůj výtvor označuje jako „Intel TV Box“ (možná by se mohlo říct rovnou „Wintel TV Box"), který se ale po připojení k počítačovému monitoru místo televize změní v mini PC. X7 je založeno na procesorech Atom Z3735F nebo Atom Z3736F, což jsou čtyřjádra rodiny Bay Trail-T. První model má základní takt 1,33 a turbo 1,83 GHz; druhá varianta pak při stejném taktu připouští turbo až 2,16 GHz. Oba čipy mají nicméně stejné SDP, stanoveno je na 2,2 W. Charakteristiky slabší varianty by měly vesměs odpovídat Atomu Z3740, takže výkonově dostanete cosi jako (stacionární) Asus Transformer T100TA. Atom Z3736F pak bude zejména v jednovláknové zátěži o něco rychlejší.

Minipočítač Pipo X7
Minipočítač Pipo X7

Stroj má 2 GB paměti RAM typu DDR3L. Velikost úložiště v tuto chvíli dostupné informace nezjevují. Předinstalován má být operační systém Windows 8.1 v edici s Bingem a tento systém se v aktuální verzi už dokáže vejít i na 16GB disk. Pipo takové řešení používá v některých svých tabletech, takže je docela možné, že takto skoupá bude na velikost SSD i krabička X7, 32 GB by pochopitelně bylo lepším startem.

 

Kovové šasi je poměrně velké, takže Pipo X7 neosloví milovníky vyloženě drobných krabiček. Rozměry jsou 18,8 × 12,9 × 2,6 cm (tedy o dost větší než také na Intelu založený Meegopad Meego-T01). Konektivitu tvoří čtyři porty USB, zda Pipo využívá podporu USB 3.0 v čipu Bay Trail ovšem není uvedeno. Pro připojení obrazovky je jako obvykle použit port HDMI, zvukový výstup je analogový. Přítomen je také Ethernet s neupřesněnou rychlostí, Bluetooth a síťový adaptér Wi-Fi 802.11n. Na rozšíření úložného prostoru je osazena čtečka pro karty MicroSD. Dodávaný napájecí adaptér má výkon 10 W, spotřeba zejména v klidu ale bude ještě o dost nižší.

Čip Bay Trail (Celeron N2820, zdroj: ComputerBase)
Čip Bay Trail (Celeron N2820, zdroj: ComputerBase)

Kolik bude Pipo X7 stát, bohužel zdroje neuvádí. Cena by pochopitelně měla být vyšší než u zařízení s čipem ARM a bez Windows. Použití procesoru Intel by ale mělo být výhodné i pro zájemce o alternativní operační systémy. Bay Trail je totiž například pro Linux vhodný díky dostupnosti oficiálních otevřených ovladačů. Včetně těch pro GPU, které bývají na platformě ARM uzavřené a často problematické. Tablety Pipo se podle všeho v české distribuci objevují, takže by se k nám možná mohla dovážet i tato mašinka.

Zdroje: Liliputing, Pipo

Byl pro vás článek přínosný?