Hlavní navigace

Intel vytvořil fond pro Ultrabooky ve výši 300 milionů USD

15. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel oznámil vytvoření fondu pro ultrabooky ve výši 300 milionů USD. Fond se bude zaměřovat na podporu inovace v této nové kategorii osobních počítačů. Hlavními oblastmi, do kterých bude fond investovat, jsou dotykové technologie, zvýšení úložné kapacity a nové baterie s výdrží po celý den.

Intel již v minulosti vytvořil koncept mini notebooků s úspornými procesory Intel Atom, které jsou však v poslední době vytlačovány tablety postavenými na konkurenční platformě ARM. Intel na to odpovídá novou kategorií Ultrabooků - jedná se o tenké, lehké, 11 až 13palcové notebooky s procesory Sandy Bridge, dlouhou výdrží a s cenou pod 1000 USD.

Intel tak založil 300milionový fond určený pro rozvoj technologií pro tato zařízení. Prioritami jsou dotykové technologie pro usnadnění ovládání a zvýšení uživatelského komfortu, nárůst výdrže na baterii na celý den a zvětšení úložné kapacity při zachování tenkého designu (okolo 20mm).

Další fáze této iniciativy je spojena s novou generací procesorů, které jsou zatím označovány jako Ivy Bridge a k dispozici by měly být v prvním pololetí roku 2012. Notebooky postavené na procesorech Ivy Bridge nabídnou nižší spotřebu, lepší vizuální výkon, rychlejší odezvu a v neposlední řadě i vyšší úroveň zabezpečení.

Ultrabooks

Třetím krokem pak jsou produkty Intelu naplánované pro rok 2013 a prozatím označované názvem Haswell. U nich se očekává významné snížení spotřeby na polovinu "termálního bodu" dnešních mikroprocesorů.

Zdroj: TZ Intel

Byl pro vás článek přínosný?