Hlavní navigace

Intel vyrobil akcelerátor videa pro servery: PCIE kartu s třemi Xeony s Iris Pro

17. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se konala konference IBC 2015, zabývající se vysílací a audiovizuální technikou. Zprvu nám to uniklo, ale na tomto místě odhalil Intel docela zajímavý hardware, určený právě pro provozovatele médií, vysílacích nebo streamovacích a jiných mediálních služeb. Jedná se o zařízení Intel VCA, neboli Visual Compute Accelerator.

Jak můžete vidět na fotografii, VCA je kartou do slotu PCI Express 3.0 ×16, určenou k použití v serverech. A to specificky těch, co jsou založené na Xeonech E5, kterým má rozšiřovat jejich multimediální schopnosti. Tato CPU totiž nemají žádné integrované GPU a potažmo také žádné akcelerátory pro multimediální úlohy, které jsou s ním v čipech Intelu spjaté. Karta VCA přesně tyto funkce poskytuje, neboť Intel si zřejmě uvědomil, že použití rychlých hardwarových dekodérů a enkodérů může být v datacentrech velmi užitečné, zejména pro úsporu energie.

Akcelerátor Intel VCA
Akcelerátor Intel VCA

 

Tři Xeony a GPU na kartě

Na kartě Intel VCA je ale zajímavé hlavně to, jak ji firma vytvořila. Na tomto koprocesoru jsou totiž integrována další CPU – hned tři Xeony E3-1200. Dokonce by měly mít k dispozici i vlastní lokální RAM – instalovat se dá až 96 GB DDR3, tedy 32 GB pro každý procesor. Ačkoliv jde o plnohodnotná velká CPU, důležitá je zde patrně právě jejich grafika a multimediální blok Quick Sync. Použity jsou totiž Xeony E3-1200 v4 v pouzdru BGA založené na architektuře Broadwell, které mají GPU Iris Pro P6300 s eDRAM. Ty se pak s kartou VCA dají využít například pro konverze videa mezi různými formáty včetně HEVC – například pro náročné převody 4K videa v reálném čase.

Zároveň je možné využít i samotná GPU. Například pro výpočty přes OpenCL, nebo i pro cloudovou 3D grafiku, streamování her a podobné úlohy, pro něž se doposud používala serverová GPU Nvidie a AMD. VCA tedy není akcelerátorem striktně jen pro práci s videem.

 

Myšlenka osadit na kartu do PCI Express další CPU může vypadat zvláštně (a myslím, že Intel časem multimediální akcelerátory raději začne integrovat i do Xeonů E5, takže zde jde spíše o dočasné řešení). Interakce s hostitelských systémem by pravděpodobně mohla být řešena podobně jako u Xeonů Phi – Xeony E3 na kartě totiž nemají koherentní spojení s hlavními procesory na základní desce, takže s nimi nemohou fungovat jako klasický víceprocesorový stroj typu NUMA. U Xeonu Phi to funguje tak, že tento „sub-počítač“ se v systému tváří jako separátní stroj s vlastním operačním systémem, připojený přes simulovanou síť. Podobně budou zřejmě servery přistupovat i ke Xeonům E3 osazeným na kartě Intel VCA, uvnitř tedy zřejmě poběží tři separátní instance operačního systému, na nichž si už bude uživatel moci rozběhnout potřebné úlohy.

Čtyřjádrové Broadwelly. Vlevo BGA řada H, vpravo řada C pro LGA 1150
Čtyřjádrové Broadwelly. Na kartě VCA by měly být Xeony E3 v provedení BGA (vlevo)

Cena ani to, kdy se karty Intel VCA budou dát koupit, ve zveřejněných informacích nejsou. Díky zvolené konstrukci a komponentám asi půjde o drahou záležitost, takže se s nimi asi drtivá většina z nás nikdy nesetká. Zřejmě budou často prodávány jako součást hotových řešení pro vysílání nebo masové transkódování – mezi partnery Intel uvádí například firmy jako Ateme, Vantrix nebo Vanguard Video, které na tomto poli mají dlouhou tradici.

Zdroje: Intel (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?