Hlavní navigace

Intel zrušil většinu 14nm Xeonů Cooper Lake. Je to dobrá zpráva o 10nm procesu?

19. 3. 2020

Sdílet

V posledních letech přicházely zprávy o tom, jak Intel kvůli opoždění nového výrobního procesoru odkládal 10nm procesory a místo nich do roadmapy přicházely nové 14nm generace na překlenutí. Nicméně teď je tu možná konečně něco opačného: Intel zdá se ruší část připravovaných Xeonů Cooper Lake-SP – které již předběžně oznámil loni v létě. A zaříznul je asi právě ve prospěch 10nm procesorů Ice Lake-SP pro servery, což po delší době dodává důvěru, že to s těmito CPU a na nich závislými výkonnější 10nm čipy (možná i pro desktopový highend) konečně začíná vypadat líp a blíží se k vydání.  

Co byly plánované procesory Cooper Lake?

Cooper Lake či Cooper Lake-SP měly být 14nm procesory s podobnou architekturou, jako má současné Cascade Lake-SP, nicméně obohacenou například o podporu výpočtů s 16bitovými hodnotami typu bfloat16, které jsou žádané pro trénování neuronových sítí. Protože jde stále o 14nm evoluci Skylake-SP/Cascade Lake-SP, byly by tyto čipy stále 28jádrové. Ale Intel měl v plánu vytvářet z nich dvojčipové procesory, které by za cenu vyšší spotřeby (TDP až 300 W) měly až 48–56 jader.

Na rozdíl od Cascade Lake-SP už Cooper Lake měl jít do nové platformy označené Whitley, stejné, kterou po něm měly používat 10nm Xeony Ice Lake-SP. Půjde o socket LGA 4189 s osmikanálovými pamětmi DDR4-3200 a 64 linkami PCI Express (u Cooper Lake ještě PCIe 3.0, u Ice Lake 4.0). Intel měl takový plán, že pro tuto platformu zkraje roku 2020 uvede Cooper Lake a poté v pozdější části roku 10nm Ice Lake. To by bylo úspornější, Cooper Lake by ale zase díky MCM řešení měl vyšší počet jader a také by poskytoval podporu výpočtů v bfloat16, což Ice Lake mít nebude. Také se v tom ovšem dala tušit obava, že Ice Lake na 10nm bude neúspěch, opozdí se nebo se nebude dařit ho vyrábět v dost velkých počtech a Cooper Lake tedy možná mohla být pojistka či zástupce, něco jako procesory Comet Lake a Coffee Lake v desktopu a noteboocích.

intel serverova roadmapa oficialni kveten 2019 Oficiální serverová roadmapa Intelu z května 2019 už ukazovala Cooper Lake a Ice Lake jako současnou generaci Xeonů

Cooper Lake zrušen, Intel „zúží jeho vydání“

V posledních dnech ale ze zákulisí přišla zpráva, že Cooper Lake byl přes pozdní fázi příprav částečně zrušen. Publikoval ji nejprve za paywallem web SemiAccurate, Intel pak ovšem potvrdil tyto informace webu ServeTheHome.

We have decided to narrow the delivery of our Cooper Lake products that best meets our market demand.
Intel’s upcoming Cooper Lake processors will be supported on the Cedar Island platform, which supports standard and custom configurations that scale up to 8 sockets.
We continue to expect delivery of Cooper Lake starting in the first half of 2020.

 

 

O co v tomto částečném zrušení jde? Intel potvrdil, že Cooper Lake nepřijde na platformu Whitley, která tvoří největší část dvousocketových (2S) serverů. Tato platforma tedy bude uvedena až spolu s 10nm čipy Ice Lake-SP a nic jiného pro ní dostupné nebude. Ice Lake-SP má údajně stále přijít na trh ještě letos. Nebylo nikdy moc jasné, jak zajímavá by CPU Cooper Lake byla v situaci, kdy už bude na trhu i 10nm následník, nicméně toto pořád znamená, že výběr CPU bude ve výsledku menší, než měl původně být.

