Hlavní navigace

Internet Explorer 10 má problém: jmenuje se Windows 8

9. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět prohlížečů zažil v posledních letech inovaci, o níž se mu ani nesnilo. A to Microsoft v podstatě před pouhými několika lety vývoj prohlížeče pozastavil, protože se mu to nezdálo perspektivní. S Windows 8 se ovšem posuneme úplně někam jinam. Alespoň, pokud mluvíme o aplikacích v Metru. Většinou se alespoň jedenkrát do týdne bavíme o prohlížečích, tak se tentokrát pobavíme o Internet Exploreru 10. Ten si můžete momentálně vyzkoušet jedině ve Windows 8, nejpozději bude pro Windows 7 vydána ostrá verze. Při troše štěstí v sedmičkách spatříme aspoň betu (do této fáze IE10 nedospěl).

Proč by nám ale prozatímní absence rozpracovaného prohlížeče v sedmičkách měla vadit? Odpověď zní jednoduše: neměla. Pravda, Internet Explorer své kulatiny oslaví přelomovou transformací, uživatelské prostředí zažije další vlnu zjednodušení. Chrome třeba můžeme mít rádi, protože v základu nabízí běžné funkce, úsporné prostředí a ani knoflík navíc. Jenže náročnější uživatelé se mohou pustit do instalování rozšíření a prohlížeč všemožně upravovat a ladit. Osmičky nám tuhle možnost seberou. Internet Explorer 10 pro Metro bude zatraceně nudnou záležitostí.

Desktopová zatím verze vypadá jako IE9

A v sedmičkách nám rozpracovaný IE10 nemusí chybět, poněvadž ty žádné Metro neobsahují. Desktopová podoba redmondského prohlížeče se zatím nikam nepohnula. Desátá řada Internet Exploreru se zatím ohání zlepšenou podporou webových standardů, což je věc pěkná, ovšem rádi bychom viděli nějaké nové funkce a pokrok v uživatelském prostředí. Microsoft se v ukázkových verzích určených pro vývojáře nikdy nechlubil přínosem pro běžného uživatele, novinky z prostředí a rozšířenou funkcionalitu připravovaného produktu ukazuje až ve chvíli, kdy se cítí na relativně brzké ostré vydání.

 

Internet Explorer 10 musí ujít ještě kus cesty, čeká ho několik dalších měsíců vývoje. Jeho vydání se přesto tak vzdálené nezdá. A Microsoft stále mlčí, což nás tak trochu znervózňuje. Prozatím se musíme spokojit s tím, že desktopový IE10 vypadá na chlup stejně jako IE9. Kompletně nové prostředí je k vidění až v Metru. Jenže to si osaháte během několika minut. Pak zjistíte, že je nesmírně okleštěné. Viděli jste také nějakou komplikovanou aplikaci v Metru? Těžko, dotykové prostředí se vyznačuje extrémní nekomplikovaností. Vzhledově velmi strohé (zároveň však pro oko pěkné prostředí) dává najevo, že se tu zbytečnosti a extravagantnosti nepěstují.

Udrží se v osmičkách konkurenceschopnost?

Jak ovšem zjistíte, v Metru se často nepěstují ani nezbytnosti. Systém, respektive dotykové prostředí, je naštěstí vystavěn tak, že i těch několik málo prvků v uživatelském prostředí pokryje většinu vašich potřeb. Jenže co když budete chtít víc? I na platformě Windows Phone máte k dispozici na výběr více prohlížečů, sice všechny přebírají vykreslovací jádro Internet Exploreru, ale mnoho z nich se více či méně úspěšně pokouší inovovat právě grafické prostředí a ovládání. Mozilla ohlásila Firefox pro Metro, takže konkurenční produkty se na osmičky zcela jistě chystají, ovšem bude zde skutečné konkurenční prostředí?

To teprve zjistíme. Člověk z Mozilly podotkl, že IE v osmičkách nevyužívá čistě prostředí WinRT. Proto by podle něj měli mít ostatní výrobci stejné podmínky. Internet Explorer pro Metro používá stejné jádro jako edice pro desktop. Z uživatelského pohledu jde o dva rozdílné prohlížeče, zatímco technicky vzato oba jezdí na stejném podvozku. Microsoftí prohlížeč pro dotykové prostředí bude jakýmsi hybridem, který kromě WinRT bude využívat desktopové Win32. Běžné aplikace v Metru se mezitím musí spokojit čistě s WinRT. Prohlížeče třetích stran by podle všeho naštěstí měly mít stejné možnosti jako domácí IE. Z tohoto pohledu se není čeho bát, konkurence na poli internetových browserů s příchodem osmiček nezemře.

Redmondští pouze mají velký náskok, zhruba za půl roku již přinesou uživatelům hotový produkt, zatímco jejich soupeři se patrně ještě budou prát se dvěma prostředími. Mozilla například slibuje, že Firefox bude z hlediska systémové integrace na tom stejně jako IE. V osmičkách to ale bude znamenat hodně práce pro vývojáře.

