Hlavní navigace

Intel vstupuje do těžby kryptoměn, firma oznámila vlastní těžební čip Bonanza Mine

19. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: BenjaminNelan / Pixabay
Intel chystá vlastní ASIC pro těžbu Bitcoinu. Dlouho nechával profit z kryptoměn jiným, teď by ale mohl postavit konkurenci firmám jako Bitmain.

Je to děsivé, ale šílenství kolem kryptoměn je už léta na takové úrovni, že se pro „těžbu“ nevyužívají jen grafické karty (které se kvůli tomu nedají normálně sehnat), ale v případě Bitcoinu již jen úplně specializované čipy. Jejich výrobci jako Bitmain jsou dokonce díky nim už hodně velké firmy, které si mohou dovolit i nejnovější výrobní procesy. Aby té absurdity nebylo dost, teď do tohoto byznysu možná vleze sám Intel.

Na nadcházející technologickou konferenci ISSCC (International Solid State Circuit Conference) chystá Intel prezentaci specializovaného čipu ASIC nazvaného „Bonanza Mine“, který bude určený přímo na těžbu kryptoměn, konkrétně Bitcoinu. Nejde zřejmě o GPU nebo o produkt, který by měl nějaké jiné produktivní využití, použitý alternativně k těžbě, ale o čip, který nemá žádné jiné využití než právě těžbu, stejně jako ASICy od zmíněného Bitmainu a dalších.

Více detailů o tomto „těžítku“ se teprve dozvíme během ISSCC, podle názvu ohlášené prezentace má jít o čip dosahující velmi vysokou efektivitu výpočtů při těžbě, což bude realizováno použitím velmi nízkého napájecího napětí. Intel tady sice asi naskakuje na momentální „trend“, ale má to v sobě logiku, protože výzkum běhu čipů na extrémně nízkých napětích s cílem snížit jejich spotřebu je něco, kde má Intel dlouhou historii studií, experimentů a vývoje (viz třeba totototo). Firma tímto tedy využívá své speciální knowhow.

Intel Bonanza Mine Bonanza Mine: Intel bude na ISSCC 2022 prezentovat ASIC pro těžbu Bitcoinu (Zdroj: Tom's Hardware)

Energetická efektivita je u těžby Bitcoinu klíčový faktor, protože rozhoduje o tom, jak výdělečná pro provozovatele je. V době, kdy je cena vyhnaná bublinou na vysoké úrovně, sice provozovatelé mohou používat i starší a méně efektivní ASICy, ale s více efektivními čipy se dá při stejném účtu za elektřinu natěžit víc. V konkurenčním boji mezi obřími kryptobarony tedy ten s nejefektivnější flotilou „chytrých přímotopů“ bude mít výhodu.

Webu Tom's Hardware Intel sdělil, že firma pracovala na architektuře akcelerátorů pro výpočty SHA-256, které algoritmy sítě Bitcoin používají, už několik let. Původně šlo o experiment Intel Labs. V budoucnu by mělo být odhaleno víc.

Antminer S9, starší ASIC vyráběný firmou Bitmain pro těžbu kryptoměny Bitcoin (Zdroj: Bitmain)

Do jaké míry Intel i tento čip „Bonanza Mine“ považuje hlavně za experiment a studie, a do jaké míry jako reálnou komerční příležitost, není úplně jasné. V principu jsou ovšem výpočty Bitcoinu extrémně jednoduchá záležitost, kdy se jen dokola počítá určitý hashovací algoritmus bez nějaké vyšší komplexity mimo samotné numerické výpočty. Firma s velkými zkušenostmi s optimalizací fyzického designu, práce s pokročilými výrobními procesy a nakonec také s vlastními továrnami by tedy na trhu ASICů pro těžbu měla mít přirozenou konkurenční výhodu.

Deska z Antmineru S9. Pod každým pasivem je těžní čip. Uvnitř boxu jsou tři tato plata, chlazená průtokem vzduchu skrz šasi (Zdroj: Bitmain)

V situaci, kdy jsou firmy jako Bitmain schopné na těžbě masivně profitovat, by tedy dávalo smysl jim do tohoto zelí vlézt. Pro Intel by mohlo jít o bokovku přestavující čisté tržby navíc, aniž by to kolidovalo s jeho hlavním byznysem v procesorech. Tudíž možná Intel opravdu bude tyto těžní stroje nabízet jako reálný produkt, byť ještě může trvat nějakou dobu, než začnou být fyzicky dostupné na trhu.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?