Hlavní navigace

Intel upřesňuje „atomovou dohodu“

1. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Intel a TSMC oznámily, že v rámci nové dohody si jiní výrobci budou moci licencovat procesorové jádro Intel Atom, vytvořit kolem něj System-on-Chip řešení (vysoce integrovaný čip zejména pro mobilní zařízení) a to posléze vyrábět v továrnách tchajwanské nezávislé výrobny, vyvolalo to velkou vlnu spekulací. Ideálním kandidátem na zákazníka se jevila být Nvidia, která se dokonce nechala slyšet, že v segmentu, kde působí její Tegra, bude mít za několik let smysl nahradit architekturu ARM za x86.

Nyní ale Intel vysvětluje, že tento výklad je špatný. Zdaleka ne každý si může Atom licencovat a Nvidia má tu smůlu, že je v té skupině firem, které nemají nárok.

Nabídku mohou využít společnosti, které vyrábí mobilní telefony, spotřební elektroniku nebo embedded systémy, ať už pod vlastní značkou, nebo na zakázku pro jiné (OEM). Naopak firmy jako Nvidia, které pouze dodávají součástky první zmíněné skupině a samy nevyrábějí produkty pro koncové zákazníky, lidově řečeno ostrouhají. Intel totiž není tak hloupý, aby si takto nechal vyrůst (dost možná schopnější) konkurenci. Přesto je však stále šance (byť spíše velmi malá), že Nvidia vyvine vlastní procesor architektury x86.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku