Hlavní navigace

Intel Vaunt jsou chytré brýle, se kterými nebudete vypadat jako robot

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zapomeňte na Google Glass (nebo obdobné Lenovo Glass). Intel vyrobil chytré brýle, ve kterých na sebe nebudete poutat nechtěnou pozornost. Vaunt totiž vypadají jako klasické dioptrické brýle. Nemají žádný foťák, předsunutý displej, sluchátka, nic takového.

V čem jsou chytré? Umí se spojit s mobilem a zobrazovat užitečné informace. V pravé nožičce je laserový projektor (VCSEL), který promítá obraz do zrcátka v pravém sklíčku a odtamtud se odráží do sítnice.

Laser, oko, to přece musí být nebezpečné, ne? Nikoliv. Intel využil laser třídy I, který může trvale svítit do oka, aniž by jej poškodil. Navíc i ve své kategorii bude patřit k laserům s nejnižším výkonem. Obraz má rozlišení 400 × 150 px, pixely jsou pouze červené a vidět je prý půjde i za jasného dne. Veškerý hardware si Intel vyrobil sám.

Hi-tech novinku si vyzkoušel Dieter Bohn z magazínu The Verge. Říká, že ta technologie funguje a že konečně jde o chytré brýle, které by mohl celý den. Jsou lehké (do 50 gramů), nenápadné, pohodlné, slibují celodenní výdrž a hlavně uživatele neotravují. Obraz není vidět pořád, takže neruší. Obdélník s užitečnými informacemi je vidět, pokud zašilháte dolů doprava. Nemusí se ani zaostřovat. Pokud na vás někdo mluví, můžete si „číst“, aniž by druhá strana měla pocit, že nedáváte pozor, tak jako kdybyste se koukali na mobil nebo hodinky.

Prototypu v tuto chvíli chybí vibrace, reproduktor/sluchátka i mikrofon. Že je nějaká nová událost, se uživatel dozví pouze pohledem na HUD. Intel by ale rád doplnil alespoň mikrofon, aby se brýle daly propojit s digitálním asistentem.  V brýlích je pouze akcelerometr a kompas, takže software pozná, kterým směrem se díváte. Případně bude reagovat na určitá gesta.

Jak konkrétně brýle využít, zatím přesně neví ani Intel. Mluví o zobrazení notifikací (kdo vám volá, co kdo píše), navigačních povelech, čtení nákupního seznamu nebo receptů při vaření. Pravý potenciál ale nejspíš objeví až vývojáři třetích stran, kteří budou mít k brýlím Vaunt brzy přístup.

Byl pro vás článek přínosný?