Hlavní navigace

IoT síť Sigfox již pokrývá všechna krajská města. Poslouží především k odečtu spotřeby energií

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sigfox je globální síť pro internet věcí. V Česku ji od letoška provozuje společnost SimpleCell, která k šíření využívá vysílače T-Mobilu. Běží v bezlicenčním pásmu 868 MHz, které slibuje dobré pokrytí podobně jako tuzemské mobilní 2G sítě. Během března již T-Mobile se SimpleCellem pokryly všechna krajská města, do konce roku bude Sigfox v celé republice.

Možná použití Sigfoxu
Možná použití Sigfoxu

Zatím se pouze buduje infrastruktura, ale komerční služby ještě žádná z firem nevyužívá. První produkty by měly být spuštěny během druhého čtvrtletí. „V současné době již s několika potenciálními zákazníky provádíme, nebo připravujeme společné testování,“ říká ředitel technologických a obchodních inovací v T-Mobile Milan Hába.

Tip: Jak funguje a k čemu slouží Sigfox? Jak funguje a k čemu slouží Sigfox?

Sigfox má sloužit především pro vzdálené odečty spotřeby energií (elektřina, voda a plyn) a právě mezi energetickými společnostmi nejspíš budou první zákazníci. Po instalaci jednoduchých snímačů a vysílačů nebudou muset do terénu vysílat lidskou sílu. Zařízení jsou navíc prakticky bezúdržbová, i baterka v nich vydrží až několik let.

 

Síť má dále sloužit pro sledování dopravy, bezpečnostní monitoring a různé detektory. Hodit se bude i v „chytrých městech“. Sigfox například může hlásit zaplněné odpadkové koše nebo ověřovat dostupnost parkovacích míst.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?