Hlavní navigace

Ion 2: spíše grafika než čipset

26. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle nejnovějších nepotvrzených zpráv bude Nvidia Ion 2, druhá verze populárního IGP nejen pro procesory Atom, nejen schopným akcelerátorem HD videa jako už byl koneckonců stávající první Ion, ale možná i vcelku silnou herní grafikou.

Nový Ion už bude spíše GPU než čipset, severní můstek čipové sady je u nových Atomů integrován přímo v procesoru. Pokud chceme tedy Ion 2 připojit, lze to řešit buď připojením GPU na sběrnici PCI Express, nebo nahrazením PCH čipu NM10; druhá varianta by znamenala znemožnění připojení k CULV procesorům (či k VIA Nano, pokud by Nvidia nevydávala různé čipy). Ion 2 tak zřejmě bude v podstatě dedikovaným GPU. To přináší teoretickou možnost přepínání grafik.


Ion 2 má být až o 150 % rychlejší než jeho předchůdce a půjde párovat s procesory Nano i CULV

To hlavní: při uvedení bude prý dostupná pouze jedna varianta a jiná (jako například Ion LE k Ionu) se zatím neplánuje. Ion 2 bude podle serveru Fudzilla 40nm GPU se 40 CUDA jádry (nebo chcete-li, možná raději jen stream procesory), tedy hodnota v předpokládaném rozmezí 32 až 48. Každopádně jsme se na tento údaj zeptali PR zastoupení společnosti Nvidia a ta odpověděla, že veškeré zprávy o Ionu 2 (i nástupci MCP7A) jsou čirou spekulací.

Spotřeba nebude zřejmě natolik skvělá, jako u GMA 3150 v Atomu, zato výkon bude k Atomu silně neadekvátní. Starý Ion měl 16 stream procesorů a poradil si s většinou her na nízké detaily a když byl problém s plynulostí, tak většinou vinou CPU, zde před námi stojí o 150 % posílený nástupce. Takty nevíme jistě, spekuluje se o hodnotách 500 MHz pro jádro a 950 MHz pro SP.

Výkon jádra Ionu 2 bude jistě silně degradován nízkou propustností pamětí (64bitová sběrnice, max. DDR3 1333 MHz). Bude-li počet SP dvoj- až trojnásobný, tak grafický výkon ve hrách určitě vzroste, v GPGPU aplikacích by mohl být nárůst přímo úměrný nárůstu počtu a taktu SP, digitální výstup s akcelerací HD obsahu (nový dekodér VP4) všeho druhu včetně DivX také není k zahození. GPU podporuje DirectX 10.1.

DT24

Ion 2 bude prý párován nejen s Atomy, ale i s procesory VIA Nano a CULV procesory, zejména zde by mohl být pořádně využit herní výkon GPU. Není jasné, zda bude osazován i k ULV modelům Core i5/i7, ve své "jiné" podobě (Ion vs. GeForce 9300/9400) dost možná. Jak už jsme řekli, o nástupci MCP7A Nvidia také oficiálně ani necekne. V každém případě čekáme, že Nvidia vydá Ion 2 takový, aby byl výkonnější než libovolný dnešní IGP. Nvidia pochopitelně vše oficiálně označuje za spekulace.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku