Hlavní navigace

Intel hlásí, že 10nm proces je na tom líp. Ale nevíme, jak moc. Ice Lake až v Q4 2019?

29. 4. 2019

Sdílet

V sobotu jsme tu probírali finanční výsledky Intelu za Q1 2019, které nevyzněly nejlépe. Firmě se ztenčily prodeje Xeonů a zkorigovala odhad tržeb na letošní rok na nižší číslo, než jakého dosáhla loni. Pro nás je ale asi hodně zajímavé hlavně to, co Intel sdělil k 10nm procesu, protože krátce předtím se objevily roadmapy, které větší rozjezd této technologie kladou až někam do let 2020–2022. V konferenčním hovoru snad proto CEO přes obvyklou opatrnost sdělil některé detaily, naznačující lepšení situace okolo tohoto bolestivého místa Intelu. Jak je to tedy s 10nm procesem vypadá?

 

(Mírně?) dobré zprávy ve finančních výsledcích

Z těchto prohlášení nového CEO Roberta Swana vyplývá, že 10nm proces je na tom teď o něco lépe a Intel de facto řekl, že na konci letoška plánuje 10nm procesory vyrábět nakonec ve větším objemu, než na co to vypadalo ještě začátkem roku. To by čistě teoreticky mohlo vést k přehodnocení oněch roadmap, dle kterých prý Intel hodlá ještě dva roky spoléhat hlavně na 14 nm (jsou li pravé).

Co Swan sdělil? Intel podle něj je stále „on track“, což přeloženo znamená, že plní plán (ne že ho předbíhá), aby mohly nějaké počítače s 10nm procesory být na trhu ke konci letoška. A „během posledních čtyř měsíců byl dosažen skoro 2× nárůst v obejmu 10nm produktů, procházejících továrnami“.

On the process technology front, our teams executed well in Q1 and our velocity is increasing. We remain on track to have volume client systems on shelves for the holiday selling season. And over the past 4 months, the organization drove a nearly 2x improvement in the rate at which 10-nanometer products moved through our factories.

Tato prohlášení by mohla být interpretovala tak, že se Intelu podařilo zlepšit stav 10nm procesu (výrobu či výtěžnost) dvojnásobně proti tomu, co firma pro tuto dobu původně plánovala či očekávala. Ovšem na to pozor, neboť nic takového řečeno nebylo. Onen 2× vyšší objem momentální výroby nemusí být nad rámec plánu – takový nárůst mohl být plně dle očekávání, ale klidně dokonce mohlo jít o zaostání za tím, co firma původně chtěla či čekala na začátku roku. V průběhu rozjezdu výroby se logicky výtěžnost a/nebo objem musí zvyšovat, což je ale normální a nepřekvapivá součást vývoje. Byl by ale problém, pokud by k tomu nedocházelo, takže toto je stále dobrá zpráva.

Prototyp CPU Ice Lake-U, prosinec 2018 (Zdroj: AnandTech)

Plán objemu výroby 10nm čipů byl zvýšen

Na jiném místě pak Swan řekl, že „náš pokrok ve výtěžnosti 10 % procesu byl v souladu [in line] s očekáváními ze začátku roku, [nebo] o malý kousek lepší, a na základě toho věříme, že na konci roku bude objem 10nm výroby lepší [než jsme čekali]“.

I mentioned in my prepared remarks that our progress and our improvement on 10-nanometer yields was in line with what we've expected coming into the year, a little bit better, that gave us the comfort that we're going to increase volume at the end of the year. (zvýraznění je naše)

Tento výrok je asi lepší indikátor – stav 10nm procesu je tedy skutečně trošku lepší než se čekalo, ale ne diametrálně a ne dvojnásobně. To, že by se mohla či měla eventuální masová produkce na konci toku nějak zvýšit nad dřívější očekávání, je ovšem pravda, byť do konce roku je ještě hodně času. Nicméně je opravdu řečeno, že Intel v nějaké míře zvedl plán 10nm výroby.

Ovšem hlavně je třeba dát pozor na to, že neznáme absolutní rozměr čísel, o kterých se tu hovoří. Pokud byl původní plán hodně malý, mohlo by třeba i to zdvojnásobení pořád být zanedbatelná kapka v moři. Pořád to nevylučuje, že 10nm čipy Ice Lake budou vyráběné jen v malém a ne moc významném množství, jak hrozí ten únik roadmap.

