Hlavní navigace

Intel uvede taktovačská CPU Devil‘s Canyon 2. června, s nimi i odemčené Pentium

22. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proti tomu, na co jsme u této společnosti byli zvyklí, nezařadil Intel do letos uváděné série procesorů Haswell Refresh žádné modely pro přetaktovávače s odemčeným násobičem. Jak se ale nedávno ukázalo, bylo tomu tak proto, že tyto modely hodlá vydělit do separátní řady a více je odlišit od běžné produkce. Pokud na tyto nové odemčené Haswelly s kódovým označením Devil‘s Canyon čekáte, pak zbystřete. Již totiž známe termín, kdy přijdou na trh.

Webu VR-Zone se dostal do rukou interní materiál Intelu, který klade uvedení čipů Devil‘s Canyon na pondělí 2. června (júna). Procesory tak budou zřejmě uvedeny na tiskové konferenci před oficiálním zahájením veletrhu Computex, který se koná 3.–7. června v Tchaj-peji. Čipy Devil‘ s Canyon jsme se podrobněji zabývali zde. Budou tvořit špičku nabídky komplementární k běžným procesorům Haswell Refresh, ovšem na rozdíl od nich zřejmě nebudou zpětně kompatibilní se starými deskami platformy LGA 1150. Intel je bude podporovat jen na nových základovkách s čipovou sadou devítkové řady.

Podle interního dokumentu uvede Intel nová odemčená CPU 2. června (Zdroj: VR-Zone)
Podle interního dokumentu uvede Intel nová odemčená CPU 2. června (Zdroj: VR-Zone)

Intel u těchto CPU údajně použije upravené pouzdro a materiály. A co je pro přetaktovávače asi nejpodstatnější, měla by tato CPU mít jinou a lepší teplovodivou pastu či materiál mezi čipem a rozvaděčem. Teoreticky by mohl být rozvaděč i znovu přiletován jako tomu bylo dříve v lepších časech. Pasta byla bolavým místem jak Haswellu, tak Ivy Bridge, takže vyřešení tohoto problému slibuje po letech zase lepší možnosti taktování.

Pasta, úzke hrdlo Haswellu
Pasta v Haswellu. Overclockera často staví před potřebu riskantního odstranění rozvaděče tepla

Podle dokumentu Intel 2. června zároveň uvede i odemčený model řady Pentium. To bude od společnosti po dlouhé době prvním dvoujádrovým procesorem, který umožní přetaktování, a inspirováno je údajně dřívějším dvacetiletým výročím uvedení prvního Pentia na trh. Dle dokumentu bude toto Pentium pro taktovače zařazeno do běžné série Haswell Refresh, bude ale mít odemčeny patřičné násobiče a možnosti taktování. Čip tedy nebude patřit pod novou řadu Devil‘s Canyon a zřejmě tedy bude postrádat její vymoženosti; lepšího teplovodivého materiálu a pouzdra se asi u dvoujádra nedočkáte.

 

Stejný dokument zároveň potvrzuje datum oficiálního uvedení samotné platformy Haswell Refresh: to má nastat 11. května (mája). Týkat se bude platformy jako celku – tedy nových modelů procesorů i nových čipsetů devítkové řady (H97, Z97). K tomuto datu by se tedy měly začít prodávat i základní desky postavené na nových sadách, pokud se tedy podaří výrobce a distributory ukočírovat. Obrázky a různé úniky o nových deskách se již šíří, nedávno jsme zde měli například sérii modelů Gaming Z97, které chystá MSI.

Zdroje: CPU World, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?