Hlavní navigace

Internet Explorer 10 drtí konkurenci v open source benchmarku RoboHornet

27. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Měření výkonu prohlížečů je ožehavá záležitost. Spousta syntetických testů nevypovídá nic o tom, jak se prohlížeč zachová v reálném světě. Někteří výrobci prohlížečů se pak mohou chlubit dobrými výsledky v testech, zaměřují se na ně (viz přeceňovaný Acid3, byť se nejedná o výkonnostní benchmark), ale jako uživatelé podobné snahy bohužel příliš neoceníte. Google se proto zasadil o další z testů, které mají věrně simulovat reálné podmínky. Nezávislý modulární RoboHornet s otevřeným zdrojovým kódem přináší zajímavé výsledky.

Tip: Strangeloop: Internet Explorer 10 načítá stránky o 8 % rychleji než Chrome

Rychlou prověrku provedla redakce Tom's Hardware. V 64bitových Windows 7 dosáhl nejlepších výsledků Google Chrome 21, v závěsu za ním byl 32bitový Internet Explorer 9. Kupodivu byl rychlejší než jeho 64bitová edice. Firefox propadl a umístil se poslední.

Pro Microsoft ale nejlépe dopadla zkouška pod Windows 8. Z ní nejlépe vyšel Internet Explorer 10 (zřejmě výchozí, 32bitová edice; obě zde nelze používat souběžně, jako to šlo ve Windows 7). Po něm následoval o 37 % horší Chrome, pak Opera a na chvost se opět zařadil Firefox. Mozilla neměla šťastný den, zatímco Microsoft si může gratulovat.

Pro zajímavost, na jablečné platformě si také vedl nejlépe domácí prohlížeč. Jestliže Safari dostalo pomyslnou zlatou medaili, Opera v OS X 10.8.2 skočila nejhůř ze všech. A co Ubuntu 12.04.1? Vítězství si pro sebe uzmul Google, poslední skončil opět Firefox.

 

RoboHornet se od ostatních liší svou modularitou a tím, že obsahuje testy odsouhlasené komunitou, kam spadají weboví vývojáři a designéři. Běžní uživatelé mají šanci napadnout pochybné zkoušky, případně mohou přispět úplně novými. V současnosti máme tu čest s první alfaverzí benchmarku, což znamená, že jeho výsledky ještě musíme brát s rezervou. Microsoft význam RoboHornetu zpochybňuje, jeho inženýři prý přišli na to, že realitu zase tolik neodráží.

Prý se zaměřuje jen na určité části prohlížeče. Firma si proto vytvořila vlastní verzi, kterou nazvala RoboHornet Pro. (A říká, že zasadila původní RoboHornet do kontextu běžné webové stránky. Ehm. Dokud o testu nebudeme vědět více, nebudeme jeho výsledky brát příliš vážně.) Vzniklá stránka připomíná slavný Matrix a Internet Explorer 10 v ukázkovém případě dokázal animace vykreslovat plynule, zatímco Chrome si na nich vylámalo zuby. Tak lze shrnout videoukázku z Redmondu:

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: Tom's Hardware via Exploring IE

Byl pro vás článek přínosný?