Hlavní navigace

Samostatné grafické karty Intel Xe asi budou odhalené 14. srpna. Představení architektury?

28. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel publikoval tweet avizující „víc detailů o Intel Xe Graphics“ za 20 dní, krátce poté ho ale z nějakého důvodu zase smazal.

Letošní rok bude ten, kdy se Intel pokusí vstoupit na trh samostatných GPU, eventuálně i herních, s kartami Intel Xe. Začátky budou omezené na relativně slabší úsporné grafiky pro notebooky, ale to nevadí – v dalším sledu by nimi Intel mohl přidat významnou novou konkurenci grafikám GeForce a Radeon.

Zatím nebylo jasné, kdy přesně letos první GPU od Intelu vyjdou (polovina roku je už ale za námi a padly tím optimističtější odhady jako Computex nebo dokonce CES). Vypadá to, že by to mohlo přijít nyní o prázdninách. Nebo, když už ne hned uvedení, by Intel mohl provést nějaké papírové představení.

Odhalení Intel Xe brzo?

Intel totiž o víkendu, 25. 7., publikoval na svém twitterovém účtu Intel Graphics příspěvek, v němž avizoval, že ti, kdo doteď čekali na grafiku z jeho ruky, se konečně v nějaké formě dočkají. Přeloženo: „Čekali jste na to. Dumali jste o tom. Dostanete to od nás. Za 20 dní se dozvíte víc detailů o grafikách Intel Xe.

Tweet oznamující grafiky Intel Xe Zdroj VideoCardz Tweet zřejmě oznamující odhalení architektury GPU Intel Xe (Zdroj: VideoCardz)

To, jakým způsoben je řečeno „dozvíte se víc detailů“ znamená, že asi spíš nepůjde o nějaké ostré uvedení, kdy by se hned hardware dal koupit. Ostatně, pokud je pravda, že první generace samostatných GPU nebude prodávána jako desktopová karta, ale jenom v noteboocích, pak bude dostupnost na trhu záviset od toho, zda a kdy výrobci vydají notebooky s těmito čipy, ne na Intelu. 20 dní od data Tweetu – což by mělo být 14. srpna/augusta, tedy nejspíš nastane nějaké papírové představení, při kterém mohou, ale i nemusí být vydány nějaké notebooky s první samostatnou grafikou Intel Xe.

V Tweetu byly po uvedené větě ještě připojené dva znaky emoji – jeden vypadající jako antický chrám, druhý jako oči. To by asi mohlo znamenat „pohled na architekturu“ (angl. architecture peek). To dává smysl, Intel by mohl v určitém předstihu odhalit speciality architektury těchto grafik, která je nová a měla by prý být výrazně inovovaná proti GPU Gen11 v Ice Lake. Zasloužila by si tudíž asi nějakou větší prezentaci, seminář či články, které by tuto novinku trošku rozebraly.

Současně s tím bychom se asi dozvěděli něco o multimediální výbavě, extra funkcích pro hry a softwarových novinkách v ovladačích. Intel by možná mohl také předestřít něco o výkonu, ale také o plánech na druhou generaci, která má snad už mít širší záběr.

Intel Xe DG1 Software Development Vehicle 03 Intel Xe DG1 Software Development Vehicle: design desktopové verze prvního GPU Xe určeného pro vývojáře. V prodeji bude ale jenom notebooková verze (Zdroj: Intel)

Tweet zase zmizel...

Situaci nám však komplikuje jedna věc. Tweet byl zveřejněn jen chvíli, pak byl zase smazán. Je otázka proč, zda třeba někdo nepopletl datum nebo nevypustil něco, co neměl. Nepůjde asi o to, že by zrovna po klepnutí na „odeslat“ přišel shora email, že se grafiky úplně ruší. Ale tento tweet mohl být teoreticky naplánovaný k automatickému vydání už delší dobu, mezitím se změnil plánovaný termín vydání, ale na tuto veřejnou zprávu ve frontě si nikdo nevzpomněl.

Ve čtvrtek zrovna vyšly finanční výsledky Intelu a s nimi potenciálně dost výbušná zpráva o zpoždění 7nm procesu (která je špatná hlavně proto, že jde o opakující se problém, a může tedy znamenat systémové selhání firmy). Hodně po nich klesly akcie a je proto možné, že v této negativní atmosféře Intel nepovažoval vydávání teaserů na grafiku za vhodné.

Ať už je důvod smazání tweetu jakýkoli, poznámku v kalendáři bych si přesto udělal; možná že ne přesně 14., ale někdy brzo asi opravdu Intel Xe uvidíme.

Galerie: Výpočetní GPU Intel Xe HP Arctic Sound

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?