Zmatek nad zmatek

Pakliže konkurenti budou mít ve Windows 8 stejné podmínky jako Internet Explorer, můžeme se na moment přestat bát. Jenže v dalším okamžiku už se na nás řítí cosi dalšího. Zamysleme se nad tím, jakému největšímu nepříteli musí v osmičkách prohlížeč čelit? Dvě různá prostředí působí aktuálně jako špatný vtip, protože IE10 neprospívají. Viděli jste u někoho, jak funguje brouzdání ve Windows 8 Consumer Preview? Řekněme, že si nějaký web otevřete v Metru, protože to po spuštění počítače uvidíte jako první věc. Potud je vše v pořádku, situace se zkomplikuje, až budete chtít třeba stahovat soubor.

Stáhnete jej, ovšem k jeho otevření budete v mnoha případech přesměrováni na desktop. Stejně tak vás program přepne na desktop, když narazíte na stránku, která vyžaduje zásuvný modul. Pro tyto účely v nástrojové liště najdete samostatné tlačítko, jímž se do desktopové edice IE přepnete. To, že nemusíte ručně kopírovat adresu, nutně neznamená pohodlí. Samotné skákání mezi dvěma prostředími totiž není pohodlné. Jenže ono se nepřeskakuje jen z Metra, děje se tak i obráceně. Když Windows 8 Consumer Preview nainstalujete na nový disk, kde žádná Windows nebyla, stane se zvláštní věc.

V nastavení se vybere jako výchozí prohlížeč Internet Explorer pro Metro. Přítomné budou obě edice, avšak ve chvíli, kdy si systém či nějaká aplikace vyžádá otevření internetové adresy, se přepnete do Metra. Nikoho přitom nezajímá, že pracujete na desktopu a takový skok nedává žádný smysl. Při upgradu z Windows 7 se zase počítá s předchozí konfigurací (výchozí prohlížeč sídlil na desktopu) a dlaždice v Metru kupodivu nevyvolá IE pro Metro, nýbrž desktopové IE. Ve chvíli, kdy nastavíte jako výchozí edici pro Metro, ztrácíte možnost na hlavní obrazovku Start připnout IE pro desktop.

Neztrácíte se v tom? Podívejte se do dialogu Možnosti Internetu (který není v Metru vůbec dostupný), můžete v něm nastavit jako výchozí prohlížeč buď Internet Explorer pro Metro, nebo Internet Explorer pro desktop. Teprve ručním zásahem si pojistíte, že se budete držet stále buď na desktopu, nebo v Metru – a nikdo vás nebude nutit při prohlížení přeskakovat z jednoho prostředí do druhého.

Další volitelná předvolba v nastavení vám dokonce dovolí otevírat přes odkaz v Metru verzi IE pro desktop. Záhada s případnou nemožností připnout na obrazovku Start klasické IE je tímto vyřešena. Co na to ale běžný uživatel, který nemá o podobných předvolbách potuchy? Bude muset nedobrovolně pendlovat mezi desktopem a Metrem?

Dvě osobnosti, dva rozdílné světy

Consumer Preview v tomhle útěchu nepřináší. Nepříjemné skoky se zatím zdají být pro Windows 8 typické, bohužel nejde jen o brouzdání po Internetu. Podobně mimo mísu vyhlíží nabídka Start, kvůli níž musíte přeskakovat sem tam. (Vzhledem o k tomu, že hovoříme o stěžejním prvku ovládání Windows, vás četnost skoků rozladí ještě víc. Občasné použití by se skousnout dalo.)

Když už máme dva rozdílné prohlížeče používat, měli bychom alespoň mít k dispozici stejnou sadu záložek a hesel, ne? Jenže nemáme. Když si svůj oblíbený web uložíte na desktopu, v Metru ho nespatříte. Zejména tahle „drobnost“ výrazně brzdí přechody mezi desktopem a Metrem. Kdyby mezi sebou oba pokrevní příbuzní lépe komunikovali, daly by se skoky snést. Jenže běžný uživatel si opět nebude vědět rady. Podobných nedořešeností se Microsoft snad zbaví, má to na to pár měsíců.

Řada z vás si asi řekne, co to tu vlastně řešíme. Stačí přeci potvrdit jistou předvolbu a můžeme nerušeně využívat pouze jedno IE. Máte pravdu, jenže výchozí konfigurace představuje problém, s nímž se nebude umět každý vypořádat. A co pak uslyšíte v internetových diskuzích i v realitě? Hromadu nadávek na adresu „těch šílenců z Redmondu, kteří zase něco zpackali“. Microsoft si v posledních letech opravdu spravil reputaci, tak doufáme, že si ji opět nechce zkazit. Bohužel se zatím zdá, že v osmičkách bude největším nepřítelem nejen Internet Exploreru dvojí osobnost.

Většina uživatelů používá výchozí konfiguraci a popsané chvoání by jim docela jistě nadzvedlo mandle. Metro samotné vadit nebude, stejně tak nebude překážet desktop. Dvě prostředí dohromady ale nedělají dobrotu, ať si říká kdokoliv cokoliv. Výchozí nastavení se snaží dát prostor oběma osobnostem, kupodivu však obě žijí v oddělených světech, což pro vás znamená, že vy budete muset žít dvojí virtuální život. Zatím k tomuto přistupujme s rozvahou, ostrá Windows 8 s IE10 teprve přijdou, pak se udiví, co předvedou.

Byl pro vás článek přínosný?