Hlavní navigace

Intel ukázal 10nm wafer s prvními GPU Xe DG1. Čip je zdá se velký jako Ice Lake

10. 2. 2020

Sdílet

Letos někdy v létě by nás mělo čekat vypuštění čipu Intel Xe DG1, prvního moderního samostatného GPU od Intelu, které podle polooficiálních náznaků snad má přijít v červnu. Na CES 2020 Intel před měsícem ukázal testovací kartu, kterou firma poskytuje jako vývojářský hardware, ale na jejích fotkách byl vidět prakticky jenom chladič, ne přímo samotné GPU. Tady ale možná nastal pokrok minulý týden. Raja Koduri, který přišel do Intelu právě proto, aby vedl vývoj jeho GPU, totiž na web vypustil obrázek křemíku, který by patrně měl být tím úplně novým grafickým akcelerátorem.

Stalo se tak na Twitteru, ovšem s tou komplikací, že bohužel nešlo o zapouzdřený hotový čip. Koduri 6. února publikoval v tweetu fotku křemíkového waferu v plexi držátku, zřejmě jde o vzorek z továrny určený pro předvádění investorům a tak podobně. Na této křemíkové desce by striktně vzato asi mohlo být skoro cokoliv a nemůžeme vědět jistě, jestli jde o skutečné 10nm GPU.

Ovšem v kontextu toho, čím se Koduri zabývá a komentáři uvádějícím, že jde o „čerstvý wafer“, nedává nic moc jiného smysl a je hodně pravděpodobné, že na tomto snímku je opravdu GPU Intel Xe DG1. Že má Intel už hotové wafery není nic divného, jelikož na CES už běžela karta naživo a křemík tedy již existoval.

Raja Koduri s waferem GPU Intel Xe DG1 Raja Koduri s waferem GPU čipů Intel Xe DG1

Tato fotka je ovšem i tak hlavně kuriozita. Bohužel nemá moc dobré rozlišení a na waferu nejsou nejsou vůbec zaostřené a vykreslené detaily jednotlivých čipů. Ovšem určitý tvar zdá se je patrný, vypadá to, že GPU je celkem podlouhlé, výrazně obdélníkové. Podle odhadu redaktora AnandTechu Iana Cutresse by zřejmě na desce mohlo být nakopírováno 15 čipů na šířku a necelých 49 na výšku. Z toho by vyplýval rozměr čipu snad někde okolo 6,2 × 20 mm, což ovšem berte velmi zhruba a orientačně. Plocha čipu by tak snad měla být někde okolo 120–125 mm².

https://twitter.com/IanCutress/status/1225531288637104129

Toto už je poměrně zajímavá informace, která by zapadala do mozaiky s informačními úniky, podle kterých má první GPU Intelu (označené jako Xe DG1) relativně malou „velikost“ co do počtu výpočetních jednotek, zřejmě obsahuje 96 EU (768 stream procesorů/shaderů), což by vlastně byla stejná konfigurace, jakou Intel použije v integrovaném GPU v procesorech Tiger Lake – obojí je založeno i na stejné architektuře Xe/Gen12. GPU by tak konkurovalo nižším dnes dostupným grafikám, možná někde okolo GeForce GTX 1650.

Tip: První grafická karta Intel Xe pro desktop ukázána, podívejte se na fotografie

Intel Xe DG1 je velký skoro jako čtyřjádro Ice Lake

Pro srovnání: 7nm GPU Navi 14 v Radeonech RX 5500 má plochu 158 mm² a Nvidia TU117 v GTX 1650 má mít až 200 mm² (tam je to však dáno starším 12mm procesem). Čip je tedy díky 10nm procesu zřejmě celkem malý na poměry Nvidie či AMD. Ovšem celý čtyřjádrový procesor Intel Ice Lake i s grafikou o 64 EU má zřejmě podobných 122,52 mm². Podle odhadu AnandTechu bude Tiger Lake s grafikou obsahující 96 EU architektury Xe mít 146,10 mm², takže GPU zřejmě dost narostlo, nicméně i tak se zdá, že je samostatný grafický čip v tomto kontextu vlastně dost velký, i když přihlédneme k potřebě integrovat řadič pamětí GDDR5/6.

Je možné, že se v něm schovává nějaké překvapení jako akcelerátory navíc či velká cache. Případně, že ač je obojí odvozeno od architektury Gen12, má samostatná verze přece jenom nějaké funkce navíc, které by mohl zvyšovat výkon nebo dokonce přidávat věci jako je podpora ray tracingu (ovšem to je čistě spekulace, u relativně méně výkonného GPU se to nezdá příliš smysluplné).

Raný pohled na výkon v 3D Marku

Pokud jde o výkon, objevil se záznam pro grafiku Intel Xe DG1 zřejmě v databázi 3DMarku (upozornil na něj twitterista _rogame). V jeho tabulce je samostatná grafika Xe DG1 na prvním sloupečku a v několika číslech a celkovém grafickém skóre poráží integrovaný Radeon Vega 8 v novém 7nm Ryzenu 7 4800U. Nicméně jde asi o hodně předběžný výsledek, protože další podtesty jsou zase hodně nízké, takže ovladače pravděpodobně ještě nebyly úplně připravené.

https://twitter.com/_rogame/status/1220329710825168896

Pokud by se Intelu ale povedlo dopracováním ovladačů dotáhnout celkový výkon tam, kde jsou FPS těch podtestů, které „ikséčku“ sedí, pak by karta Xe DG1 mohla být konkurenceschopná s levnějšími grafikami někde okolo té GeForce GTX 1650 a Intel by se s ní mohl úspěšně uchytit na trhu.

Grafická karta Intel Xe DG1 Software Development Vehicle (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?