Hlavní navigace

Intel ukázal své dobré čtvrtletní výsledky a oslavuje 45. výročí od vzniku

19. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako každé čtvrletí firmy zvěřejňují své finanční hodnocení uplnylého období. Za druhé čtvrletí si společnost Intel připsala provozní zisk 2,7 miliardy, čistý zisk 2 miliardy a výnos na akcii 0,39 dolaru. Obrat dosáhl výše 12,8 miliardy amerických dolarů. Uběhly již také dva měsíce od zvolení Briana Krzanicha do pozice CEO Intelu. 

 

Včera tomu bylo také přesně 45 let ode dne založení firmy Intel. Stalo se tak tedy 18. července 1968. Tehdy pánové Gordon Moore (ano, po něm je pojmenován Moorův zákon) a Robert Noyce založili "Moore-Noyce Electronics". Klíčovou postavou byl také Andrew Grove, jež byl u založení firmy a s oběma kolegy zakladateli společně opustili předchozí zaměstnání. Zpočátku se Intel soustředil na dynamické paměti DRAM. V roce 1976 se po dumpingovém prodeji japonských čipů, jimž Intel nemohl konkurovat, Grove rozhodl zaměřit firmu na produkci mikroprocesorů. Během 45 leti existence se příjmy Intelu vyšplhaly z 2672 dolarů ke 20,8 miliardám v roce 1997 a 53,34 miliardám dolarů v minulém roce. 

Logo Intelu 1968–2005

Co se týče opět finančních výsledků, ve srovnání s předchozím čtvrtletím (pro srovnání zde) se jedná spíše o růst. Tržby v předchozím čtvrletí dosáhly 12,6 miliardy dolarů, byly o 2 % vyšší. Provozní zisk narostl dokonce o 8 %, na druhou stranu čistý zisk poklesl o 2 %. Výnos na akcii byl v přechozím čtvrletí 0,40 dolaru, byl o 3% vyšší než v tomto kvartále. Zajímavé je číslo hrubé marže, pro druhý kvartál vyčíslené na 58,3 %. Viděno pohledem dlouhodobější perspektivy, drží se nastolený vývoj po ochabnutí prodejů osobních počítačů. 

Na tržbách se nejvíce očekávatelně podílela divize PC Client Group tržbami ve výši 8,1 miliardy dolarů. Divize Data Center Group utržila 2,7 miliardy a jako jediná oproti minulému kvartálu zvýšila tržby o 6,1 %. Divize Intel Architecture Group utržila 942 miliónů dolarů. 

Intel vidí další kvartál vcelku pozitivně – odhaduje tržby na 13,5 miliardy dolarů. Marži o další 3 % výš na 61 %. V celkovém pohledu za celý rok očekává tržby bez výraznějších změn oproti minulému roku a marži na 59 %. Intel se tak udržuje v dobré ekonomické formě a drží si náskok před konkurencí. Uvidíme jak s budoucím vývojem firmy pohne odklon od PC k mobilním platformám a co na to akcionáři. Závěrem pohled na vývoj na burze ze zdroje NY Times

Intel akcie

Zdroj: TZ Intel

Byl pro vás článek přínosný?