Hlavní navigace

Intel ukázal světu 48jádrový systém

25. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době zhruba před měsícem společnost Intel ohlásila záměr v představení experimentálního 48jádrového procesoru. Dnes jsme se konečně dozvěděli, co od takovéhoto řešení můžeme očekávat a co nabídne potenciálním zájemcům (ne, v obchodech na něj s největší pravděpodobností nenarazíte).

Na obrázku výše můžete vidět pozoruhodné SOC (system-on-chip) řešení při toulkách Evropou. Použitá základní deska je experimentální „Copper Ridge“, ta ve svých útrobách nese všechny potřebné vstupy a výstupy včetně integrovaného grafického jádra. Pro velké množství operační paměti je připraveno rovných osm DIMM slotů. Deska zatím nemá žádné SATA porty, jako úložné zařízení figuroval USB flash disk.

Podle zprávy je SCC rozděleno do 24 „dlaždic“: každá z nich obsahuje dvě x86 jádra. Z nich každé má svou vlastní vyhrazenou vyrovnávací paměť druhé úrovně a dokáže provozovat oddělený operační systém. Co se doplňujících specifik týče, deska integruje i čtveřici DDR3 řadičů.

Čip samotný má v sobě 24 malých směrovačů, jež slouží k rychlejší výměně dat z jednotlivých dlaždic (potažmo procesorových jader). Každé jádro je navíc schopno díky datovému zásobníku okamžité výměny dat mezi sousedními jádry. Nezajímavé není ani hledisko spotřeby, Intel tvrdí, že použil pokročilých technik správy napájení a že systém může odebírat energii v rozmezí 25-125 W (snižování pracovní frekvence a úplná deaktivaci nevyužívaných částí).

Zatím jsme se nedostali k pracovní frekvence, která není přesně známa. Výrobce však mnohé napověděl zmíněnou paralelou se svým mobilním CPU Intel Atom, můžeme tedy očekávat kmitočet mezi 1,2-1,83 GHz.

Související: Intel dodává osmačtyřicetijádra

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku