Hlavní navigace

Intel zapnul, AMD vypne. Některá čtyřjádra Ryzen jsou bez SMT, jako Core i5

14. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se potvrdila velice pozitivní zpráva z oblasti procesorů, a sice že Intel v generaci Kaby Lake po letech dopřál dvoujádrovým procesorům Pentium technologii Hyper Threading. Díky tomu, že již zpracovávají čtyři vlákna, mají vyšší vícevláknový výkon a stal se z nich téměř levnější ekvivalent modelů Core i3. Paradoxně to vypadá, že v momentě, kdy Intel trošku povolil ve své zažité praktice vypínání různých funkcí na levnějších procesorech, AMD ji naopak převezme.

Procesory Ryzen, které by měly být uvedeny do obchodů koncem února, se doposud objevovaly v podobě osmijádrových vzorků s aktivním SMT, tedy zpracovávajících šestnáct vláken. Už od začátku ale byly informace i o vzorcích se čtyřmi jádry a osmi vlákny. Nyní se ale prý v rukou partnerů ocitly také vzorky, které mají SMT deaktivované. Jde o čtyřjádra se čtyřmi vlákny, a vlastně tedy o jakousi obdobu desktopových čipů Core i5 od Intelu.

Tuto zprávu přinesl na Twitteru francouzský časopis Canard PC Hardware, který si asi už pamatujete jako původce testu osmijádrového prototypu CPU Ryzen, jenž se na internet dostal na Vánoce. Později také přidal podrobnost, že tato čtyřjádra mají nižší základní takt, než nejvyšší modely 95W osmijader s aktivním SMT (viz zde). V případě, že čipy „4C/4T“ budou zastávat roli nejlevnějších modelů, by to ovšem bylo logické, pak by asi měly i nižší turbo.

Procesor Ryzen (Zdroj: Canard PC Hardware) Procesor Ryzen (vlevo, zdroj: Canard PC Hardware)

Informace se týká zkušebních vzorků, nikoliv přímo sériově vyráběných CPU určených pro prodej. Nevyplývá z ní tedy definitivně, že se takováto CPU objeví i v obchodech, ale je to asi vysoce pravděpodobné – jinak by nemělo smysl takové vzorky distribuovat. Otázkou asi zůstává jen to, zda budou takto ořezané modely k dispozici hned po vydání, nebo zda si jejich uvedení AMD nechá až na následující měsíce.

Zda budou cenově konkurovat přímo Core i5, nebo jim AMD udělí nižší cenu mířící i na modely Core i3, to je zatím těžké odhadovat; bude to záviset i na výkonu, který budou schopné vyvinout. Z dlouhodobějšího hlediska je ale škoda, že bude AMD čtyřjádra fragmentovat na „i5“ a „i7“ po vzoru Intelu, jelikož ten by bez toho možná byl také tlačen k tomu, aby u svých levnějších čtyřjádových CPU přestal HT vypínat. Sice by se tím otevřela větší mezera mezi výkonem Core i3 a čtyřjádrových modelů, ty by ale zase byly atraktivnější.

TDP zůstane 65 W

Web WCCFtech uváděl krátce poté, co CPC Hardware se zprávou přišlo, že by TDP těchto čtyřjádrových Ryzenů mělo být 45 W, nicméně si nejsem jistý, zda nejde jen o spekulaci na základě polovičního počtu jader (kdy osmijádra mají TDP 95 W). To ale CPC Hardware nepřímo popřel v dalším tweetu, kde píše, že o žádných 45W vzorcích Ryzenu neví, všechna čtyřjádrová ES jsou podle jeho informací 65W. Omezení TDP na 45 W by údajně vynutilo velmi nízké takty (prý maximálně 2,8 GHz). I pokud bychom pominuli tuto informaci, je TDP 65 W logičtější varianta, neboť takové údajně měly i dřívější čtyřjádrové prototypy a více zapadá do platformy AM4. Připomeňme, že na ní má AMD zatím 65W a 35W modely (APU Bristol Ridge), ale žádné 45W verze.

Byl pro vás článek přínosný?