Hlavní navigace

Investujte do zlata, jeho cena stále stoupá!

Zdroj: Depositphotos

Nejde jen o kov, ze kterého se vyrábí luxusní šperky. Zlato představuje unikátní investiční příležitost i pro ty, kteří nemají mnoho peněz. Koupit si jej může prakticky každý, samozřejmě hodnota roste rychleji, pokud koupíte dražší kousek. Uvažujete, že si pořídíte třeba zlatou cihličku? Možností máte mnohem více. Zeptali jsme odborníků za vás.

Komerční sdělení
27. 8. 2021

Sdílet

Zlato je nejlepší investice

Hodnota zlata je minimálně stabilní, ovšem většinou spíš stoupá. Je symbolem bohatství. Můžete jej mít v podobě klenotu, zlatých plátků, cihliček, mincí, medailí, ostatně v některých koutech světa nebo ve sféře rapu jsou symbolem luxusu i zlaté zoubky. Tento kov je unikátní v tom, že v podstatě nemění svoji hodnotu. Všimli jste si, že například na trhu nemovitostí je výrazný pohyb. O hodnotě peněz se ani nezmiňujeme, inflace je velkým strašákem. Proto je dobré investovat do komodit, které vám zajistí, že budete mít majetek, na němž snadno vyděláte. Ať už bude v podobě šperku, mince, cihly či slitku.

O zlato je stále zájem

Prodejci investičního zlata prozrazují, že v tomto rekordně stoupl počet klientů, kteří mají zájem o zlato. „Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ prozrazuje Pavel Trtík, zakladatel nejznámějšího českého e-shopu se zlatem www.zlate-mince.cz.

Zlato - výhody

Proč právě zlato je tak oblíbené? Jedná se o komoditu, o kterou je stále zájem, proto si drží svoji cenu. Stejně jako peníze se musí točit v oběhu, i zlaté produkty se neustále nakupují. Výhodou je i skutečnost, že zlato je jedinou investiční komoditou, která je osvobozená od DPH. Pokud investujete do nemovitostí, umění, musíte si připlatit daň ve výši 21 %. Nákup zlata je od tohoto osvobozen.

Proč zlato neklesá na ceně?

Nejen, že je zlato neustále v oběhu, ale stále vznikají nové formy, v jakých si tento kov můžete pořídit, proto je tak atraktivní. „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Pavel Trtík.

Stříbro – investice

Víte, že můžete investovat i do stříbra? I když to není zahozená investice, zlato má přece jen lepší dispozice. Například ono zmiňované DPH ve výši 21 % při koupi stříbra platit musíte. Odrazovat vás ale nechceme, někdo má raději stříbro a rozhodně je to lepší investice než nákup něčeho nejistého (jako např. svět virtuálních měn).

Jak investovat do zlata?

Co tedy nakupit, abyste chytře investovali? Oblíbené jsou švýcarské zlaté slitky značky Argor Heraeus. Zlato v diskrétnější podobě, neoznačené sériovým číslem, představují zlaté mince Wiener Philharmoniker. Oblíbené jsou i zlaté dukáty, například svatováclavské dukáty, které se vydávají v tradiční velikosti a ryzosti. Ji stanovil sám český panovník a římský císař Karel IV. Zlato představuje jednu z nejlepších investic nejen u nás, ale i na Slovensku. „Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně,“ přibližuje rovněž Kamila Bantová z firmy www.zlate-mince.cz.