Hlavní navigace

Velká novinka pro GPU Intel: univerzální ovladač podporující i OEM PC a notebooky

6. 5. 2020

Sdílet

Letos Intel čeká velký krok v oblasti GPU, když vypustí na trh první samostatnou grafickou kartu (bude to pod značkou Intel Xe). K průniku na trh herního hardwaru bude muset Intel vyvíjet hodně úsilí také v ovladačích, a právě v těch teď nastává docela významná změna. Firma totiž vydává generické/univerzální ovladače, které budete moci instalovat na úplně jakýkoliv počítač a zejména notebook. Toto bývá někdy problém, protože jejich výrobci často zamezují instalaci standardních ovladačů a dovolují jenom verze, které projdou jejich vlastním distribučním procesem. Jenže u těch často vycházejí aktualizace málo často, nebo výrobci notebook brzy přestanou podporovat, takže se k vám ani nedostanou důležité opravy chyb. Toto však naštěstí končí.  

Univerzální ovladače Intel GPU konečně i pro „zablokované“ notebooky

Intel nyní vydává nový ovladač pro GPU, který lze nainstalovat i na počítače, kde dosud OEM výrobci nedovolovali generické ovladače přímo z webu Intelu. Toto bývalo zdůvodňováno tak, že zejména v noteboocích bývají vlastnosti systému různě upravovány a měněny na míru, takže by pak výrobce třeba notebooku nemohl garantovat správné fungování. Ovšem nad tímto argumentem asi převažuje problém, že z OEM výrobce je typicky problém vyrazit včas nebo vůbec aktualizace, které přitom dnes mohou být kritické pro bezpečnost. Možná i proto se nyní Intel rozhodl OEM výrobcům jejich privilegia vzít.

Ovladač 26.20.100.8141 tedy poprvé bude možné instalovat na takové dříve „zamčené“ notebooky a měl by na nich fungovat. Je určený pro Windows 10 a podporuje integrovaná GPU s architekturou Gen9 a novější – tedy jen ta v procesorech Skylake a Apollo Lake a následujících. Intel se zde připojí k AMD, které univerzální ovladače i pro OEM/notebooky nabízí od loňska, a k Nvidii, kde jsou dostupné ještě mnohem déle.

Za tímto pokrokem bude asi částečně i to, že jde o ovladač typu DCH, což je nový model uvedený ve Windows 10 verze 1803. Ten spočívá v tom, že se funkcionalita rozdělí do dvou částí – samotný hlavní ovladač a jeho kód je plně aktualizovatelný přes Windows Update a nepotřebuje žádný instalátor, jen.inf soubory a knihovny/binárky. Jakékoliv obslužné aplikace, ovládací panely a podobné přídavky jsou pak zabaleny zvlášť jako aplikace pro Windows Store. V tomto případě by tedy výrobci například notebooků měli své úpravy a přídavky, které doteď k ovladačům přidávaly, distribuovat touto formou, zatímco hlavní část ovladače bude standardní a společná, takže ji bude moci Intel distribuovat takto přímo. Stejný cíl sledoval s vyvinutím této nové architektury ovaldačů ostatně i samotný Microsoft.

Procesor Intel 10 Generace Core Ice Lake 1600 Zatím má Intel jen integrované grafiky, ale od letošního léta se generické ovladače budou hodit zejména pro samostatná GPU Intel Xe

Zatím tento režim začíná opatrně. Intel uvádí, že tyto univerzální ovladače jsou určené k testování. Nedoporučuje je používat vždy a všude; zatím se tváří tak, že byste měli standardně používat ovladače zprostředkované OEM výrobcem, a ovladače přímo od Intelu použít tehdy, pokud narazíte na nějaký problém nebo chybu. Pak můžete vyzkoušet, zda generické ovladače chybu vyřešily (a doufat, že je po nějaké době váš výrobce notebooku přebalíčkuje pro váš přístroj, než mu skončí podpora).

Časem by se nicméně asi univerzální ovladač mohl stát „defaultním“. Nicméně zdatnější uživatel myslím už teď raději sáhne po univerzální ovladači prioritně, protože s ním dostane rychleji opravy (a nejspíš také bude podporovaný déle), optimalizace pro nové hry a vůbec lepší servis. A naopak, k OEM ovladačům se vrátí jenom, pokud by se s těmi univerzálními objevil nějaký problém.

Zažili jste problém, kdy na notebook nejdou nainstalovat ovladače GPU od Intelu a výrobce aktualizace nevydává?

Tato novinka v GPU ovladačích Intelu má ještě jedno omezení. Už bylo řečeno, že jde o ovladač typu DCH. Jeho instalace je ale zároveň zdá se podporována jen formou upgradu z nějakého DCH ovladače. Pokud tedy váš OEM výrobce dodával ovladače v tomto stylu, budete je moci nahradit. Ale zdá se, že zatím není možné tento univerzál nainstalovat na systém kde dosud běžel pre-DCH ovladač předchozího monolitického typu. V takovém případě má ale pomoci, pokud všechny předchozí ovladače v systému odinstalujete, až dokud vám WIndows nenastaví jen generický základní grafický ovladač. Přes ten už má být možné novou odemčenou verzi od Intelu nainstalovat. Pokud tedy nainstalujete úplně čistý systém Windows a máte jen výchozí grafický ovladač, tak by se také nový ovladač měl dát nainstalovat . Nicméně zde snad dojde k dalšímu vývoji a čase se tyto ovladače budou dát instalovat bez podobných omezení.

Zdroje: Intel, AnandTech

Grafická karta Intel Xe DG1 Software Development Vehicle (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?