Hlavní navigace

Intel vydá 14nm Xeony na bázi Broadwellu-EP ještě letos. 22 jader pro servery

25. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není to ještě tak dávno, co jsme zde měli mírně poplašnou zprávu, že měl Intel údajně z roadmap odstranit serverovou variantu architektury Broadwell. To by bylo nemilé nejen pro provozovatele serverů, čekající na výhody 14nm výroby, ale také pro uživatele highendového desktopu, neboť Broadwell-E pro platformu X99/LGA 2011-3 by měl být od serverového Broadwellu-EP odvozen. Na IDF 2015 ovšem Intel obavy rozptýlil a potvrdil, že mnohojádrové varianty Broadwellu zrušeny nejsou a naopak by na trhu mohly být dříve, než se očekávalo.

Intel na své konferenci nejprve potvrdil, že serverové Broadwelly jsou na cestě. Poté ovšem novinářům z webu ComputerBase sdělil i přímo to, že by měly být uvedeny ještě letos v roce 2015, byť zřejmě spíš k jeho konci někdy v čtvrtém čtvrtletí. To je sice posun proti uvedení Ivy Bridge-E/EP a Haswellu E/EP, které Intel stíhal v září či srpnu, nejde ale o zpoždění zas tak výrazné. Potvrzen je jinak i příchod enterprise Xeonů E7 na bázi Broadwellu-EX, určených pro ty nejvyšší třídy serverů s architekturou x86. Tyto má ale Intel vydat až v roce příštím.

Xeon E7-8800 v3 (Haswell-EX)
Xeon E7-8800 v3 (Haswell-EX)

Jelikož se tedy Broadwelly-EP se na trh ve skutečnosti dostat mají, padají také obavy, že by mohl být zrušen Broadwell-E. Ten ale zřejmě do konce roku zároveň s Broadwellem-EP nevyjde, podle všeho stále platí informace, že má termín porodu stanoven na první čtvrtletí 2016. Mohlo by se tak ale stát už začátkem tohoto období a nikoliv až na jeho konci.

Slajd zmiňující Xeony E5-2600 v4, alias Broadwell-EP (IDF 2015, zdroj: ComputerBase)
Slajd zmiňující Xeony E5-2600 v4, alias Broadwell-EP (IDF 2015, zdroj: ComputerBase)

 

Podle informací, které o těchto procesorech z Intelu unikly dříve v tomto roce, by Broadwelly-EP (Xeon E5 v4) měly mít až 22 jader. Broadwelly-EX (Xeon E7 v4) by dokonce měly v nejvyšších variantách obsahovat jader hned 24, i když také s vyšším TDP, které má dosáhnout 165 W. Tato CPU mají být kompatibilní s deskami pro Haswell-EP/EX, ovšem přinesou navíc oficiální podporu rychlejší paměti DDR4 na efektivním taktu 2400 MHz. Podle zatím známých informací by měl stejně rychlou DDR4 oficiálně podporovat také Broadwell-E pro highendovéá stolní PC. Tyto procesory ale přinesou stále šest či osm jader jako Haswell-E. Také zde se očekává kompatibilita se stávajícími deskami, měl by stačit update BIOSu.

 

Serverová varianta Broadwellu je v roadmapě poslední položkou, než se na řadu dostane architektura Skylake. Její čas ale tím pádem asi nastane až v roce 2017, nebo nejdříve koncem roku 2016. Podle Intelu by jádra Skylake pro serverová CPU (patřící do nové platformy Purley) zřejmě měla být do jisté míry separátním návrhem jádra, lišícím se od toho, co Intel nyní uvedl pro desktop. Serverové verze už na rozdíl od těch „klientských“ mají mít 512bitové jednotky SIMD pro výpočty instrukcí AVX-512 a je možné, že změny v jádře půjdou i dále. Teoreticky by dokonce mohly mít vyšší výkon na takt, ale v tomto ohledu asi ještě dlouho nic konkrétního vědět nebudeme.

Zdroje: KitGuru, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?