Hlavní navigace

Rocket Lake bude mít i verzi pro pracovní stanice Xeon W-1300. Utekly modely a parametry

29. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Pokud chcete procesor Rocket Lake s podporou ECC a dalšími worskstation funkcemi, máme dobrou zprávu: Intel je opravdu chystá, potvrdil je únik z ASRocku.

Intel tento týden vydá novou generaci (11.) procesorů Core pro desktop označenou Rocket Lake, která je sice pořád 14nm, ale přinese novou architekturu a výbavu jako třeba PCI Express 4.0. Ne všem ale vyhovují běžné desktopové procesory a chtěli by CPU pro použití v pracovní stanici a například podporu ECC pamětí.

Intel v poslední době vždy od desktopových CPU vydával také odvozenou řadu Xeonů právě pro toto využití, ale dlouho nebylo jasné, zda od Rocket také vyjde, chyběly o nich úniky, které se jinak objevují dost v předstihu. Ovšem minulý týden se naštěstí objevilo potvrzení, že Xeony založené na čipu Rocket Lake (s procesorovou architekturou Cypress Cove a novým iGPU s architekturou Xe) opravdu vyjdou.

Tato řada procesorů se bude jmenovat Xeon W-1300. Od procesorů s architekturou Comet Lake je odlišíte pomocí oné trojky na druhém místě čísla, Comet Lake coby minulá generace jsou řada W-1200. Tyto procesory se budou instalovat do socketu LGA 1200 a již se objevily v seznamu podporovaných modelů pro desky ASRocku – což je ten zdroj, který potvrdil jejich existenci.

Procesory Intel Rocket Lake 05 Snímek čipu Rocket Lake (Zdroj: Intel)

Xeony Rocket Lake pro dostupné WS

Údaje v databázi ASRocku uvádějí pět modelů s částečnými parametry. Nabídka začíná u Xeonu W-1350 a Xeonu W-1350P, které mají 12MB L3 cache a jsou to proto zřejmě šestijádra. Model Xeon W-1350 má 80W TDP a základní frekvenci 3,3 GHz, verze Xeon W-1350P má vyšší TDP 125 W a díky tomu základní frekvenci 4,0 GHz. Takty boostu bohužel neunikly.

Dále bude v nabídce Xeon W-1370, který je již vybavený 16MB L3 cache, a mělo by to proto už být osmijádro. TDP je opět 80 W a základní frekvence je 2,9 GHz (nižší hodnota opět ukazuje na pravděpodobně vyšší počet jader). Od tohoto modelu by asi mohl existovat i výkonnější 125W model „P“, ale v materiálech ASRocku zatím chybí. To ale neznamená nutně, že ho Intel vynechá.

Intel Xeon W 1300 v seznamu podporovaných procesorů na deskách ASRock Intel Xeon W-1300 v seznamu podporovaných procesorů na deskách ASRock (Zdroj: VideoCardz)

Ona pětka nebo sedmička na třetím místě modelového čísla nejspíš odkazuje k tomu, že tento procesor je obdobou běžného Core i5 nebo respektive i7. Tudíž nepřekvapí, že bude existovat i patrně výkonnější Xeon W-1390 jako ekvivalent Core i9. Opět je to osmijádro s 16MB L3 cache a při TDP 80 W má frekvenci 2,8 GHz. Všimněte si, že je tu opět 100MHz regrese proti modelu 1370/i7, čemuž jsme se už divili u běžných Rocket Lake.

Vysvětlení může být takové, že tento model bude mít výrazně vyšší jednojádrové turbo. A pokud kvůli tomu Intel používá čipy s vyšší leakage (které mohou zvládat vyšší frekvence, ale mají při stejném taktu a napětí horší spotřebu), možná pak takový křemík nedokáže v limitu TDP dosáhnout takový takt, jako čipy s nižší leakage v modelech Core i7/Xeon W-1370. Uvidíme, zda bude u Xeonů W-1300 také takové vysoké turbo (až 5,3 GHz) třeba i s technologií Thermal Velocity Boost jako u Core i9-11900K.

Mezi modely uniklými indiskrétností ASRocku není výkonnější 128W Xeon W-1390P. Opět to ale nemusí znamenat jeho neexistenci, únik totiž nemusí být vyčerpávající. Naopak ale je potvrzený úsporný model Xeon W-1390T, který má 35W TDP. Opět jde o osmijádro s 16MB L3 cache, jehož základní takt je kvůli TDP jen 1,5 GHz.

V boostu samozřejmě spotřeba bude moci být vyšší než 35 W. Minulý týden jsme tu měli zprávu o tom, jaká jsou PL2 pro jednotlivé procesory Rocket Lake a pro 35W Core i9-11900T zřejmě bude maximální spotřeba v turbu (což je to PL2) 84 W nebo 115 W. Podobné by to možná mohlo být i u Xeonu.

Z tohoto přehledu modelů od ASRocku samozřejmě nevíme, kdy by Intel tyto procesory mohl vydat, ani kolik budou stát. Snad by jejich premiéra a dostupnost mohly nastat nedlouho po vydání běžné verze Rocket Lake, která vyjde teď koncem měsíce (30. 3.).

Intel Xeon W 1300 má u ASRocku uvedenou podporu na Z490 deskách Intel Xeon W-1300 má u ASRocku uvedenou podporu na Z490 deskách (Zdroj: VideoCardz)

Podpora na Z490?

Mimochodem, únik od ASRocku ukazuje jednu anomálii. Intel v roce 2015 u procesorů Skylake přestal podporovat instalaci těchto od desktopového socketu odvozených Xeonů do běžných desek, takže jste museli kupovat speciální workstation základovku. To platilo i pro Xeon W-1200 na bázi Comet Lake, byly pro ně určené desky s čipsetem W480. Ovšem ASRock teď pro tyto Xeony W-1300 v tabulkách uvádí podporu na deskách s čipsetem Z490. Pokud by to byla pravda, pak by toto umělé omezení bylo zrušeno. Ovšem může jít jen o nějakou chybu, takže zatím moc nejásejte.

Galerie: Procesory Intel Core 11. generace pro desktop Rocket Lake

Zdroje: VideoCardz, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?