Hlavní navigace

Internet Explorer má sladkých 16 let

17. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Psal se rok 1995, internet byl v plenkách a Microsoft potřeboval vlastní webový prohlížeč. Vycítil situaci na trhu a pro začátek si nelámal s ničím hlavu, prostě si licencoval Mosaic, první opravdu populární a rozšířený webový prohlížeč, který definoval základy uživatelského prostředí ve své kategorii. Z jeho kódu vzešla první verze Internet Exploreru, tehdy jako součást doplňkového balíčku Plus! pro Windows 95. Pro Windows NT vyšel až Internet Explorer 1.5.

Jeho velkou výhodou byla oproti tehdejší konkurenci automatizovaná instalace, při níž jste nemuseli podnikat řadu manuálních zásahů, jak bylo zvykem. Až v roce 2006 vyšel první Internet Explorer kompletně bez kódu pocházejícího z Mosaicu. Pak, že Vista nebyla přelomová. Ještě v době největší obliby (někdy v letech 2002 až 2003) tak vlastně Microsoftí prohlížeč nebyl tak docela Microsoftí. Až na sedmý pokus to vyšlo a Billu Gatesovi se narodil skutečný potomek s redmodskou krví.

Za to, že integrací prohlížeče do svého operačního systému omezuje konkurenci, stíhaly soudy ve Spojených státech Microsoft už v roce 1998. Tento spor je tedy starý skoro jako prohlížeč sám. Internet Explorer vystoupal na vrchol a od roku 2004 se jeho tržní podíl zmenšuje. Aktuálně ztrácí vysokým tempem – zhruba jedno procento měsíčně. 52 % je výrazný propad v porovnání s 95 % podílem v roce 2003.

A co milníky, které byly pro nás, uživatele, důležité? Internet Explorer 3 například představil nechvalně proslulé prvky ActiveX a Java applety. Internet Explorer 7 přinesl prohlížení v panelech a Internet Explorer 9 zprovoznil hardwarovou akceleraci. Nezapomínejme ani na šestou generaci, kterou Microsoft vypustil společně s Windows XP. Po pět let nic nedělo, přičemž vinou enormního rozšíření ještě dnes na tento zastaralý produkt mnohdy narazíte. Americká společnost na usnutí na vavřínech doplácí i zmíněným tenčícím se tržním podílem.

Video níže porovnává dosud všechny vydané verze, takže jestli chcete kompletní a rychlý přehled historie (a nebojíte se anglického komentáře!), podívejte se na něj.

" width="640" frameborder="0" height="510">

Zdroj: WinRumors a Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?