Hlavní navigace

Extrémní 28jádro Intel je tu. Xeon W-3175X má šestikanálové paměti a takt 3,1–4,3 GHz

9. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos na začátku června Intel překvapil na veletrhu Computex a odhalil zatím asi nejnabušenější nadšenecký procesor, jaký se zatím objevil. Na této show ukázala firma extrémní 28jádro přetaktované na 5 GHz, což ovšem asi potřebovalo hodně drsné chlazení. Toto demo tím vyvolalo spoustu vášnivých debat, ale nyní přichází čas, aby se ukázalo, jak vysoký výkon dokáže toto CPU nabídnout. Intel ho totiž konečně formálně odhalil: na trh přijde jako Xeon W-3175X. Jde o první procesor, který ponese profesionální a serverové funkce, ale zároveň bude odemčený pro přetaktování. A přívlastek „extrémní“ u něj asi opravdu bude na místě.  

3,1 GHz v základu na 28 jádrech

Xeon W-3175X má skutečně oněch 28 jader, tedy maximální počet, jaký teď Intel u svých procesorů nabízí. Založen je tedy na největším vyráběném 14nm křemíku Skylake-SP (čipu „XCC“), který je v něm plně aktivován. Že jde stále o Skylake-SP, máme potvrzeno, Intel tedy v tomto procesoru nepoužije nové serverové čipy Cascade Lake-SP. Ty v tuto chvíli ale samy teprve čekají na vydání.

Parametry pro Xeon W-3175X, které máme zatím k dispozici, jsou následující: 28 jader s HT (celkem 56 vláken) běží na základní frekvenci 3,1 GHz. To je dost vysoko, nejrychlejší Xeon (Platinum 8180) má základ jen 2,50 GHz. Maximální turbo tohoto Xeonu EW-3175X bude 4,3 GHz – a jak už bylo řečeno, bude odemčený pro přetaktování. L3 cache čipu má 38,5 MB a TDP je 255 W. TDP by nicméně obvykle mělo platit pro základní frekvenci, v turbu spotřeba může vystřelit výš. Jelikož refreshované procesory Skylake-X platformy X299, které Intel oznámil současně už mají místo pasty pájený rozvaděč tepla, asi se dá čekat, že i zde bude kryt přiletovaný.

intel-xeon-scalable-skylake-sp-lga-3647 Procesor pro socket LGA 3647. Xeon W-3175X by měl vypadat podobně

Xeon W-3175X není určený pro platformu LGA 2066, místo toho používá socket LGA 3647 stejně jako Xeony Gold/Platinum a tak podobně. Díky tomu má šestikanálový paměťový řadič pro paměti DDR4, takže kromě vysokého počtu jader přinese také vysokou paměťovou propustnost. A také asi kapacitu, ovšem ta možná bude uměle omezena. Intel totiž uvádí, že podporováno bude až 512 GB, což ale nesedí se šestikánálovou RAM (u té by přirozené limity měly být 384/768/1536 MB).

Konektivita procesoru by měla být stejná jako u desktopových Core i9 platformy X299 – nabídne 44 linek PCI Express a k tomu 24 linek z čipsetu C621 (je tedy použitý serverový křemík a není použito označení X599, jak se nedávno tvrdilo). Zajímavé je, že má podporovat ECC, což je zajímavá kombinace s přetaktováním. A dostupné mají být také další „RAS“ funkce, tedy různé vlastnosti zlepšující stabilitu a spolehlivost počítače.

Speciální desky

Procesor vzhledem k tomu všemu bude potřebovat své vlastní speciální desky (a pro socket LGA 3647 také speciální chladič; obvykle to asi ale bude vodní blok, které již byly oznámeny dřív). Po jedné takové desce chystá Asus – bude se jmenovat ROG Dominus Extreme – a Gigabyte. Pro tu zatím finální jméno není, vystavený kus má označení SKL-SP 1S, ale asi jde o prototyp. Obě mají hodně rozměrné a silně chlazené napájecí kaskády pro taktování a přesahují rozměr ATX desky. Web BenchLife má pěkné fotografie obou zde, pokud se chcete pokochat.

Deska Gigabyte SKL-SP 1S pro Xeon W-3175W (Foto: Benchlife.info) Deska Gigabyte SKL-SP 1S (patrně prototyp) pro Xeon W-3175W (Foto: Benchlife.info)
Deska Asus ROG Dominus Extreme pro Xeon W-3175W (Foto: Benchlife.info) Deska Asus ROG Dominus Extreme pro Xeon W-3175W (Foto: Benchlife.info)

Meltdown a Foreshadow stále potřebují softwarovou opravu

To, že je v procesoru použit křemík Skylake-X, znamená, že není opravena chyba Meltdown ani Foreshadow. Tu Intel už odstranil u refreshovaných procesorů Coffee Lake (a nových osmijader) pro desktop i u procesorů Whiskey Lake pro notebooky. Serverové čipy Skylake-X ale potřebnou revizi zřejmě nedostaly, stále tedy budou nutné softwarové ochrany.

Slajd z prezentace se specifikacemi. Všimněte si poznámek, uvádějících, že Meltdown a chyba Foreshadow/L1TF není opravena v hardwaru (Zdroj: AnandTech) Slajd z prezentace se specifikacemi. Všimněte si poznámek, uvádějících, že Meltdown a chyba Foreshadow/L1TF není opravena v hardwaru (Zdroj: AnandTech)

Maximální extrém přijde v prosinci, cenu neznáme

Zatímco mainstreamové procesory Core 9. generace pro socket LGA 1151 (včetně dvou osmijader) vydá Intel už tento měsíc a jejich highendové bratry pro socket LGA 2066 pak v listopadu, na tuto novinku se bude čekat o něco déle. Přesné datum sděleno nebylo, ale vydání Xeonu W-3175X se má uskutečnit v prosinci.

Zatím nevíme nic o ceně. Ta musí logicky jít nad 2000 dolarů, které Intel chce za extrémní Core i9-9980XE, což je ve srovnání s tímto ještě relativně normální CPU. Jako minimum se tedy jeví aspoň 3000 dolarů, ale spíš se asi dá čekat více. Podstatné tu je, že procesor nabízí nejen přetaktování, ale i ony serverové funkce jako ECC. Tím jde skutečně o Xeon se vším všudy, nebo třeba o analogii karet jako Nvidia Quadro/AMD Radeon Pro. A toto by mohlo cenu teprve nafouknout, takže asi mohou být ve hře i částky jako 5000 dolarů, pokud ne vyšší. Zde zatím ale můžeme jen spekulovat, takže kdo ví, jak to nakonec dopadne.

Byl pro vás článek přínosný?