Hlavní navigace

Intel zrychlí grafiky u čipů pro desktop. Broadwell-K má mít Iris Pro i s eDRAM

21. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně před měsícem jsme se zde s vámi podělili o zprávu, že se v plánech Intelu na rok 2014 (po různých rozporných informacích) objevily procesory Broadwell-K. Tedy 14nm desktopová CPU s odemčeným násobičem, určená pro základní desky se socketem LGA 1150. Server CPU World zjistil první podrobnosti o těchto čipech – například to, že budou mít značně silnější integrovanou grafiku než desktopové Haswelly.

Procesory Broadwell-K budou čtyřjádrové a Intel bude nabízet varianty Core i5 a Core i7. Budou v podstatě odpovídat současnému rozdělení čipů – Core i5 budou čtyřjádra bez HT, dražší Core i7 budou mít HT povolené, takže budou moci zpracovávat osm vláken naráz. Rodina Broadwell-K by zřejmě měla obsahovat jen čipy s odemčenými násobiči.

Významná změna ale nastane v grafickém jádru čipů. Současná desktopová CPU generace Haswell pro socket LGA 1150 mají jen relativně pomalou prostřední verzi grafiky: HD 4600 s 20 EU (interně se označuje jako GT2). Značně rychlejší grafická jádra Iris a Iris Pro (GT3) s 40 EU si Intel ponechává jen pro mobilní čipy a procesory řad H a R (které se vyrábějí jen v provedení BGA, pájeném na desku). Broadwell-K už ale údajně bude obsahovat silnější grafiku GT3.

Procesor generace Haswell s integrovanou eDRAM
Procesor generace Haswell s integrovanou eDRAM

Podle webu CPU World ponesou procesory Broadwell-K grafiku třídy GT3, ale navíc budou mít i integrovanou rychlou paměť eDRAM, a to údajně v kapacitě 128 MB. Půjde tedy o grafické jádro třídy, která se u Haswellu označuje jako Iris Pro 5200, s výkon podstatně vyšším než u současného HD 4600. Ačkoliv hráči k těmto procesorům obvykle stejně pořídí samostatnou grafiku, výkon IGP by se měl uplatnit například při převodech videa pomocí Quick Sync.

Není úplně jasné, zda bude u Broadwellu tzv. GT3 stále nejvyšším modelem grafiky jako u Haswellu. Již dříve se totiž objevily neověřené informace, že na 14nm by Intel mohl navíc nasadit i další variantu jádra s označením GT4, která by byla ještě výkonnější než GT3 (spekulovalo se o 80 EU). Zda se tak skutečně stane, ale nevíme. Je tedy docela možné, že Broadwell-K ponese to nejlepší, co bude mít Intel v grafické oblasti k dispozici.

 

Podle CPU Worldu bude také zřejmě Broadwell (či alespoň procesory Broadwell-K) mít menší L3 cache. Zatímco dnešní čtyřjádrové Core i5 nesou 6 MB L3 cache a dražší Core i7 mají aktivovaných celých 8 MB, u Broadwellu dojde u dražších kusů Core i7 k redukci na 6 MB; modely Core i5 pak dostanou jen 4 MB L3 cache. Tato úprava by mohla být učiněna vzhledem k přítomnosti velké paměti eDRAM. Ta sice slouží grafickému jádru, ale použitelná by měla být i jako mezipaměť cache čtvrté úrovně.

Roadmapa desktopových čipů Intel (VR-Zone)
Roadmapa desktopových čipů Intel ukazující procesory Broadwell-K (VR-Zone)

CPU World také píše, že čipy Broadwell-K asi nebudou fungovat ve stávajících základních deskách (což se bohužel shoduje i se staršími informacemi). Intel je totiž údajně nebude validovat pro aktuální čipové sady osmičkové řady, ale jen pro nově chystané čipsety řady devítkové (Z97, H97). Je možné, že toto omezení výrobci základních desek nějak obejdou, raději bych s tím ale zatím nepočítal. Bohužel je celkem reálné, že pro 14nm čipy budete potřebovat desku novou.

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?