Hlavní navigace

IoT v hospodě: Jak česká firma hlídá kvalitu piva přes internet

21. 3. 2019

Sdílet

Na letošním veletrhu Cisco Live ve španělské Barceloně vystavovala i česká technologická firma Prozeta. Její byznysová řešení možná neznáte, ale pořádá i Hackathony a jeden z jejích produktů XensorHub – ač pro běžného smrtelníka neviditelný – je zajímavý také pro koncové uživatele. Hlídá totiž kvalitu piva v hospodách.

XensorHub se skládá z centrální jednotky, soustavy čidel napojených přímo na výčepní zařízení, cloudového softwaru pro sběr a vyhodnocení dat a front-endových aplikací. Software i hardware se vyvíjí u nás, samotná krabička také. Výroba pak probíhá buď u nás nebo v zahraničí v závislosti na množství kusů.

Čidla měří celou řadu parametrů – od těch jednoduchých jako je teplota piva, vlhkost vzduchu či otáček chladícího okruhu, až po ty složitější jako je například detekce druhu tekutiny v okruhu či detailní informace o průběhu sanitace. To vše ale musí probíhat bezkontaktně kvůli hygieně, takže žádné „lopatky v trubce“, ale senzory přidělané zvenku. A pokud například sanitace (čištění okruhu) neproběhne pořádně, systém vše detekuje a nahlásí. Pokud pivovar předepíše určitý počet průchodů čistící houbičky trubkou, senzor dokáže každý jeden průchod trubkou zaznamenat. A ošizené čištění potom nahlásit.

Prozeta XensorHub 3 XensorHub: prototyp centrální jednotky, krabička ještě z 3D tiskárny

Výstup ze zařízení a další analytické výstupy je pak možné si zobrazit například ve webovém rozhraní nebo aplikaci na mobilním telefonu. A může ho mít k dispozici třeba někdo přímo z pivovaru nebo servisní organizace. Stojí za zmínku, že celý systém je integrovaný i s Cisco Kinetic a je možné tak použít i výstupy v Kineticu.

XensorHub komunikuje přes NarrowBand IoT a data směřují do cloudu (což je další část Prozety, která produktu poskytuje infrastrukturu).

Prozeta XensorHub 8 Výstup do mobilní aplikace

NarrowBand je specifické úzké pásmo určené pro internet věcí (IoT). Můžete v něm přenést omezené množství dat a přestože běží na síti LTE, omezuje se na kanál široký 200 kHz. Jeho velkou výhodou je ale prakticky 100% pokrytí, a to včetně sklepů a dalších obtížně přístupných prostor. Rychlost přenosu dosahuje maximálně 250 kb/s, ale zcela dostačuje.

TipPicoBrew: nasypte chmel, zadejte požadovanou hořkost a máte pivo (video)

NB-IoT  tarif si běžný smrtelník koupit ani nemůže a ceník není nikde veřejný. Cena za jednu SIM se pohybuje v řádu jednotek až desítek korun měsíčně a stejně jako u konkurenčního Sigfoxu pracuje s omezeným množstvím přeneseným dat (ač proti Sigfoxu mnohonásobně větším). Slouží tedy opravdu jen pro průmyslové využití a IoT a na mobilu byste si s ním nestáhli ani maily.

Prozeta XensorHub 2

XensorHub není určený přímo pro hospodské, ale spíše pro pivovary či jeho servisní organizace, které chtějí mít přehled a kontrolu nejen nad kvalitou piva a čištěním trubek či výtočí, ale potřebují s daty dále pracovat

TipGoogle ani Apple neví, jak vypadá pivo

XensorHub je zajímavým produktem v IoT, který se zatím rozvíjí velmi živelně. Na veletrhu Cisco Live ukazovalo Cisco i aplikaci určenou pro baristy. Ta si vás vyfotí a aplikace podle určitých bodů vaší tváře určí, jak silné kafe potřebujete. Informace pak putuje přímo do kávovaru.

Umělá inteligence rozpozná, jak silné potřebujete kafe

Cestu redaktora na konferenci Cisco Live hradila společnost Prozeta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.