Hlavní navigace

iOS ztmavne a bude rychlejší. Apple od něj oddělí iPadOS [WWDC]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple včera večer uspořádal jednu z nejzajímavějších keynote posledních let. Během více než dvou hodin oznámil hromadu novinek. Inovací, které v Cupertinu vymysleli sami, i ty, kde se nechali inspirovat ostatními.

Firma představila nové verze operačních systémů (finální verze budou na podzim) plus jeden „úplně nový“. Dále nové služby i nová opatření týkající se bezpečnosti a ochrany soukromí. Celou akci efektně odstartoval trailer na nový seriál For All Mankind, který bude mít na podzim premiéru na Apple TV+. Ukazuje alternativní historii, kdy Sověti dobyli Měsíc jako první.

Ale pojďme na ty novinky.

tvOS 13

Základní přehrávač Apple TV i výkonnější Apple TV 4K dostanou novou domovskou obrazovku, která má lépe zpřístupnit veškerý možný obsah, co lze do televize dostat, tedy videa, hudbu i hry. Apple navíc konečně vyslyšel přání a přidal multiuživatelskou podporu, takže každý člen domácnosti si bude moci na TV přepínat profil, aby tam viděl svůj oblíbený obsah.

Do systému se na podzim dostane i nová herní služba Apple Arcade, která za měsíční předplatné nabídne 100+ exkluzivních her. Navíc potěší, že se tvOS 13 bude kamarádit s gamepady z Xboxu One a PS4. Uživatelé se mohou těšit ještě na nové spořiče obrazovky, které ukáží podmořské světy. S natáčením pomáhali profíci, kteří pro BBC točili Modrou planetu.

watchOS 6

Hodinky Apple Watch čeká zásadní aktualizace, která je konečně odstřihne od pupeční šňůry s iPhonem. Do watchOS totiž zamíří App Store, takže aplikace půjde stahovat a aktualizovat i bez použití mobilu. Vývojáři už navíc konečně mohou tvořit aplikace nezávislé na iPhonu.

Jako pokaždé přibude několik nových ciferníků i aplikací. Apple přidá hlasové poznámky, přehrávač audioknih nebo kalkulačku. Ženy ocení nové sledování menstruačního cyklu. Hodinky také nově upozorní na hlučné prostředí (nad 90 dB budou varovat, abyste si ochránili uši) a sportovce zase čeká dlouhodobé sledování trendů, jestli se fyzická aktivita postupně zvyšuje, či naopak. watchOS 6 dorazí na Apple Watch Series 1 a novější.

macOS 10.15 Catalina

Další verze systému pro Macy má číselné označení 10.15, ale Apple mu bude říkat Catalina. Firma opět sáhla po zeměpisném názvu. Odkazuje na kalifornský ostrov Santa Catalina, který je také vyobrazen na nové výchozí tapetě. Na názvu ale až tak nesejde, co se změnilo uvnitř?

Apple potvrdil, že ruší iTunes (na Windows zatím zřejmě zůstanou). Jeho funkce rozdělí mezi jiné aplikace, jmenovitě Hudbu, Podcasty a TV. A synchronizaci iPhonů, iPadů a iPodů bude mít nově na starost přímo Finder.

Zajímavě vypadá funkce Sidecar, která se stará o spojení Macu a iPadu. Tablet tak nově poslouží jako externí obrazovka, na kterou je možné rozšířit plochu, posílat aplikace, ale zároveň na něm zůstane výhoda v podobě Apple Pencil. Grafické aplikace pro Mac tak rázem budou moci využít i stylus. iPad půjde připojit kabelem i bezdrátově.

Před rokem začal Apple sledovat čas strávený v aplikacích na iOS, stejná funkce teď zamíří také na macOS. Skrz nastavení půjde také ovlivňovat chování notifikací nebo půjde volit různé limity či dětské zámky.

Uživatele čeká přepracovaná aplikace Find My. Slouží k vyhledání ztracených iPhonů i Maců. Pokud se vám někde zatoulá MacBook (nebo jej někdo ukradne), Apple bude schopný zjistit a poslat přesnou polohu. Jak, když v noteboocích nemá GPS ani mobilní modem? Využije k tomu okolní iPhony. Všechna zařízení mezi sebou anonymně a šifrovaně komunikují přes Bluetooth, takže pokud kolem MacBooku projde někdo s iPhonem, telefon odešle majiteli MacBooku polohu. Apple tvrdí, že komunikace je datově nenáročná, ale stejně doufejme, že funkci půjde i vypnout.

