Hlavní navigace

Modem pro 5G sítě už má i Intel. Nabídne rychlost až 6 Gb/s

14. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple se rozhádal s Qualcommem a Intel je teď exkluzivním dodavatelem LTE modemů pro nové iPhony XR, XS a XS Max. Jejich následovníci v přespříští generaci by si již mohly poradit s mobilními sítěmi páté generace. Intel včera představil nový 5G modem XMM 8160, který přinese násobně vyšší rychlosti.

Rychlost stahování dosáhne až 6 Gb/s. Modem si rozumí s 5G v konfiguracích standalone i non-standalone (u nich může jeden vysílač nabídnout 4G i 5G), ale je zpětně kompatibilní se staršími generacemi až po 2G.

Intel XMM 8160 Intel XMM 8160

Intel XMM 8160 půjde naladit na sítě v pásmech od 600 MHz do 6 GHz s časovým (TDD) i frekvenčním duplexem (FDD), ale poradí si i s milimetrovými pásmy (nad 24 GHz), která budou klíčová pro dosažení maximálních rychlostí.

Čip samotný je zatím (možná) dostupný jen formou vzorků. Jeho masová výroba se teprve chystá, neboť modemy budou OEM výrobcům dostupné až v druhé polovině roku 2019 s tím, že v prvních produktech se objeví v první půlce 2020. Trochu pochybností budí fakt, že Intel už se stejným časovým plánem představil první 5G modem (XMM 8060) před rokem, ale produkci nakonec odpískal. Jestli to souvisí s problém v managementu nebo nedostatečnou kapacitou v továrnách, to můžeme jen spekulovat.

Byl pro vás článek přínosný?