Vzorek 10nm procesoru Ice Lake-U pro notebooky

Ice Lake ještě nebylo kvalifikováno. Notebooky s 10nm procesory až v poslední čtvrtině roku?

Co je možná lepší materiál pro analýzy: Robert Swan také v podstatě naznačil, v jakém stavu příprav teď 10nm procesory Ice Lake jsou. To je docela zajímavé. Podle jeho slov je totiž očekáváno, že produkt bude kvalifikován v tomto druhém čtvrtletí. Tj. teď ještě naopak kvalifikován není. Dojde k tomu tedy asi až v květnu nebo červnu, což je dost pozdě a asi tedy nebudou hned v červnu dostupné notebooky s těmito CPU (nebo jen na papíře), jak jsme před časem psali.

As I shared earlier, our confidence in 10-nanometer is also improving. In addition to the manufacturing velocity improvement I described earlier, we expect to qualify our first volume 10-nanometer product, Icelake, this quarter and are increasing our 10-nanometer volume goals for the year.

Na jiném místě také Swan zmínil, že zatím počáteční výroba 10nm čipů negeneruje zisk, jen náklady. Tržby z nich mají poprvé zřejmě plynout až v Q3 2019, a to proto, že předtím (po většinu Q2) nebudou ještě kvalifikovány. Což opět vede k závěru, že dejme tomu v červnu/červenci se asi ještě zařízení nebudou prodávat, když za CPU výrobci notebooků začnou platit až v Q3. I když to pravda asi nevylučuje ojedinělé výjimky v malém počtu. Komentáře Swana se totiž týkají finančního dopadu, jenž by malý objem rpodejů nevytvořil.

...in the first quarter, all of our 10-nanometer cost is flowing through cost of sales. When we qualify, it goes on the balance sheet. And then when we sell those previously reserved units in the third quarter...

The one last thing is, as we indicated, we expect to have systems on shelf in the fourth quarter or for holiday season, so -- and that given the progress we've made on 10, we're going to be shifting more units in the fourth quarter than we previously anticipated. (zvýraznění je naše)

A pozor, jinde je zase zmíněno, že počítače s těmito 10nm procesory mají údajně být na pultech až v Q4 2019. Toto by indikovalo, že ona údajná uvedení notebooků s 10nm čipy v létě budou jen na papíře. Zdá se tedy, že jsme zpátky u původního příslibu Intelu, že PC a notebooky s 10nm čipy budou na předvánočním trhu; zvěsti o létě tedy asi jsou chybné.

10nm procesor Cannon Lake, který se loni dostal na trh ve velmi omezném počtu kusů (Zdroj: Tech Insights)

Neřeší to ještě úplně otázku, zda bude těchto 10nm procesorů v noteboocích nějaké významné množství, nebo zda to nebude jen pár modelů v malém počtu vyrobených kusů, jen aby se podařilo formálně splnit slib, jako to bylo s formálně vydaným a zároveň vlastně zrušeným Cannon Lake. V tomto tedy zůstáváme v napětí. Uvidíme, zda zde dojde k nějakému příjemnému překvapení nebo se naplní spíš pesimističtější očekávání. Pokud opravdu dojde an silně omezené vypuštění, snad by ale aspoň nemělo být až tak omezené jako Cannon Lake a nebude tak obtížné tyto produkty koupit. Podle Intelu má jít o "volume" produkty, což implikuje určité větší množstv výrobených kusů.

10nm Xeony v polovině roku 2020?

A na druhou stranu, podle informací z konferenčního hovoru mají údajně poměrně brzy po těchto prvních Ice Lake, které budou pro notebooky, přijít také serverové procesory, tedy snad Ice Lake-SP (označení není ještě úplně jasné). Mají se prý objevit v roce 2020, a ne bude to údajně v jeho úplném závěru, ale spíše dříve (že by Q2 až Q3?). I zde asi striktně vzato asi není vyloučeno nějaké omezené vydání, ale toto by mohl být doklad, že přece jenom 10nm proces začíná být úspěšný.

Galerie: 10nm procesory Intel Ice Lake: fotografie, architektura, úniky

Byl pro vás článek přínosný?