Zvýší se též bezpečnost. Systém poběží na vlastním oddílu určeném jen pro čtení, takže aplikace do něj nebudou zasahovat. Apple také chce nějakým způsobem monitorovat externí aplikace a hledat v nich díry. Aplikace navíc budou muset získat explicitní povolení uživatele, pokud budou chtít přistupovat do osobních složek, na externí disky nebo iCloud. Ovladače hardwaru zase nově běží odděleně od systému podobně jako ostatní aplikace. Již tedy nebudou fungovat jako rozšíření kernelu, což mohlo snižovat stabilitu a zvyšovat riziko průniku do systému.

Kompletní seznam novinek najdete na webu Applu, zde ještě vypíchneme pár zajímavých.

  • Apple navrhl nové hlasové ovládání, kterým půjde ovládat celý systém.
  • Apple TV nově přehraje videa ve 4K, HDR a se zvukem Dolby Atmos.
  • Vývojáři budou moci jednoduše portovat aplikace z iPadu na Mac.
  • Systémové aplikace dostanou několik novinek. Fotky přinesou nové pohledy na knihovnu a automatický výběr nejlepších snímků. V Safari se objeví „Speed Dial“. Poznámky a Připomínky projdou kompletní proměnou. V Poště půjde snadno blokovat odesílatele, ztlumovat vlákna nebo odhlašovat newslettery.

Catalina bude dostupná pro:

  • MacBook 2015 a novější
  • MacBook Air 2012 a novější
  • MacBook Pro 2012 a novější
  • Mac Mini 2012 a novější
  • iMac 2012 a novější
  • iMac Pro 2017 a novější
  • Mac Pro 2013 a novější

iOS 13

S třináctkou nastanou temné časy. Apple konečně vyslyšel fanoušky a do iOS 13 zavedl tmavý režim zobrazení (který už má v macOS). Systém i aplikace se tak budou řídit uživatelským nastavením. Přepínání světlého a tmavého režimu půjde i naprogramovat ve zvolený čas, funkce se může řídit také západem a východem slunce.

Fotky dostanou novou galerii s denními, měsíčními nebo ročními pohledy, v nichž systém vypíchne ty nejlepší snímky a videa. Přibydou nové možnosti úprav a další filtry. V aplikaci navíc bude nově možné upravovat také videa (jednoduchý střih a filtry). Přepracován byl portrétní režim focení. Je v něm nová černobílá předvolba a možnost regulovat osvětlení jako u studiových lamp.

Apple také ukázal, jak budou vypadat nové mapy, které si od základu začal tvořit sám. Do konce roku bude mít pokryté Spojené státy, příští rok pak i některé další země. Firma slibuje více detailů, přehlednější zobrazení silnic, domů i krajiny. Apple také připravuje vlastní variantu Street View.

Velkou novinkou je tlačítko Sign in with Apple. Aplikace, které umožňují přihlásit si (či registrovat) pomocí účtu na Googlu nebo Facebooku, budou povinně muset obsahovat i nové jablečné přihlášení. To má lépe chránit soukromí. Apple totiž nijak nesleduje, co v aplikacích děláte. Přihlášení je navíc rychlejší. Po kliknutí se uživatel ověří otiskem prstu nebo skenem obličeje. Nejzajímavější je ovšem to, že uživatel nebude muset aplikaci sdělit e-mailovou adresu. Apple může volitelně vygenerovat náhodou adresu (pro každou aplikaci zvlášť), kterou pak přesměruje do hlavního inboxu. Když aplikace začne být otravná, uživatel smaže alias a má klid.

Všechny novinky v iOS 13 najdete popsané na webu Applu. Zde opět vybereme ty nejzajímavější:

  • Apple prý iOS 13 výrazně optimalizoval. Aplikace se spouštějí až dvakrát rychleji. Jejich velikost v App Storu byla snížena o 50 %, aktualizace jsou dokonce o 60 % menší.
  • Výběr textu a posun kurzoru bude přesnější než dřív. Klávesnice navíc konečně nabídne swipe gesta.
  • AirPody přečtou příchozí zprávy a hudbu půjde poslat do druhého páru sluchátek.
  • Aplikacím vyžadujícím přístup k poloze půjde udělit pouze jednorázové oprávnění. A když aplikace sledující polohu běží na pozadí, iOS na to upozorní.
  • CarPlay má nový Dashboard, díky němuž půjde na jedné obrazovce vidět více aplikací/widgetů. Vedle map bude třeba přehrávač hudby a kalendář.
  • Úplně nové připomínky s více funkcemi a provázáním s dalšími aplikacemi.
  • Siri má přirozenější hlas než dřív.
  • V aplikaci Zprávy můžete sdílet jméno a fotku, takže pokud napíšete jinému uživateli s iPhonem, místo anonymního čísla uvidí jasnou identifikaci. Kromě fotky lze vybrat i animoji nebo upravené memoji, které lze nově ozdobit piercingem, makeupem atd.
  • Také k iPhonu půjdou připojit gamepady z PS4 a Xboxu One.
  • iOS podporuje WPA3 pro bezpečné přihlašování k Wi-Fi.

