Hlavní navigace

Intel potvrdil vydání Tiger Lake: už v půli roku. Vyjde ale jen něco přes 50 notebooků

26. 4. 2020

Sdílet

V pátek jsme psali o finančních výsledcích Intelu za první čtvrtletí, které byly docela pozoruhodné – makroekonomická situace by sice měla být špatná, ale vysoká poptávka po serverech a noteboocích možná právě i kvůli koronaviru Intelu přinesla tržby téměř 20 miliard, ačkoliv Q1 bývá slabší sezóna. Ovšem během reportování těchto finančních výsledků také Intel vypustil i informaci zajímavou i z hlediska hardwaru samotného: totiž to, kdy vyjde nová generace procesorů pro notebooky: Tiger Lake, které má přinést i nové jádro a také vylepšený 10nm proces, což by mohlo mít velmi zajímavé výsledky.  

10nm+ Tiger Lake pro notebooky vyjde uprostřed roku, možná v červenci

Vypadá to, že Tiger Lake by mohlo vyjít přinejmenším v podobném termínu jako loni Ice Lake (to bylo v srpnu), nebo dokonce ještě dříve. Šéf Intelu Rob Swan a prezentace k výsledkům totiž sdělili, že tyto procesory mají přijít „v polovině roku“. Pod tím si lze představit konec Q2 a začátek Q3, nejspíše tedy červen nebo červenec. S trochou licence by asi klidně mohlo jít i o třeba první polovinu srpna.

Nejpravděpodobnější je ale asi vydání v červenci (júli). Pokud by totiž Intel interně mířil na červen, mohl by toto vydání přislíbit už na druhý kvartál a investoři by měli větší radost. Termín „v polovině roku“ byl proto asi zvolen proto, že Q2 řečeno být nemohlo, ale současně cílem není příliš vzdálený den v Q3. Toto je samozřejmě dílem logická úvaha, dílem hádání, takže je to nutno brát s rezervou – ostatně, termín se ještě může pořád měnit. Každopádně jsou ale procesory Tiger Lake už poměrně blízko a můžeme se těšit, že se brzo dozvíme, jak Intel vylepšil použitá jádra CPU (Willow Cove) a integrovanou grafiku (Gen12/Xe).

Financni vysledky Intelu za Q1 2020 avizovane vydani Tiger Lake Slajd, ve kterém Intel slibuje uvedení 10nm+ procesorů Tiger Lake na polovinu roku 2020

Řeč je zde o Tiger Lake-U pro mainstreamové notebooky, tedy o čtyřjádrech zřejmě s TDP 15 až 28 W. Nedávno se ukázalo, že Intel na 10nm+ procesu chystá i výkonnější 45W osmijádra pro notebooky, ale toto tzv. Tiger Lake-H asi vyjde až na rok. Zatím známe dva modely Tiger Lake-U (čímž myslíme už finální modely, ne různé ES vzorky, kterých unikla řada).

První známé parametry procesorů Tiger Lake

Prvním, možná nejvýkonnějším modelem (ale může se ještě objevit nějaký další, který bude stát nad ním) je Core i7-1185G7. Jde o čtyřjádro s osmi vlákny, o jehož úniku jsme psali zde. Tento procesor má 3,0GHz základní frekvenci a vzhledem k tomuto poměrně vysokému taktu si myslíme, že by mohlo jít o 25W, ne-li 28W procesor. Bohužel ale neznáme jeho maximální boost. Unikly ES vzorky s jednojádrovým boostem 4,3 GHz, takže minimálně toto by asi i7-1185G7 mohlo dosahovat, i když může jít dál, třeba na 4,4, nebo 4,5 GHz – toto teprve uvidíme. Označení G7 by mělo znamenat, že GPU bude mít 96 EU (768 shaderů), ale ještě nevíme, na jakém taktu.

Core i7 1185G7 unik 3DMark Procesor Intel Core i7-1185G7 nalezený v 3DMarku (Zdroj: _rogame/Twitter)

Dále unikl také model Core i7-1165G7, ten má také čtyři jádra, ale základní takt jen 2,8 GHz. Opět by mohlo jít o vyšší TDP než je 15 W (byť jisté to pochopitelně není). Také maximální boost by asi byl o něco nižší (o 100 či 200 MHz, například). Grafika by stále měla mít plnostučných 768 shaderů architektury Xe.