Roadmapa serverové platformy Intel Whitley s procesory Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP (Zdroj: Cisco) Starší roadmapa serverové platformy Intel Whitley s procesory Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP ještě jako samostatnými následnými generacemi (Zdroj: Cisco)

Cooper Lake se omezí jen na (okrajovou?) platformu

Úplně sakumprásk ale procesory Cooper Lake mrtvé nejsou. Zřejmě právě kvůli té podpoře bftloat16 je Intel vydá omezeně pro jinou platformu nazvanou Cedar Island. Ta má ale sloužit místo pro 2S servery pro výkonnější a dražší sestavy se čtyřmi a osmi sockety. Zatím není jasné, zda bude použitý stejný socket a co tato platforma přesně je. Podle některých informací by to mohla být „AP“ (Advanced Performance) platforma, tedy následník dvojčipových Xeonů Platinum 9200. Pokud je tomu ale tak, pak možná Cedar Island bude počítat s jen dvojčipovými procesory a dokonce možná jen v BGA pouzdře pájeném na desku.

V takovém případě by asi procesory Cooper Lake skončily jako velmi okrajová záležitost (dlužno říci že 4S a větší servery jsou minoritou tak jako tak i dnes, kdy používají stejnou platformu a procesory). O co přesně půjde, se snad dozvíme relativně brzo, protože tato platforma a procesory by měly údajně jít na trh v první polovině tohoto roku.

Cooper Lake asi zahubilo zpoždění, možná jde ale o signál, že 10nm proces se podařilo přimět k rozumu

Za zrušením Cooper Lake je asi souběh více věcí. Původně zřejmě mohl být mezi touto generací a Ice Lake větší odstup, takže by šlo o logičtější kombinaci dvou generací jdoucí po sobě, místo aby dva různé čipy sdílely jednu generaci. Ovšem předchozí generace Cascade Lake-SP se z roku 2018 opozdila až do roku 2019 a Cooper Lake má zdá se zpoždění také. Nejnověji mu asi zasadilo další ránu pozastavení běžného provozu světové ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru, které by zřejmě vedlo k dalším měsícům odkladu. Vypadá to, že by se Cooper Lake pak už dostal svým uvedením příliš blízko k Ice Lake a v takové situaci už se Intel zřejmě rozhodl, že bude lepší ponechat v nabídce jen modernější 10nm procesory, které budou asi lépe konkurovat (už například budou mít i PCIe 4.0) a také tím nebude sortiment tak komplikovaný.

Intel Xeon Cooper Lake Ice Lake TDP brainbox co kr Slajd Asusu k procesorům Intel Xeon Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP pro platformu Whitley (Zdroj: Brainbox.co.kr, říjen 2019)

Je možné, že z druhé strany přispělo vydání refreshe procesorů Cascade Lake s agresivními cenami, které Intel stihl letos ještě před tím, než virus zastavil obvyklé dění v počítačovém průmyslu. Tento refresh prodlouží životnost platformy LGA 3647 a Intel tím pádem nebude tak pod tlakem, aby vypustil novou platformu LGA 4189 tak rychle a pro celý trh.

Nejzajímavější faktor, který tu vyvstává, jsou ale samotné 10nm procesory Xeon Ice Lake-SP. Pokud byla motivace za Cooper Lake formovaná obavami, že Ice Lake zklame kvůli špatnému 10nm procesu, pak zrušení Copper Lake znamená, že se Intel více spolehne na tyto 10nm čipy a snad to znamená, že je na tom notoricky problematický proces nyní lépe a už se mu dá takto důležitý úkol svěřit. Snad se tedy Intelu konečně podařilo z něj dostat dostatečný výkon a energetickou efektivitu (a výtěžnost). Toto by mohlo znamenat, že Ice Lake-SP bude nakonec kvalitní procesor a obratem by snad také mohla vzniknout kvalitní odvozenina (Ice Lake-X?) pro highendový desktop, kde teď Intel hodně ztrácí proti velmi vysokému výkonu Threadripperů 3000 na platformě AMD TRX40.

Před časem se totiž proslýchalo, že Intel zrušil verze 10nm Xeonů Ice Lake s vyšším počtem jader, ovšem poté zase před několika měsíci přišly zprávy, je opět vrátil do roadmapy – snad díky zlepšením 10nm procesu. Je možné, že Cooper Lake bylo vnímáno jako nutnost v době, kdy to vypadalo na zrušení těchto výkonnějších Ice Lake, ale po jejich oživení už potřeba nebudou. Snad se tedy nemýlíme a toto jsou opravdu dobré zprávy věštící konec marasmu Intelu s protahovaným prodléváním na 14nm technologii.

Zdroj: ServeTheHome

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel (říjen 2019)

Byl pro vás článek přínosný?