Hlavní navigace

Internet Explorer už může pít alkohol. Oslavil osmnácté narozeniny

19. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve světě informačních technologií plyne čas jinak. Zatímco osmnáctiletého člověka považujeme za mladého jedince, který má všechno před sebou a může hodně dokázat, takový internetový prohlížeč měl za stejnou dobu příležitostí k dobytí trhu více než dost. Ať tomu chcete či nechcete věřit, Internet Explorer oslavil osmnáctiny 16. srpna. Přesně tolik let uplynulo od vydání verze 1.0, jež nás svého času oslovila jako součást Windows 95.

Tip: Až 100 otevřených stránek v Internet Exploreru 11 a jiné novinky

V některých instalacích systému nicméně prohlížeč přítomen nebyl, doinstalovali jste jej s balíčkem Microsoft Plus!, který byl pro starší Windows uvolňován jako placený bonus, obsahují např. hry, nástroje a motivy vzhledu. Pro surfaře první verze Internet Exploreru nebyly příliš zajímavé, situace se ale po pár letech změnila. Jistě nemusíme příliš připomínat, že největšího úspěchu dosáhla šestá generace, kterou podle Net Applications.com dodnes používá kolem 6 % uživatelů osobních počítačů.

Po roce 2000 prohlížeč dosáhl vrcholu. Tržní podíl se nebezpečně blížil 100 %. Microsoft nám dokázal, že monopol není dobrý, když usnul na vavřínech. Když trhu dominuje, nač by produkt dále rozvíjel, že? Následovala nejdelší odmlka mezi verzemi. Sedmou řadu Microsoft vydal až v roce 2006, od té doby ale pouze doháněl konkurenci a ztrácel vydobyté místo na trhu. Ke stabilizaci vlastně došlo teprve nedávno. Devátá řada již splnila požadavky moderního prohlížeče.

 

Desátá se pak stala součástí nového dlaždicového prostředí Windows, kde se docela našla. Dotekový Internet Explorer pro Windows 8 zatím nemá konkurenci. Jedenáctá řada slibuje velmi příjemná vylepšení a podporuje dotekové ovládání tak jako žádný jiný prohlížeč na dané platformě. Dokáže nám osmnáctiletá značka, že ještě nepatří do starého železa? Chytne druhou mízu?

via @IE

Byl pro vás článek přínosný?