Hlavní navigace

V Intelu už padají hlavy za 7nm proces. „Muž číslo 2“ Murthy Renduchintala asi vyhozen

29. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Problémy Intelu se 7nm procesem jsou vážná zpráva, personální opatření na sebe nenechala dlouho čekat. Odchází prakticky nejdůležitější manažer po CEO Swanovi a muž, který jednou CEO mohl být.

Hlavní zprávou minulého týdne bylo asi přiznání Intelu, že má po notoricky známých mnohaletých potížích s rozjezdem 10nm výroby opětovně problémy i na 7nm procesu. To může znamenat, že onen incident nebyl izolovaný a jeho strategie výroby ve vlastních továrnách na vlastní technologii může být v hlubokých strukturálních problémech.

Negativně na to zareagovaly akciové trhy a teď zdá se vážnost situace potvrzuje jasný znak: v Intelu probíhají personální změny na nejvyšších místech. První a dost možná nejvýše postavenou obětí (či potrestaným?) je Dr. Venkata „Murthy“ Renduchintala. To byl v hierarchii Intel de facto druhý nejvýše postavený šéf po samotném CEO. Ostatně je možné, že byl na tuto pozici i zvažován, případně mohl mít zájem na ni posléze nastoupit.

Murthy Renduchintala: druhý nejdůležitější člověk v Intelu odchází

Renduchintalu přetáhl do Intelu Brian Krzanich v roce 2015 z jeho předchozího postu exekutivního viceprezidenta v Qualcommu. Tehdy to vypadala jako strategicky hodně dobrá volba, protože takto vysoce postavený manažer působící předtím v jednom z největších konkurentů Intelu (minimálně tehdejším pohledem) mohl Intelu hodně pomoci.

V následujících letech 2016–2017 už se pomalu začínalo mluvit o tom, že má mašinerie Intelu určité problémy se správně řídit a efektivně pracovat a v transfúzi zkušené krve zvenku byla viděna cesta, jak toto vyřešit. Dříve byl Intel pověstný tím, že si talenty pěstoval postupně sám a vrcholoví manažeři tedy pocházeli zevnitř.

Murthy Renduchintala bývalý druhý nejvyšší manažer Intelu Murthy Renduchintala, bývalý druhý nejvyšší manažer Intelu (Zdroj: Intel)

Nicméně teď to vypadá, že Robert Swan a možná správní rada nejsou až tak spokojení s tím, jak technologickou rovinu Intelu vedl. Murthy Renduchintala byl dosud tzv. Chief Engineering Officer neboli šéfinženýr. Současně byl také oficiálně prezident nad tzv. „Technology, Systems Architecture and Client Group“ v rámci Intelu. Měl by tedy být zodpovědný ve finále za technologické rozhodnutí téměř všude – v divizích PC procesorů (snad s výjimkou serverových), IoT/embedded, softwaru a služeb a souvisejícího vývoje, ale obzvlášť i výrobních procesů. Známí technologičtí „guruové“ jako Jim Keller nebo Raja Koduri (opět získaní mimo Intel) byli až pod ním.

Na otázku analytiků, kdo je za průšvih Intelu zodpovědný, řekl CEO Robert Swan (jenž byl původně CFO a do pozice ředitele byl tak trochu vtlačen neplánovaným koncem Briana Krzanicha), statečně, že jako vrchní vedoucí firmy je zodpovědný sám. Nicméně je jasné, že bezprostředně je problém ve způsobu práce a vedení té části Intelu, která se stará o výzkum a vývoj nového procesu a potíže zde byly již léta předtím, než se Swan stal šéfem (oficiálně nastoupil 1.2. 2019).

Během působení Renduchintaly od listopadu 2015 byly de facto všechny technologické věci byť nepřímo v jeho zodpovědnosti a zdá se, že právě on bude prozatím tím, kdo za ně bude odejit.

Konec byl pravděpodobně vyhazov

Není jisté, že byl Renduchintala odvolán či tvrdě řečeno vyhozen. Ovšem v časové souvislosti s oznámeným zpožděním 7nm produktů to tak vypadá. Rovněž o tom trochu může svědčit způsob, jakým je formulována tisková zpráva. Ta se nejprve věnuje ostatním přesunům (o těch za chvíli) a změnám na o stupeň nižších vedoucích pozicích, které jsou evidentně přímo spojené s jeho odchodem. Až úplně na konci je jediná suchá věta: „Jako důsledek těchto změn Murthy Renduchintala opustí 3. srpna 2020 Intel.“

Prezentace k uvedení procesorů Intel Lakefield 01 Intel Lakefield: zajímavý hybridní procesor big.LITTLE pro mobilní zařízení, možná inspirovaný právě Qualcommem. Trvalo mu ale velmi dlouho, než se dostal na trh, škrtí ho nepovedený 10nm proces a přijat byl rozpačitě. Je otázka, zda také třeba nepomohl podřezat větev pod Dr. Venkatou Renduchintalou
Galerie: Hybridní big.LITTLE procesor Intel Lakefield

Poté se sice ještě objevuje klasická slušnost ve formě poděkování za dosavadní vedení a pomoc s transformací Intelu. Ovšem opět jenom jako jedna věta, což vypadá jako by momentálně už spokojenost ve vztahu moc nepanovala.

