Hlavní navigace

Propojení Instagramu a Messengeru se přiblížilo. Co o interoperabilitě víme?

8. 6. 2020

Sdílet

Před rokem Facebook potvrdil, že se zabývá interoperabilitou svých komunikátorů. Messenger s Instagramem nebo WhatsAppem ale zatím nekomunikuje. Společnou komunikaci opatrně otevírá jen čerstvá funkce Rooms. Plnohodnotná integrace se přesto blíží, jak dokládá nedávný únik.

O propojení svých komunikačních platforem Facebook poprvé promluvil zhruba před rokem. Oznámení přecházely odchody klíčových lidí, kteří vedli nakoupené služby Instagram a WhatsApp. Zajímá vás, jak si integrace platforem stojí? Prvním hmatatelným a reálně využitelným výsledkem práce jsou zřejmě Rooms, k jejichž oficiálnímu spuštění došlo v půlce května.

Virtuální místnosti, kde lze provozovat videochat až v 50 lidech (ne všichni musí mít účet), se z hlediska integrace teprve formují. V tuto chvíli už ve WhatsAppu najdete odkaz na tvorbu místností. Zakládání by časem mělo být dostupné přímo ve WhatsAppu a Instagramu. Teď to funguje tak, že vás WhatsApp přesměruje do Messengeru, kde místnost založíte.

Následně jste vráceni zpět do WhatsApu, kde můžete s ostatními sdílet odkaz do místnosti. Podobné počáteční integrace Rooms si můžete všimnout také v Instagramu.

Stav propojování komunikátorů od Facebooku

Začíná se ale zhmotňovat další část propojení. Vývojář Alessandro Paluzzi na Twitteru zveřejnil snímek dokládající integraci Messengeru do Instagramu. Na příspěvek upozornil web MediaGuru. Únik dokládá, že práce pokročily.

Tip: Spolutvůrce Facebooku kritizuje Zuckerberga. Tvrdí, že vláda by měla firmu rozdělit

Facebook se veřejně k žádnému termínu nezavázal a o propojování komunikátorů nemluví příliš konkrétně, tedy až na zmíněné Rooms. Interoperabilitu potvrdil loni na konferenci F8. O několik měsíců dříve list The New York Times přinesl informaci, že by propojení mělo být hotové koncem roku 2019, případně začátkem dalšího. Svůj díl na zpoždění může nést koronakrize, Facebook ale mohl narazit na obtíže při sjednocování platforem.

Mlčení ohledně integrace porušil tým Instagramu pro komunikaci s veřejností, a to na Twitteru, kde lze jejich reakci snadno přehlédnout. Černé na bílém uvádí, že na propojení pracují, prozatím se však jedná o interně testovaný prototyp. Jak blízko dokončení se nachází, nevíme. Pár „drobků“ po sobě zanechal již zmíněný Paluzzi.

https://twitter.com/InstagramComms/status/1268260355278397442

Pokud již nějaký účet blokujete v Messengeru, budete vyzváni, abyste jej zablokovali také na Instagramu. Vývojář dále tvrdí, že propojení s WhatsAppem je komplikovanější záležitost.

Zdroj: vlastní | Messenger News | Alessandro Paluzzi na Twitteru via MediaGuru | The New York Times | Instagram Comms na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?