Tyto dva modely budou pak určitě následovat další s ořezanými GPU „G4“ a „G1“ (mohly by mít 32, 48, 64 EU čili 256/384/512 shaderů), nižšími takty a také by Intel asi měl nabízet i verze Tiger Lake-U ořezané na jen dvě jádra.

Ukázka procesoru Intel Tiger Lake-U na CES 2020, grafika Xe DG1, Project Athena (Fotogalerie)

Do vánoc 50 notebooků s Tiger Lake

Kromě termínu vydání Tiger Lake nicméně byla řečená jedna věc, která může být závažná. Bylo sděleno, že do konce roku, přesněji řečeno do Vánoc nebo doby vánočních prodejů („Holiday“), má být na trhu padesát nebo přes padesát notebooků, používajících procesory Tiger Lake. Toto může znamenat, že po uvedení se bude počet modelů s Tiger Lake zvyšovat spíše postupně a nepůjde o nějakou masivní premiéru, kdy by najednou výrobci uvedli nové čipy do velké části svých notebooků. To vzhledem k tomu, že Intel nehovoří o nějakém vysokém počtu modelů dostupných už v stejně tak důležitém období „back to school“ (cca srpen/září).

Padesát notebooků také není tak moc, pro plnotučnou notebookovou generaci by to u Intelu mělo být mnohem víc. Takže toto může znamenat dvě věci. Buď se letos objeví jen menší část notebooků s Tiger Lake-U a větší část jich vyjde až v roce 2021. Nebo celkový počet notebooků nebude zase tak velký, jako u generací Kaby Lake, Kaby Lake Refresh a Whiskey Lake. Jinými slovy, situace bude asi podobná jako nyní, když notebooky s Ice Lake se sice dají koupit, ale většinu trhu pořád pokrývají 14nm procesory Comet Lake-U. V případě Tiger Lake by toto mohlo znamenat, že se situace dramaticky nezmění a Tiger Lake možná zase bude jen menšina trhu a Intel bude muset do velké míry používat 14nm čipy Rocket Lake-U.

Ale rozšíření Tiger Lake-U by mělo být větší než s Ice Lake. Když Intel uváděl to v srpnu 2019, sliboval do konce téhož roku jen přes 35 různých modelů notebooků. Kromě toho také Intel nyní sdělil, že relativně k Ice Lake chystá na uvedení těhto nových CPU dvakrát větší zásobu čipů. Je otázka, zda to mluví spíš o silnějším nástupu Tiger Lake, nebo o tom, že v případě Ice Lake byla rezerva čipů neobvykle malá, protože toto nemáme jak zasadit do kontextu, na rozdíl od čísla chystaných notebooků.

Mimochodem, když v lednu AMD oznámilo mobilní Ryzeny 4000 Renoir, tak oznámilo, že do konce roku vyjde s těmito čipy přes 100 modelů notebooků. Jde o kombinaci designů s 15W a 45W řadou těchto APU, ale na mnohem větší poměry Intelu proti tomu Ice/Tiger Lake vypadají poněkud rozpačitě. Jen 45W Comet Lake-H totiž letos má dosáhnout přes 100 různých notebooků.

Pokud jsme se s touto interpretací trefili, tak 10nm+ proces sice možná byl vylepšen a jeho neduhy zmírněny, ale pořád nezačne masově nahrazovat 14nm produkty. Nicméně, toto je zase jenom naše úvaha, kterou raději berte s rezervou.

Bude v letech 2020-2021 v noteboocích Tiger Lake-U dominantní, nebo minoritní procesor?

Procesory Intel Tiger Lake pro notebooky 1600 Procesory Intel Tiger Lake pro notebooky. Vlevo větší pouzdro varianty U, vpravo by mělo být menší, tradičně označované jako varianta Y. Ta je určená pro úspornější ultramobilní zařízení, TDP bývá 9 W

7nm proces se má rozjet v Q4 2021

Mimochodem, spolu s finančními výsledky také Intel sdělil, že očekává spuštění výroby na 7nm procesu v posledním čtvrtletí roku 2022. Toto asi znamená, že procesory (a případně GPU) vyráběné touto technologií nejspíš vyjdou až v roce 2022. Pokud v první polovině roku 2022 vyjde desktopové Alder Lake (o kterém nedávno unikly informace), které by mělo být 10nm, pak se 7nm procesory pro desktop asi objeví až v roce 2023. Pro notebooky by ale možná mohly 7nm procesory (Meteor Lake-U?) vyjít v polovině roku 2022.

Zdroje: Intel, PC World

Byl pro vás článek přínosný?