Hlavní navigace

Intel ukázal next-gen Xeony a roadmapu: procesory Sierra Forest se 144 malými jádry a Emerald Rapids

31. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel představil čtyři nové generace procesorů Xeon, které mají vyjít do roku 2025. Tedy pokud se plán zase nezadrhne. Čipletový Emerald Rapids a 144jádro Sierra Forest už ale byly ukázány ve fyzické podobě a vzorky již běží v laboratořích.

Intel v tomto (končícím) kvartálu konečně po dlouhých odkladech vydal novou generaci serverových procesorů Sapphire Rapids. Firma teď předestřela roadmapu neboli plán budoucích produktů, který ukazuje, co bude v jejích serverových procesorech následovat. Ukázány byly nové vylepšené čipletové procesory, 144jádrový Xeon Sierra Forest, založený na jádrech E-Core, a plány na 1,8nm Xeony Clearwater Forest.

Intel opět potvrdil, že po nynější generaci Sapphire Rapids se linie jeho serverových procesorů rozdělí na modely s velkými jádry (P-Core) a s menšími efektivními E-Core, podobě jako to má ARM (linie jader Neoverse V a N) nebo AMD (Zen 4 „Genoa“ a Zen 4c „Bergamo“).

Ještě letos: Emerald Rapids

V linii velkých jader se chystá již ve čtvrtém kvartálu letošního roku vydání nové generace procesorů Emerald Rapids. Je to velmi krátce po vydání Sapphire Rapids, ovšem to je dáno zpožděním tohoto předchůdce. Emerald Rapids není refresh, ale regulérní nová generace, byť pořád používá 7nm křemík (výrobní proces Intel 7). Intel ukázal hotový procesor na fotografii, která odhalila, že návrh se výrazně liší proti Saphire Rapids. Zatímco to je tvořené čtyřmi čiplety či dlaždicemi (použité jsou dva typy kvůli orientaci propojek EMIB), procesory Emerald Rapids by mohly být jednodušší na výrobu.

Procesory Xeon Emerald Rapids Procesory Xeon Emerald Rapids (zdroj: Intel, via: AnandTech)

Složené jsou z dlaždic pouze dvou díky tomu, že Intel dlaždici výrazně zvětšil. Má zřejmě až kolem 770 mm², což by měl být úplný limit toho, co jde vyrobit. Zatímco Sapphire Rapids mělo menší dlaždice s 15 jádry, zde se podařilo dostat 33 jader na jednu.

Procesor Intel Xeon Emerald Rapids 1600 Procesor Intel Xeon Emerald Rapids (zdroj: Intel)

Jedno z nich má být obvykle vyhrazeno pro redundanci, aby se daly využít i čipy s defektem a stále se z nich dal sestavit 64jádrový procesor. Intelu se ale také podařilo výrazně zvětšit L3 cache, kdy na každé jádro připadá 5 MB (celkem tedy až 330 MB L3 cache distribuované po mesh logice).

H2 2024: Granite Rapids s MCR DIMM

Větší upgrade v počtu jader a technologii by měl přijít o rok později v druhé polovině roku 2024. To vyjdou Xeony „Granite Rapids“, které již použijí 3nm proces (Intel 3). Intel odhalil, že tyto procesory přinesou novou technologii pamětí – DDR5 v modulech typu MCR DIMM (Multiplexer Combined Rank).

Jde o typ pamětí typu registered s bufferem, který umožňuje nějaké prokládání (striping) ranků v modulu, díky čemuž bude výsledná propustnost vyšší než u běžné serverové DDR5. Rychlost první generace, které dosahuje Granite Rapids, bude až DDR5-8800 a 2S servery mají díky tomu dosáhnout kombinované propustnosti hlavní operační paměti až 1,5 TB/s.

Procesory Xeon Granite Rapids Procesory Xeon Granite Rapids (zdroj: Intel, via: AnandTech)

Podle Intelu už jsou vyrobené první vzorky Granite Rapids a vykazují dobrou kvalitu, vývoj údajně jede podle plánu. Snad tedy tentokrát nebude ono neblahé zpoždění.

Malá jádra: 3nm Sierra Forest v H1 2024

Ještě před Granite Rapids vyjde ale první generace procesorů pro cloudové servery s E-Core, nazvaná Sierra Forest. Ta má být uvedená už v první polovině roku 2024 pro stejnou platformu, do které má „krátce poté“ přijít Granite Rapids. Sierra Forest tak vlastně bude i tak trošku testovat technologii pro svého doslova velkého bratra. Nebude však podporovat paměti MCR DIMM.

Lisa Spelman z Intelu s waferem s 3nm procesory Sierra Forest 1600 Lisa Spelman z Intelu s waferem s 3nm procesory Sierra Forest (zdroj: Intel)

Aktualizováno (6. 4. 2023): Na výše vložené fotografii nakonec není wafer s čipy Sierra Forest, jde o obyčejné 7nm Xeony Sapphire Rapids. Intel teď oznámil, že k tomuto faux pas došlo kvůli chybě v komunikaci.

Intel poprvé potvrdil počet jader, kterých bude až 144. Zřejmě budou v blocích po čtyřech E-Core jako v klientských big.LITTLE procesorech, což by mohlo znamenat, že CPU bude opět mít mesh propojení s 36 bloky po čtyřech jádrech E-Core.

Procesory Xeon Sierra Forest Procesory Xeon Sierra Forest (zdroj: Intel, via: AnandTech)

Tyto procesory budou také vyráběné 3nm procesem Intel 3, budou tedy zřejmě prvním produktem, kde se ukáže. Intel uvádí, že někdy v prvním kvartálu letoška byly vyrobeny první vzorky, na nichž se prý během méně než 18 hodin podařilo rozběhat vícero operačních systémů, což by mohlo indikovat, že křemík měl málo „bugů“, jelikož bylo snadné ho zprovoznit během počátečního „bringupu“. Nyní už jsou prý vzorky i distribuovány a Intel také ukázal snímky ze správce úloh ve Windows, na němž běží nějaká zátěž na 144 jádrech.

https://twitter.com/aschilling/status/1641138035336118272

Clearwater Forest: 1,8nm proces

Zřejmě poprvé Intel prozradil, co bude následovat: procesory Xeon s kódovým označením Clearwater Forest. Ty budou představovat následníka Sierra Forest v linii serverových procesorů s E-Core pro cloudové servery. Půjde už o procesory vyráběné 1,8nm (18ångströmovým) procesem Intel 18A. Tyto procesory mají vyjít v roce 2025 – tedy pokud se zas nevyskytnou potíže a zpoždění. Opět by mělo jít o vůbec první 1,8nm produkt Intelu.

Procesory Xeon Clearwater Forest Procesory Xeon Clearwater Forest (zdroj: Intel, via: AnandTech)

Bohužel zatím nebylo prozrazeno, jakou architekturu jádra tyto procesory použijí ani jaký bude počet jader. Ten jistě naroste prosti 144 jádrům v 3nm procesorech Sierra Forest, ale kam až, to zatím netušíme.

Tyto procesory Intelu budou závodit s cloudovými procesory od AMD, které pro tento druh serverů chystá CPU s kompaktními verzemi svých velkých jader – Zen 4c „Bergamo“ se 128 jádry a poté Zen 5c. Procesory AMD budou ovšem používat SMT, a tedy mít dvě vlákna na jádro. Uvidíme, který přístup bude úspěšnější…

Roadmapa serverových procesorů Intel Xeon Roadmapa serverových procesorů Intel Xeon (zdroj: Intel, via: AnandTech)

Zdroje: Intel, Tom's Hardware, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?