Hlavní navigace

Intel vydal zatím své nejrychlejší a nejdražší CPU. Xeon E7-8894 v4, demonstrace síly?

17. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V březnu by se mělo ukázat, zda se souboj na trhu procesorů (těch s instrukční sadou x86) opět rozhoří větší silou skrze architekturu Zen od AMD. V tuto chvíli v něm ale Intel jasně dominuje. To má zřejmě podtrhnout nový procesor, který nyní firma vydala a posadila na absolutní výkonnostní špičku arzenálu: Xeon E7-8894 v4. Není přitom úplně typické, že Intel „v poločase“ vydává zrychlený model v řadě Xeonů, obvykle je takový upgrade až součástí celé následující řady. Vydání tohoto modelu tak asi není úplně náhodné a může jít také o demonstraci síly.

Xeon E7-8894 v4 patří do nejvyšší třídy serverových CPU Intel, tzv. rodiny Broadwell-EX, uvedené loni v červnu. Xeony E7 jsou určené pro tzv. „mission critical“ servery, tedy nejdražší stroje s velkou spolehlivostí. Ale také výkonem. Podporují běh s až osmi fyzickými procesory v jednom stroji a s přídavnou propojovací logikou jich může být i víc. S Xeony E7 lze tedy dosáhnout na platformě x86 nejvyššího celkového výkonu, a přesně na to je nový model zaměřen.

Xeon E7-8894 v4 je upgradem stávajícího top modelu E7-8890 v4. Má 24 jader s HT (takže zpracovává 48 vláken) vyráběných 14nm procesem a 60 MB L3 cache. Jeho základní frekvence proti předchůdci stoupla o 9 % z 2,2 na 2,4 GHz. Jak vidíte, nejvýkonnější Xeony mají kvůli spotřebě stále základní takty poměrně nízko, TDP je přesto vysokých 165 W. Maximální frekvence pro turbo zůstává 3,4 GHz, slíbený pokrok v celkovém výkonu má ale přinášet právě zvýšení základních taktů. Dle Intelu novinka dává rekordní skóre v několika benchmarcích z oborů HPC, big data, databází a sady testů SPEC (SPECint_base2006, SPEComp_2012).

Procesor má čtyřkanálový řadič pamětí, ale v základních deskách jsou používány bufferové čipy, které počet kanálů v efektu zdvojnásobují. Jedno CPU tak může mít maximálně mít osazeny až 3 TB paměti DDR4 (desky ovšem mohou používat i DDR3). Integrovaná konektivita PCI Express 3.0 poskytuje 32 linek PCI Express a tři 9,6GT/s linky QuickPath. To by měly dávat propustnost 38,4 GB/s, respektive 19,2 GB/s oběma směry.

xeon-e7v4-on-wafer-white

Zatím nejdražší procesor, jaký Intel kdy měl

Za ono navýšení výkonu proti předchozímu top modelu Xeonu E7 si ale také Intel nechá připlatit. Oficiální cena jednoho CPU se zvýšila z 7174 dolarů (s DPH 220 tisíc korun) na 8898 dolarů (v přepočtu 273 tisíc Kč). Je tedy skoro o čtvrtinu dražší (24 %). Skutečně se trochu vkrádá představa, že se Intel snaží urvat na trhu severů maximum, než přijde nová konkurence ze strany Opteronů. Podle webu AnandTech by cena dokonce měla být rekordem: jde o nejdražší CPU, jaké kdy Intel vydal.

Ovšem je třeba říct, že AMD pravděpodobně bude mířit spíš na nižší třídy Xeonů. CPU pro osmicestné servery už totiž opustilo před nástupem architektury Bulldozer v roce 2011. Pro mission-critical Xeony E7 tak Zen konkurencí nebude. Alespoň ne přímou, tou jsou spíše Oracle Sparc a IBM Power. Ovšem zostřená konkurence by asi mohla zatlačit nepřímo a tak chce Intel předem potvrdit, že v absolutním výkonu je králem.

Na příchodu tohoto Xeonu E7 je ale zajímavá ještě jedna věc. Intel už v tuto chvíli tiše přezbrojuje na novou serverovou platformu LGA 3647 s architekturou Skylake. Ta ještě nebyla vydána, exkluzivní velcí zákazníci ale již tyto procesory mají a používají. Tato CPU mají mít až 32 jader, šestikanálové paměti a taký vyšší HPC výkon díky instrukcím AVX-512. Až budou vydána, bude proti nim tedy Xeon E7-8894 v4 asi působit trošku zastarale. Nicméně do osmiprocesorového segmentu se nové architektury vždy dostávaly pomaleji (třeba 22nm Ivy Bridge až v roce 2014). Srovnání je tudíž do jisté míry zavádějící, je ale pravda, že pokud byste teď Xeon E7-8894 v4 kupovali do serverů soby nejvýkonnější čip současnosti, 32jádra na bázi Skylake mu nejspíš tuto pozici vezmou.

Byl pro vás článek přínosný?