Hlavní navigace

Intel zřejmě chystá rychlejší dvoujádrový model Ivy Bridge, Core i3-3250

26. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kde jsou ty časy, kdy se dvoujádrový procesor dal pořídit na vyšší frekvenci, než jeho čtyřjádrová rodina, čímž se člověk mohl dostat k vyššímu výkonu v jednom vlákně, někdy i za méně peněz. Navíc do hry vstoupilo turbo, které obvykle dosahuje nejvyšších taktů na nejdražších (vícejádrových) čipech. V podání Intelu dokonce desktopová dvoujádra, v současnosti končící na 3,4 GHz, pro jistotu nemají turbo vůbec. Jako malá náplast vás ale může těšit, že se Intel zřejmě chystá alespoň uvést ještě o něco výše taktovaný model dvoujádra.

Tím bude čip Core i3-3250, který se tak zařadí nad stávající špičku nabídky čipů Core i3 (model i3-3240, taktovaný na 3,4 GHz). Budoucí existence tohoto nového modelu byla odhalena opět v databází MDDS, v níž Intel eviduje různé škodliviny, které jeho CPU obsahují či naopak neobsahují. Web CPU World ji zřejmě již špehuje pravidelně, a tak si všiml čipu s produktovým označením BX80637I33250 S R0YX, který v ní přibyl 24. února.

Core i3-3250 v databázi MDDS

Fyzicky by mělo jít o stejný čip, jako je stávající i3-3240, tedy o 55W dvoujádro s HT, 3MB L3 cache a grafickým jádrem HD 2500, postavené na 22nm architektuře Ivy Bridge. Z modelového čísla můžeme ale vcelku bezpečně vyvěštit, že půjde o výše taktovanou variantu, velice pravděpodobně bude frekvence čipu nastavena na 3,5 GHz. Dvoujádra se silnější grafikou HD 4000 Intel značí pětkou na posledním místě v modelovém čísle, takže její přítomnost lze asi vyloučit.

Core i3

Core i3-3250 se tak základní frekvencí asi dorovná s čtyřjádrovou špičkou pro socket LGA1155, kterou je Core i7-3770K. Absence turba však bezpochyby zůstane, takže jeho výkon v jednom vlákně stejně znatelně zaostane. Navíc bývá mezi nejlevnějším a nejdražším Core i3 obvykle relativně velký rozdíl, takže asi bude stát za to našetřit o něco víc a sáhnout rovnou po Core i5-3470, které má sice nižší takt v základu, s turbem se ale dostanete na 3,6 GHz (a navíc díky tomu nabídne omezené přetaktování).

 

Kdy se čip dostane na trh, nevíme, mělo by se tak zřejmě stát v třetím či nejpozději čtvrtém kvartále letoška, neboť v polovině roku už vyjde nová architektura Haswell. Co se však ceny týče, lze hádat, že tento model přistane na pozici v současnosti zaujímané modelem i3-3240 (circa 3400 CZK), který se tím odsune níže.

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?