Hlavní navigace

Intel v Rusku zavedl autocenzuru. Vypnul blog a fórum pro vývojáře

7. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není to tak dlouho, co jsme psali o tom, že se technologičtí giganti buď úplně, nebo aspoň částečně stahují z Ruska. Tamní podmínky přidělávají vrásky na čelech vedení nejedné společnosti. Podle jednoho nového zákona např. musí být data o uživatelích skladována na serverech fyzicky umístěných v zemi. To přineslo a přinese nemalé náklady.

Někteří tak boj raději vzdali. Situaci navíc zhoršuje politické napětí mezi Ruskem a západem. V zemi vládne cenzura a jedním z posledních opatření, které provedl Intel, je vypnutí blogu, fórakomentářů na svém webu určeném pro vývojáře. Tento stav platí od 1. ledna 2015. Může za to stejný zákon, jehož součástí je příkaz na skladování dat uživatelských v zemi.

 

Jedná se o zákon o internetových blozích. Ten platí od 1. ledna a blogům, které denně navštíví více než 3 000 čtenářů, nařizuje, aby se podřídily pravidlům platným pro běžná masmédia. Podléhají tak větší kontrole, nesmí používat explicitní výrazy atp. Autoři se musí registrovat na federálním úřadě Roskomnadzor. Ten zodpovídá za cenzuru internetu v Rusku.

Yandex např. raději provoz své blogovací platformy ukončil. (Na druhou stranu, moc úspěšná stejně nebyla.) Intel raději zavedl autocenzuru, než aby bojoval s místním režimem a pravidly. Firma bude nadále podporovat ruské vývojáře skrze Habrahabr, VkontakteGoogle+. Anglické verze webu se omezení netýká.

DT24

V Rusku od roku 2012 blokují mnohé další weby, např. ty s pornografickým obsahem. V prosinci byl zablokován rovněž GitHub. Google v zemi přestal podporovat vývoj nových technologií, takže ruští vývojáři to mají obzvlášť těžké.

Zdroj: Intel via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?