Hlavní navigace

Intel vPro: ochraňte svůj notebook před krádeží

26. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již brzy po nástupu procesorů nové generace s architekturou Sandy Bridge se na trh dostávají i jejich upravené varianty s podporou technologie Intel vPro druhé generace. Ta slibuje především vyšší bezpečnost při ztrátě či odcizení notebooku, lepší ochranu dat, a také vylepšenou vzdálenou správu počítače.

Z důvodu vyšší ceny je pochopitelné, že s takovými nově vybavenými procesory se v běžném notebooku zatím nesetkáme. Objevovat se budou zejména v modelech pro profesionály, v počítačích určených do firemního sektoru, nebo například v armádních počítačích.

Intel vPro logo

Modely rozšířené o Intel vPro vycházejí z běžných neupravených procesorů Core i5 a i7. Uživatel tak může kromě nových funkcí očekávat standard v podobě technologií jako je Turbo Boost, Hyper-Threading, či Intel Quick Sync, stejně tak nechybí integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 3000.

Hlavní výhoda: integrace na úrovni hardwaru

Jednou z hlavních výhod technologie Intel vPro je její integrace již na hardwarové úrovni (v procesoru, čipové sadě, síťovém adaptéru). Její funkce je tedy možné spravovat bez závislosti na operačním systému, pevném disku či na nainstalovaném softwaru. Všechna potřebná data jsou uložena v paměťovém čipu, který je velmi obtížné zkopírovat či prolomit.

Právě proto je vPro účinným nástrojem ochrany a vzdálené správy počítačů - a to obzvláště u notebooků, u nichž se musí počítat s častým přenášením a zvýšeným rizikem zničení, ztráty či poruchy. Své notebooky či s procesory podporujícími Intel vPro druhé generace již připravuje řada výrobců, mezi něž patří společnosti Fujistsu, Dell, Lenovo nebo HP.

Intel vPro

Jednodušší vzdálená správa             

Intel vPro druhé generace přichází s podporou funkce nazvané Host-Based Configuration, která má za úkol pracovníkům usnadnit nastavování vlastností a funkcí spojených s vPro u nových počítačů. Díky možnosti aplikovat toto nastavení současně na více počítačů  je možné upravit nastavení na všech potřebných počítačích za několik minut.

Funkci Intel Keyboard-Video-Mouse Remote Control pak Intel představuje jako hardwarové dálkové ovládání. Umožní vzdálený přístup k notebooku se zobrazením v HD rozlišení až 1920 × 1200 bodů. Počítače je takto možné nastavovat, hledat na nich příčiny problémů, nebo je blokovat.

Intel Anti-Theft 3.0: Ochrana proti krádeži

V současnosti je používání notebooků velmi rozšířené, a často dochází ke ztrátě či odcizení takovéhoto přístroje. Jak se lze bránit proti zneužití důležitých či citlivých dat, která jsou na pevných discích uložena? Odpovědí je technologie Intel Anti-Theft 3.0, kterou nové procesory vybavené technologií vPro 2.0 rovněž podporují.

Vzdálené uzamčení ztraceného či odcizeného počítače prostřednictvím internetu umožňovala již předchozí generace technologie Anti-Theft. Nyní je možné toto uzamčení provést i prostřednictvím SMS zprávy s tím, že při zablokování počítače prostřednictvím SMS i internetu je vše samozřejmě možné ihned uvést do původního stavu při získání notebooku zpět. Zajímavou inovací je také možnost počítač vystopovat prostřednictvím GPS, které je součástí některých 3G modemů.

Anti-Theft

Intel vPro omezuje rizika

Technologie vPro je pro určitou skupinu uživatelů přenosných počítačů bezpochyby přínosem. Jedná se o výkonné řešení s důrazem na bezpečnost i jednoduchou správu jednoho, ale třeba i několika desítek počítačů současně.

Ztráta či odcizení počítače, především pak notebooku, může postihnout kohokoli z nás a vyrovnávat se s možným únikem či dokonce zneužitím na něm uložených dat může být velmi nepříjemnou a často i nákladnou zkušeností. Intel vPro druhé generace tato rizika výrazně omezuje, kromě toho přináší celou řadu nových funkcí a vlastností.

Byl pro vás článek přínosný?