iOS 13 přijde na iPhony 6S, SE a novější. Podporován je také nejnovější iPod Touch 7G.

iPadOS 13

U iOS jsme vůbec nezmiňovali iPady. Proč? Protože Apple pro své tablety vyčlenil zvláštní systém nazvaný iPadOS. V jádru budou stejné, ale tablety dostanou možnosti navíc, aby se využily větší displej, stylus nebo výkonnější hardware.

iPadOS má přepracovanou plochu, která kromě ikon nově zobrazí i widgety. Kalendář, počasí a další informace tak budou po ruce stejně, jako to již roky funguje na Androidu.

Zlepší se multitasking. Jedna aplikace může být na obou stranách Split View, takže půjde zobrazit dva různé panely prohlížeče, dva dokumenty ve Wordu apod. Plovoucí boční okno (Split Over) zase dostane historii otevřených aplikací, takže se půjde snadno vrátit k dřívějším oknům. A také do Split View půjde otevřít kousek hlavní aplikace. Ve velkém okně půjde například procházet poštu, zatímco v malém okně budete psát novou zprávu.

Stylus Pencil bude hrát větší úlohu. Poznámkovník se vysune rychleji tažením hrotu z rohu obrazovky. Kreslit půjde do screenshotů celých webových stránek, dokumentů nebo e-amilů. Apple také upravil grafické nástroje a přidal pravítko pro kreslení rovných čar. Zlepšil rovněž predikci tahů, takže zkrátil odezvu při kreslení z 20 na 9 ms. Apple se tak o něco více přiblížil papíru a tužce. Rychlejší odezva ale bude znát jen u iPadů Pro se 120Hz panely.

Aplikace Soubory bude umět přistupovat k připojeným USB flashdiskům, čtečkám karet nebo síťovým diskům a počítačům přes protokol SMB. Půjde v ní tvořit vlastní složky, obsah složek zobrazovat ve sloupcích a podporovány jsou také nové klávesové zkratky. Soubory půjde balit a rozbalovat (jen formát zip).

Prohlížeč Safari si vynutí, aby se weby zobrazovaly v desktopové, nikoliv mobilní verzi. Také podporuje nové klávesové zkratky. A konečně přibyl správce stahovaných souborů.

Psaní bude pohodlnější než dřív. Apple zpřesnil výběr textu a nabízí nová gesta pro kopírovaní, vyjmutí a vložení textu. Nabízí také novou plovoucí miniklávesnici s podporou swipe psaní. V App Storu pak nově půjde stahovat nové fonty, které lze využít v aplikacích. Dodá je Adobe, Monotype a další.

iPady také budou podporovat myši, byť jde jen o jednu z funkcí pro zpřístupnění hendikepovaným, nikoliv součást systému pro běžné využití. Alespoň tak Apple o funkci mluví.

Veškeré novinky v iPadOS najdete na webu Applu.

Systém bude dostupný pro:

  • iPad 5 a novější
  • iPad Mini 4 a novější
  • iPad Air 2 a novější
  • všechny iPady Pro

HomeKit a iCloud

iCloud Drive, alternativa pro Dropbox, OneDrive nebo Google Disk, konečně umožní sdílet složky s dalšími uživateli.

Úložiště iCloud ale bude mít i další využití. Apple oznámil, že domácí kamery připojené k síti pomocí rozhraní HomeKit, budou moci ukládat video do cloudu. S end-to-end šifrováním a archivem až 10 dnů nazpět, to vše bez započítávání do datového limitu iCloudu. Uživatelé ale budou potřebovat některý z placených účtů. U 200GB tarifu (79 Kč měsíčně) se bude archivovat video z jedné kamery, u 2TB tarifu (249 Kč měsíčně) pak z až pěti kamer. Tak trochu čára přes rozpočet výrobců kamer, kteří mají vlastní komerční cloudy. Apple se už ale s některými z nich domluvil. Podporu slibuje Logitech, Eufy a Netatmo.

RECENZE: Kamera Netatmo Presence: rozezná člověka, psa i auto a vše nahraje

Apple chystá i certifikaci HomeKit pro Wi-Fi routery. Linksys, Eero, Charter Spectrum a v budoucnu i další nabídnou podporu pro HomeKit, což znamená, že zasíťovaná domácnost bude od velkého Internetu ochráněna firewallem.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?