Tiskovka se mimochodem jmenuje „Intel provádí změny v technologické organizaci“ a jméno Murthy Renduchintala nemá přiřazené jako štítek, ačkoliv předchozí týkající se jeho osoby/pozice takto oštítkované jsou.

Myslíte, že po odchodu Murthy Renduchintaly se potíže Intelu povede vyřešit?

Jeho odchod tedy asi Intel bere jako negativní věc spojenou s problémy, kterou raději moc nezdůrazňuje a zprávu se snaží spíše zahrabat. Pokud například srovnáte tiskovku vydanou při rezignaci Jima Kellera, bylo poděkování i informování o jeho odcházení obšírnější a přinejmenším o trochu méně rezervované (a otagováno jeho jméno bylo).

Článek pokračuje na další straně o organizačních změnách po odchodu Renduchintaly a tom, kdo dostal na starost opravu rozbité výrobní technologie Intelu.

Mění se i organizace, divize budou opět více autonomní. Pomůže to?

Zmíněnou organizaci Technology, Systems Architecture and Client Group, ve které bylo jako by vše spojeno a centralizováno pod řízením Murthy Renduchintaly Intel opět rozděluje na více nezávislé celky. To může být uznání, že mít nad vším jednoho supermanažera, byla nakonec chyba.

Jeho post tedy je zrušen a nikdo už ho neobsadí, místo toho budou různé skupiny/týmy mít díl už jen vlastní šéfy podléhající přímo Swanovi či jinému CEO, pokud by také odešel. Toto by asi mohlo pomoci, pokud byl problém s tím, že předtím dvě úrovně vedení měly tendenci kočírovat současně různými směry.

Horký brambor dostává Dr. Ann Kelleher

Nejostřeji sledovanou skupinu, tedy vývoj technologií (míněno výrobních, tedy i 10nm, 7nm a výhledově 5nm procesu) dostane doktorka Ann Kelleher, která již působila ve výrobní divizi, i když možná spíše z provozního hlediska. Má ovšem inženýrské pozadí mimo jiné ve vývoji křemíkové výroby. Vzhledem k momentálním několik let se opakujícím problémům bude mít evidentně hodně těžké úkoly.

Ann Kelleher Intel Ann Kelleher (Zdroj: Intel)

Asistovat z technologického hlediska jí bude Mike Mayberry, jenž má od roku 2018 pozici CTO (Chief Technolofy Officer). Ovšem ten už měl dříve rozhodnuto zamířit do důchodu a skončí také někdy do konce roku, bude tedy pomáhat zejména během změny vedení a na startu.

Noví i staří vedoucí, hledá se náhrada za Jima Kellera

Provozní běh továren, tedy samotné vyrábění na už vyvinutých procesech (oproti vývoji těch nových, kam se z výroby přesunula Ann Kelleher) spadá pod tým Manufacturing and Operations. Ten povede Keyvan Esfarfani, jenž přdtím šéfoval divizi nevolatilních pamětí (ktreá jinak hodně roste).

Raja Koduri (Zdroj: Intel)

Tým Architecture, Software and Graphics, kde půjde o vývoj samotné architektury x86 (zdá se že nejen GPU, ale i jader CPU), povede jako dosud Raja Koduri. Jeho význam asi odchodem Renduchintaly posílí.

Vedle toho pak tým Design Engineering, v němž by mělo jít o vývoj konkrétních procesorů a produktů na základě vyvinutých architektur, teď bude hledat nového – potenciálně také hodně důležitého – šéfa. Dočasně ho vede Josh Walden, jehož primární/původní prací bylo a je vést tým starající se kvalitu (tedy odhalování nedostatků, testování) a bezpečnost, stará se tedy teď o postupné řešení různých bezpečnostních potíží v procesorech a předcházení tomu, aby vznikaly nové.

Intel na pozici šéfa týmu Design Engineering nyní začíná hledat permanentního „vedoucího světového třídy“. Tuto pozici by nejspíš dostal Jim Keller, pokud by v Intelu zůstal, nyní společnost opět uvádí, že jeho náhradou by zase mohl být někdo z venku. Hledání ideální osoby bude údajně „globální“.

Jestli odvolání Rendhuchintaly a tyto organizační změny Intelu pomohou, to zatím těžko předvídat. Ukáže to asi jen čas. Nicméně vše probíhá uvnitř firmy s určitým tajemstvím, takže tomu, kdo přesně může za problémy, kdo stav zlepšuje a kdo kde kdy udělal chyby, asi nikdy nebude zvenku úplně věrně porozuměno...

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?